Muzej na Baliju, ki prikazuje prihodnost ekološkega dizajna

01. avgust 2022

Muzej na Baliju, ki prikazuje prihodnost ekološkega dizajna

01. avgust 2022
Foto: Instagram

MoSA je projekt kreativne platforme Space Available, ki želi prikazati prihodnost trajnostnega življenja.

Vsi se moramo zavedati, da smo že zakorakali v kritično območje podnebnih sprememb. Pa vendar se tako malo naredi, da bi zaustavili uničenje planeta Zemlja. Kljub temu vse več ljudi prehaja na tako imenovano krožno življenje – to je uvajanje recikliranja in večje ponovne uporabnosti stvari v vsakdanjem življenju.

Kako lahko tehnologija in oblikovanje pomagata pri krožnem življenju in ekološki neoporečni prihodnosti, prikazuje nov muzej na Baliju, posvečen profiliranju oblikovanja kot orodja za razmišljanje o prihodnosti.

Njegovo ime je Muzej razpoložljivega prostora, njegov prostor pa je ustvarila kreativna platforma Space Available skupaj z indonezijsko prakso Sidarta in Sandjaja. Muzej gosti vrsto razstav, ki raziskujejo vse od biodizajna do radikalnega recikliranja.

Foto: Facebook

Kreativna platforma Space Available, ki stoji za konceptom muzeja, predstavlja ekološki oblikovalski kolektiv, katerega poslanstvo je ustvariti krožno prihodnost, ki temelji na regenerativnih načelih naravnega sveta. Konec junija je kolektiv odprl “Museum of Space Available” ali na kratko MoSA, novo galerijo in krožno oblikovalsko središče na Baliju, ki se globalno povezuje prek ekosistema Web 3.0. MoSA in je več kot muzej, je platforma, ki arhivira prihodnje možnosti za krožno življenje.

Foto: Facebook

Tam so razstavljena dela studia s prispevki mednarodnih skupnosti umetnikov, oblikovalcev in znanstvenikov, specializiranih za bio-inovacije, radikalno recikliranje in obrti prihodnosti. Dvonadstropni prostor ima bar za recikliranje in reciklažno postajo, ki ponuja brezplačne storitve popravila za vse izdelke SA in jih ohranja znotraj krožnega sistema. MoSA služi tudi kot učna ustanova prek delavnic za lokalno skupnost.

Foto: Instagram

Kar zadeva arhitekturo, je pri tej blestelo znanje Siddharte in Sandjaje. Ko je Space Available kupil stavbo, je bila ta popolnoma zanemarjena. Skupaj z arhitekturnimi strokovnjaki je ekipa stavbo spremenila v prilagodljiv prostor z nevtralno notranjostjo, ki je postala popolno ozadje za podjetje, ki ga namerava profilirati.

Na njegovi zunanjosti je bilo uporabljenih več kot 200.000 plastičnih steklenic, da bi ustvarili fasado, na kateri je napisano ime muzeja. Te steklenice so bile reciklirane v sodelovanju z indonezijskim krožnim podjetjem Robries, njihov cilj pa je dati muzeju ton, še preden obiskovalec vstopi skozi njegova vrata.

Foto: Instagram

Na dan odprtja je Space Available pripravil razstavo z naslovom “Plastični ljudje”, ki raziskuje zgodbo o sintetični plastiki, njen vpliv na potrošniško kulturo, planet in naše zdravje. Ves dobiček od projekta bo namenjen ustvarjanju novega obrata za recikliranje podjetja Space Available na Javi, območju, ki je drugo najhujše onesnaževalo s plastiko na svetu.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close