Način, kako tipkate in klikate, kaže na raven stresa na delovnem mestu

14. april 2023

Način, kako tipkate in klikate, kaže na raven stresa na delovnem mestu

14. april 2023
Foto: Pexels

Švicarski raziskovalci pravijo, da je način, kako ljudje tipkajo in uporabljajo računalniško miško, lahko boljši pokazatelj stresa na delovnem mestu kot denimo srčni utrip.

“Zdi se, da je to, kako tipkamo in premikamo miško, boljši pokazatelj stresa v pisarniškem okolju kot naš srčni utrip,” je ugotovitve raziskave Švicarskega zveznega inštituta za tehnologijo v Zürichu (ETHZ) povzela matematičarka in avtorica študije Mara Nagelin. Povedala je še, da so s pomočjo novih podatkov in strojnega učenja razvili nov model za zaznavanje ravni stresa pri delu.

V okviru študije so opazovali 90 udeležencev, ki so sodelovali v simulaciji pisarniških opravil, kot so načrtovanje sestankov ali beleženje in analiziranje podatkov. Beležili so ravnanje udeležencev z miško in tipkovnico ter njihov srčni utrip, ob tem pa so jih redno spraševali o ravni stresa, poroča STA.

Foto: Pexels

Njihov model bi lahko pomagal preprečiti kronični stres

Medtem ko so nekateri udeleženci preizkusa lahko delali nemoteno, so polovico skupine večkrat prekinili s sporočili na klepetu, poleg tega pa so se morali udeležiti razgovora za službo.

Raziskovalci so potrdili, da ljudje pod stresom tipkajo in premikajo miško drugače kot tisti, ki so sproščeni. “Ljudje, ki so pod stresom, pogosteje in manj natančno premikajo kazalec miške ter premagujejo večje razdalje na zaslonu,” je pojasnila Nagelin.

Foto: Unsplash

Ugotovili so tudi, da ljudje, ki so v pisarni pod stresom, pri tipkanju naredijo več napak in pišejo v prekinjenih intervalih, s številnimi kratkimi premori. Sproščeni ljudje po drugi strani pri tipkanju delajo manj premorov, ki pa so daljši.

Iz ETHZ so sporočili, da bi njihov model lahko pomagal preprečiti kronični stres, rezultate raziskave pa naj bi objavili do konca leta. Raziskovalci so namreč priznali, da so zbrani podatki občutljivi, in dodali, da sodelujejo tudi s strokovnjaki za etiko, da bi zagotovili odgovorno ravnanje z njimi.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close