Kaja Flisar / 30. oktober 2022

Mala šola volne: slovarček, ki bo v pomoč pri nakupu

V hladnih, zimskih mesecih vas ne bo nič pogrelo bolj kot topel pulover iz naravne volne. Čeprav boste zanj morda odšteli nekaj evrov več kot za tistega iz poliestra, se vam vanj vsekakor splača investirati, saj je volna veliko prijetnejša za kožo in veliko toplejša.

Ob nakupovanju zato vedno poglejte etiketo in bodite pozorni na simbole za vzdrževanje oblačil. Večina izdelkov iz finih voln namreč zahteva posebno nego. Če ste izgubljeni med različnimi izrazi, smo za vas pripravili majhen slovarček naravnih voln, ki vam bo v pomoč pri nakupu.

 

Ljudje že tisočletja uporabljajo naravni material volno, saj so že davno odkrili njene dobre lastnosti. Eskimi, Laponci, ljudstva v Sibiriji, ki živijo v najhladnejših predelih celo do -30 stopinj Celzija, uporabljajo volnena oblačila, ki jih varujejo pred mrazom, vlago in vplivi hladnega vremena.

Prav tako pa volno uporabljajo tudi prebivalci vročih predelov. V Afriki, Avstraliji in puščavah, kjer so temperature do 50 stopinj Celzija ljudje nosijo volnene obleke, saj je volna zaradi votlih vlaken odličen toplotni izolator, ki hkrati prepušča vlago.

Foto: IMAXtree

Volna je tekstilno vlakno, ki ga pridobivajo iz ovac. Največ volne, kar 700.000 ton na leto, pridelajo v Avstraliji (25 odstotkov vse volne na svetu). Najboljšo volno dajejo ovce pasme merino. Poleg ovčje pa poznamo še druge, ekskluzivne vrste volne.

Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree

Kašmir ali pašmina je najkvalitetnejša vrsta volne. Pridobiva se z izčesavanjem najfinejše rune kašmirske koze. Rezultat je svileno mehko predivo, ki je hkrati lahko in toplo. Draga proizvodnja narekuje visoke cene končnih izdelkov.

Kašmirska volna se lahko barva in prede v prejo, nato pa plete v puloverje, klobuke, nogavice, rokavice ali tke v tkanine za plašče, jakne, hlače, pižame, velike rute in šale ter odeje. Vodilne proizvajalke oblačil iz kašmirja so  Italija, Anglija, na Škotska in na Japonska.

Foto: IMAXtree

Mohair imenujemo vlakna , ki jih pridobivajo iz angorskih koz. Je eno najstarejših tekstilnih vlaken. Prepoznavno je po svojem razkošnem svilenem lesku in se navadno dodaja drugim materialom.

Alpaka je udomačena vrsta južnoameriške kamele. Njihova volna prihaja v mnogih naravnih barvnih odtenkih, zato preje ni potrebno barvati. Vlakna so izredno fina, posebej tista od mladičev. Za vrhunsko kvaliteto se šteje volna debeline pod 20 mikronov.

Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree

Angora volno pridobivajo iz puhastih angora zajcev. Angora vlakna so najmehkejša, zelo tanka in svilena. Navadno jih mešajo z drugimi volnami, da pridobijo na elastičnosti in pocenijo izdelek.

Kamelhar je fina lahka tkanina iz kamelje dlake, ki je pogosto mešana z volno, saj je izredno draga. Več kot je kamelje dlake v sestavi, lažja in bolj svetlikajoča je tkanina. Plašč iz kamelje dlake je brezčasen kos, zato je dobra naložba za ženske vseh stilov.

 

Avtor
Piše

Kaja Flisar

New Report

Close