Mit o mastni koži, ki še vedno kroži

07. julij 2023

Mit o mastni koži, ki še vedno kroži

07. julij 2023
Ilustracija: Vida Igličar za knjigo Živjo, lepa koža

Če bi dobila evro za vsako sporočilo, kjer pojasnjujem, da je tudi pri mastni koži potrebno poskrbeti za vlaženje s kozmetičnimi izdelki, bi si lahko s tem izkupičkom privoščila kar lep dopust.

Da, prav vsaka koža potrebuje vsaj nekaj vlaženja, saj je to ključno za ohranjanje njenega zdravja in posledično lepote. Spoznajmo, zakaj!

Ustrezno vlaženje je eden izmed temeljev nege kože, torej osnov, ki smo jih na kratko že spoznali v prvi kolumni.

Po čiščenju je preprosto treba poskrbeti, da je koža ustrezno navlažena – seveda skladno z našimi kožnimi specifikami in stanji na koži. Ustrezna navlaženost kože je nujna za opravljanje njenih nalog, saj vpliva na kopico procesov od obnove celic, do vzdrževanja ustreznega pH.

Zato je pravilno negovana in navlažena koža osnova za zdravo in posledično tudi lepo kožo. Koža je sijoča, brez grobe teksture, suhih zaplat, ne zateguje in tudi ne poslabša morebitnega mastenja. Na optimalno navlaženi koži so tudi morebitne gubice so manj opazne in koža je nekako prijetno “sočna”.

In ja, tudi mastna koža potrebuje vlaženje. Običajno se posamezniki z mastno kožo trudijo, da bi jo nekako “izsušili”, a mastenje je posledica pretiranega izločanja sebuma, ne vode.

Sebum je sestavljen iz koži lastnih maščob, katerih vloga je (tudi) ščitenje kože pred izgubo vode. Z načrtnim izsuševanjem in strahom pred vlaženjem, pa lahko pretirano izločanje sebuma celo poslabšamo.

Koža se bo namreč še bolj trudila zaščititi pred izgubo vode in se bo še bolj mastila, posledično pa lahko nastajajo tudi akne. Rešitev je v ustreznem vlaženju, prilagojenemu tipu kože, ne izsuševanju in odrekanju vlažilnim izdelkom. Izberemo lahke, vodnate izdelke (serumi, fluidi) z ustreznimi sestavinami, ki vlažijo, a obenem pomagajo tudi pri regulaciji sebuma (npr. vitamin B3 – niacinamid).

Pa dajmo še pogledati tehnični vidik vlaženja. Vlaženje kože je sestavljeno iz:

  • Hidracije kože s sestavinami, ki zvišajo raven vode v koži (humektanti). Te sestavine pritegnejo vodo nase in tudi nekoliko zmanjšajo njeno izhlapevanje iz kože.
  • Zadrževanja vode v koži oz. poljudno “zaklepanje vode” s sestavinami (emolienti in okluzivi), ki preprečujejo izhlapevanje vode in kožo tudi ščitijo ter negujejo.

    Vlaženje torej vključuje hidracijo IN zadrževanje vode v koži, kar dosegamo z omenjenimi tremi osnovnimi vrstami vlažil:
  • Humektanti – s pritegnitvijo vlage ponujajo hidracijo (npr. hialuronska kislina, glicerin, ipd.)
  • Emolienti – mehčajo kožo in zapolnijo prostorčke med celicami, da nam humektanti ne pobegnejo oz. jih dobro izkoristimo (npr. silikoni, ceramidi, ipd.)
  • Okluzivi – imajo največje molekule in naredijo gostejši ter bolj površinski ščit kot emolienti (npr. mineralno olje, lanolin, rastlinska olja, ipd.).

Za učinkovito vlaženje kože potrebujemo izdelke s pravim miksom vlažil, ki po razmerjih ustreza potrebam naše kože. V grobem – suha koža bo potrebovala izdelke, ki vsebujejo več okluzivov – to so gostejše kreme, mazila, tudi olja, mastna pa več humektantov in nekaj emolientov – lahki serumi, fluidi ipd.

Po domače? Ne bojte se vlaženja! Dandanes imamo silno široko ponudbo, v kateri najdemo izdelke za prav vsak tip kože. Preprosto poiščite pravo kremo, serum ali fluid zase, ki bo optimalno opravil vlogo vlaženja vaše kože. Kako boste vedeli, če to funkcijo dobro opravlja? Preprosto. Koža ne bo obtežena, se ne bo bolj mastila, a hkrati tudi ne bo izsušena, ne bo zategovala in bo na splošno zadovoljna.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Tika Hribar

Style. Več novic

New Report

Close