Najljubši recept legendarne Sophie Loren: špageti z limono

14. januar 2022

Najljubši recept legendarne Sophie Loren: špageti z limono

14. januar 2022
Foto: xJTxVintagex/xGlasshousexImagesx jtv004205 via Guliver

Sophia Loren je že pred desetletji izdala dve kuharski knjigi, o njenih receptih pa se govori še danes. Razlog? Njene testenine so namreč tako dobre kot njeno igranje.

“Vse, kar vidite, dolgujem špagetom,” je rekla legendarna igralka Sophia Loren. Nekako težko si je predstavljati to filmsko divo z diamantno ogrlico in ozkim pasom, kako se sklanja nad skledo špagetov. Vendar ona je in ostaja Italijanka do svojega jedra, svoje mesto v zgodovini pa si zagotavlja s še eno uspešnico: testenine vseh velikosti in oblik.

Dandanes je 87-letna prejemnica oskarja sicer umaknjena iz javnosti. Skoraj nihče pa ne ve, da je leta 1971 in leta 1998 izdala dve kuharski knjigi. “Kuhanje je dejanje ljubezni, darilo, način, kako deliti majhne skrivnosti, ki vrejo na štedilniku,” je povedala.

Špageti z limono za italijanski pridih

V Sophiinih kuharskih knjigah izstopa en recept: njeni špageti z limono. Čudovita sestava smetane, česna in osvežilne limone. Recept je tako preprost kot izvedljiv. Omaka se kuha toliko časa, kot je potrebno, da testenine postanejo “al dente”.

S temi špageti z limono si lahko čez teden pričarate malce italijanskega pridiha.

Sestavine za dve porciji:

  • 250 g špagetov
  • 60 g masla
  • 3 stroki česna
  • naribana lupinica treh limon
  • 60 ml limoninega soka
  • 120 ml smetane
  • sol, poper
  • 25 g naribanega parmezana
  • pest sveže bazilike

Priprava:

  1. Nasekljajte česen, naribajte lupino limon in jih ožemite.
  2. Na ogenj postavite velik lonec vode. Ko zavre, jo posolite in dodajte testenine.
  3. Medtem v ponvi raztopite maslo. Rahlo popecite česen in dodajte polovico smetane. Posolite, popoprajte, premešajte in nekaj časa dušite.
  4. Ko so testenine kuhane, jih odcedite in dodajte v ponev s smetano. Prelijte s preostankom smetane. Vmešajte sok limone in naribane lupinice in vse skupaj dobro premešajte.
  5. Dodajte še parmezan in baziliko ter postrezite.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close