Najboljših 5 oreščkov po priporočilih nutricionistov

30. januar 2022

Najboljših 5 oreščkov po priporočilih nutricionistov

30. januar 2022
Foto: Pexels

Oreščki zaradi svoje vsebnosti maščob ponujajo daljši občutek sitosti in lahko pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov.

Priporočljivo jih je jesti med obroki, v kombinaciji s sadjem, da se izognemo lakoti med glavnimi obroki in preprečimo prenajedanje – priporoča nutricionistka Nataša Šoštarić.

Niso vsi za dieto

Makadamija in pekani vsebujejo največ maščobe, zato so tudi najbolj kalorijsko bogati. Zato je bolje, da jih zaužijete istočasno s sadjem, ali pa jih pojeste v manjši količini. Če ste na dieti, je najbolje jesti mandlje.

Oreščki boljšajo imunost

Mandlji so bogati z vitaminom E, antioksidanti, ki delujejo protivnetno in pomagajo pri preprečevanju raka pljuč in izgubi kognitivnih sposobnosti. Brazilski oreščki pa se priporočajo moškim, saj vsebujejo selen, ki ščiti pred rakom prostate.

Foto: Unsplash
  1. Orehi vsebujejo največ alfa-linolenske kisline, ki je oblika omega-3 nenasičenih maščobnih kislin. So odlični za ohranjanje zdravja srca in pravilnega delovanja možganov.
  2. Mandlji vsebujejo najmanj kalorij in so dober vir vitamina E, ki je eden izmed najboljših antioksidantov. Izboljšajo zdravje kosti, izboljšajo spomin in odpravljajo zaprtje.
  3. Brazilski oreščki so odličen vir selena, pomembnega minerala, ki deluje protivnetno in ščiti srce pred oksidativnimi poškodbami. Ščiti tudi pred rakom na prostati, vendar morate paziti na količino zaužitja.
  4. Arašidi vsebujejo vitamine B, ki sodelujejo pri pravilnem sproščanju energije pri presnovi. Odlični so tudi za nosečnice, saj varujejo otroka pred različnimi poškodbami.
  5. Lešniki so dober vir mineralov, kot sta magnezij in fosfor, ki delujeta na sproščanje mišic in izgradnjo kosti, ter bakra in mangana, ki sta odgovorna za zdravje kosti.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close