Mlada chefinja zagrebškega Le Bistroja predstavlja nenavadne kombinacije okusov

20. junij 2023

Mlada chefinja zagrebškega Le Bistroja predstavlja nenavadne kombinacije okusov

20. junij 2023
Foto: Esplanade

Kakovost, ustvarjalnost in prispevek h kulinariki chefinje Ane Grgić Tomić je nedavno prepoznala ugledna skupnost La Liste Mediterranean in jo nagradila z nazivom v kategoriji “Novi talent leta”.

V skoraj štirih desetletjih je bistro Le Bistro v zagrebškem hotelu Esplanada pridobil kultni status med številnimi gosti, zlasti med domačini, ki ga številni štejejo za svojo drugo dnevno sobo. Bodisi zaradi očarljivega osebja, odlične kave in peciva ali nepogrešljivih štrukljev bodisi zaradi pristnega vzdušja v pariškem stilu.

Foto: Esplanade

V poletnih mesecih je še posebej privlačna senčna terasa s pridihom uličnega gledališča, ki v kombinaciji z Aninim novim à la carte konceptom ter zbirko vrhunskih vin in penin na kozarec zagotavlja edinstveno vzdušje za sprostitev v središču Zagreba.

Foto: Esplanade

Rakovica z dimljenim paradižnikom, tartar iz slanih kozic z aiolijem iz citrusov, mango, kokosova krema, foie gras v marelični omaki, gnudi iz jurčkov, domači rezanci iz divjega česna, lička morskega lista s koruzno peno, panna cotta z akacijo, pečene marelice s kamiličnim sladoledom – to je le nekaj jedi na novem meniju, ki bodo zagotovo navdušile vse gurmane v iskanju novih okusov.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Anin novi meni prinaša raznolikost barv in sezonskih sestavin, pa tudi nekaj fantastičnih kombinacij, ki vas bodo navdušile s svojo umetniško predstavitvijo in zanimivimi okusi, ki jih je navdihnilo poletje. “Krabe sem kombinirala z domačim dimljenim paradižnikom in jedi dodala poseben okus. Pokrovače sem dopolnila z mangom in kokosovo kremo, ki jim dajeta eksotičen pridih,” je dejala Ana.

“Francosko specialiteto, pečen foie gras, postrežem z omako iz suhih marelic in belega popra, katerih okusi se odlično kombinirajo. Posebej sem upoštevala prehranjevalne navade naših gostov, med vegetarijanskimi jedmi pa bi izpostavila gnudi iz jurčkov s skuto s tartufi in kozjim sirom, nato otroško solato s koprivnim pestom in paškim sirom z dodatkom pinjol, pa tudi hrustljav sočen kroket z bučkami in istrskimi tartufi, ki se poda s karpačem iz bučk in vodne kreše, ki so trenutno na vrhuncu sezone,” je slikovito opisala nov poletni meni.

Foto: Esplanade

“Na meniju je naša znamenita kremna rižota s slanim korenjem in dimljeno italijansko burrato. Posebej bi rada izpostavila domače rezance z divjim česnom iz naše lastne pridelave in v kombinaciji s testeninami z dimljenimi sardinami in suhimi rozinami pritegnejo posebno pozornost. Za vse, ki si želijo okusov morja, predlagam mehka lička morskega lista v omaki iz praženega paradižnika in koruzne pene ali nekoliko drugačno različico fileja John Dory, ki je na voljo s krono iz črnega česna, krompirjevo kremo in gelom iz švicarske blitve.”

“Sočen goveji zrezek dimimo sami in ga postrežemo skupaj s krompirjevim konfitom, šalotko in korenčkovim demi-glaceom z dodatkom olja iz kapucink, medtem ko se mehka telečja lička v kombinaciji s praženimi artičokami in kremo iz zažganih jajčevcev dobesedno stopijo v ustih,” je z nasmehom na obrazu povedala kuharica Ana Grgić Tomić in znova pokazala, kako zelo uživa v svojih kreacijah.

Foto: Esplanade

Pri tem je treba poudariti, da je kreativno kuhinjo izkušene in očarljive prve dame kuhinje Esplanade opazila tudi skupnost, ki oblikuje seznam najboljših restavracij na svetu, La Liste Mediterranean. Ana Grgić Tomić je bila nedavno nagrajena v kategoriji “Novi talent leta” v okviru tekmovanja “Novi talenti v sredozemski regiji”. Prepoznali so njeno njeno kakovost in inovativnost pri ustvarjanju značilnih jedi ter njen prispevek h gastronomski sceni.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Poleg predjedi in glavnih jedi je na voljo tudi nepogrešljiva zbirka izvrstnih sladic, ki si zaslužijo zaokrožiti kosilo ali večerjo. “Težko bi izpostavila kakšno sladico, saj so vse odlične, prave poletne sladice, morda pa je največji hit kokosov drobljenec v kombinaciji s svežimi borovnicami in domačim borovničevim sladoledom, ki ga sami pripravljamo v naši slaščičarni.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Lahka akacijeva panna cotta, ki jo dopolnjujeta sočna breskev in krema iz bele čokolade, je kombinirana z drobljencem iz limone in timijana, ki tej sladici dajeta posebno mediteransko noto. Priljubljen je tudi karameliziran kolač s kremo iz kravje skute, praženimi neretvanskimi marelicami in našim domačim kamiličnim sladoledom ter biskvit s praženimi pomarančami in mandlji, aromatiziran s poprom in cimetom ter s kremo iz praženih pomaranč. Odkrito povedano, vse sladice so odlične, verjamem, da se jim skoraj nihče ne mogel upreti,” je dodala Ana.

Foto: Esplanade

Poleg novega à la carte jedilnika ponuja Le Bistro tudi okusno preizkušeno zbirko nepogrešljivih klasičnih jedi, katerih priljubljenost še naprej narašča, kot so tatarski biftek, francoska čebulna juha, Cezarjeva solata in znameniti dunajski biftek s kremnim krompirjem. Ta kultni zagrebški bistro je znan tudi po svojih legendarnih Esplanade štrukljih, pečenih v pečici, ki so jih v zadnjih letih poskusila nekatera najbolj znana imena svetovnega šov biznisa in so na voljo tudi v brezglutenski različici ter zamrznjeni za pripravo doma.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade
Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Dan v Le Bistroju pa lahko pričnete z mamljivim à la carte zajtrkom in izbiro, ki vključuje hrustljav toast s fino avokadovo kremo, poširanim jajcem in ocvrto panceto, ki mu sledi zelenjavna omleta ali najboljša jajca Benedikt v mestu, postrežena na vročem briošu z maslom, tudi sveže iztisnjen sok in slasten francoski toast z medom in pomarančno marmelado ter slastne palačinke z jagodičjem in javorjevim sirupom. Zajtrk strežejo vsak dan od 9. do 11. ure.

Foto: Esplanade

Stalna ponudba Le Bistra vključuje Menu du Jour s tremi hodi svežih jedi, ki jih dnevno izbere chef, ob kozarcu odličnega hišnega vina Krauthaker ter kavi ali čaju, za katerega boste odšteli samo 34 evrov. Menu du Jour je na voljo vsak dan med 12. in 18. uro. Obrok v Le Bistroju dopolnite s kozarcem vrhunskega vina in ohlajene penine ali šampanjca po priporočilih ustrežljivega osebja.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Le Bistro je odprt vsak dan od 9. do 23. ure. Mizo rezervirajte na tel.: 00 385 1 4566611 ali na [email protected]. Za več informacij in jedilnik obiščite www.lebistro.hr. Anin izvrsten gurmanski pristop, mlada in očarljiva ekipa kuharjev in natakarjev ter prijeten in sproščen ambient restavracije Le Bistro so zadosten razlog za uživanje v mamljivih jedeh in odličnih sladicah v središču mesta.

Foto: Esplanade

Style. Več novic

New Report

Close