Na TikToku prepoved uporabe pesmi treh velikih izvajalcev

01. februar 2024

Na TikToku prepoved uporabe pesmi treh velikih izvajalcev

01. februar 2024
Foto: Instagram @sofiaruutu

Na TikToku prepoved uporabe pesmi treh velikih izvajalcev

01. februar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Začne veljati danes, 1. februarja.

Vzrok je spor med založbo Universal Music in družbenim omrežjem TikTok, ki nista uspela najti skupnega jezika glede uporabe glasbe v objavah uporabnikov.

Založba naj bi namreč zahtevala ustrezno denarno nadomestilo za izvajalce in avtorje pesmi, na kar pa pri TikToku niso pristali. Od omrežja so po poročanju BBC želeli vsaj “delček” plačila za uporabo obsežne glasbene zbirke Universal, kot to plačujejo druga spletna mesta.

A pri TikToku pravijo, da je njihova zahteva “pohlepna”, češ, da svoje interese postavljajo pred interese svojih izvajalcev in avtorjev skladb.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

“TikTok želi svoj uspeh graditi na glasbi, ne da bi plačal pošteno vrednost za njeno uporabo,” so za BBC povedali iz Universala, kjer dodajajo, da jih skrbijo tudi “škodljivi učinki umetne inteligence in spletna varnost za uporabnike omrežja”.

Gre za odmevno potezo Universala, saj je prva v zgodovini odstranila pesmi iz svoje zbirke s kakšnega družbenega omrežja.

Foto: Unsplash

Kaj to pomeni v praksi?

Na TikToku od danes 1. februarja ne bo več mogoče uporabljati in slišati pesmi izvajalcev, kot so Taylor Swift, The Weeknd in Drake. Sicer pa ima založba Universal v lasti pravice še za številne druge velike izvajalce, med drugim za Beatle, Coldplay, Eltona Johna in Adele.

Založba ima v lasti ima tudi pesem Murder on the Dancefloor britanske pevke Sophie Ellis-Bextor, ki se je zahvaljujoč filmu Saltburn v začetku leta po 23 letih spet povzpela na britanske lestvice. Posledično je pesem postala hit tudi na TikToku.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close