To je 5 živil, ki bi jih morala uživati vsaka ženska

30. julij 2022

To je 5 živil, ki bi jih morala uživati vsaka ženska

30. julij 2022
Foto: Unsplash

Ali pazite na to, koliko soli zaužijete in kako sol vpliva na vaše zdravje? Naštevamo pet živil, ki uspešno uravnajo nivo soli v vašem telesu in tako pomagajo zmanjšati negativne učinke pri ženskah. 

Raziskava je pokazala, da lahko banane, avokado in losos pomagajo zmanjšati negativne učinke soli pri ženskah. Prav tako so ugotovili, da je hrana z visoko vsebnostjo kalija, povezana z nižjim krvnim pritiskom, še posebej pri ženskah, ki uživajo veliko slane hrane. 

“Dobro znano je, da je uživanje visokih vrednosti soli povezana s povišanim krvnim pritiskom in povečanim tveganjem za srčne kapi ter infarkte,” pravi profesor Liffert Vogt z Amsterdam Universty Medical Centers, ki je sodeloval pri raziskavi. 

Strokovnjaki so preiskovali povezavo med kalijem ter krvnim pritiskom in ugotovili, da več kalija pomeni nižji pritisk. Vogt dodaja, da rezultati kažejo, da je kalij izredno pomemben za zdravje našega srca ter da je kalij za ženske bolj pomemben kot za moške. 

Foto: Unsplash

Visoko vrednost kalija imajo banane, kuhan losos, krompir ter mlečni izdelki, izpostavljamo pa še pet drugih, ki so pomembne za ženske ter njihovo zdravje. 

1. Solata 

Solata je odličen vir magnezija ter kalija. Še posebej pomemben za ženske je magnezij, saj je primanjkovanje železa pri ženskam zelo pogosto. Dolgotrajno pomanjkanje pa lahko vodi v debeljenje arterij, srčnožilnih bolezni in osteoporoze. 

Vitamini, ki se nahajajo v solati so prav tako pomembni za ženske, ki gredo skozi menopavzo. V času menopavze ženskam namreč primanjkuje vitaminov, ki jih lahko nadomestimo prek solate, ta pa prav tako zmanjšuje utrujenost. 

2. Fižol 

Različne vrste fižola so pomembnen vir rastlinskega proteina, protein pa je za ženske zelo pomemben. S staranjem namreč ženske lahko izgubijo mišično maso, toda pridobijo na teži, saj se ob primanjkovanju proteina veča krvni sladkor. Ohranjanje mišične mase je za ženske, še posebej ob izgubi rasnega hormona, zelo pomemben. 

Foto: Unsplash

3. Paradižnik

Srčne bolezni so eden glavnih razlogov za smrt pri ženskah. Čeprav obstaja več faktorjev, ki vplivajo na zdravje našega srca, pa je dieta eden od ključnih. Strokovnjaki pravijo, da so za zdravje srca izjemno pomembni paradižniki. Vsebujejo namreč pomemben antioksidant, ki dobro vpliva na zdravje naših žil ter srca, dobro pa učinkuje tudi na nivo našega holesterola. 

4. Oreščki

Strokovnjaki in nutricionisti priporočajo pest oreščkov na dan. Oreščki so namreč odličen vir vlaknin, zdravih maščob ter ključnih vitaminov, kot je vitamin E. Oreh ima na primer veliko antioksidantov ter je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, poleg tega pa zmanjšuje vnetja ter izboljšuje zdravje našega črevesja. 

Oreški prav tako pomagajo ženskam pri menopavznih simptomih.

5. Polnozrnata žita

Uživanje polnozrnatih žit strokovnjaki povezujejo z bolj zdravo telesno težo ter nižjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa dve, različne vrste raka ter druge kronične bolezni. Čista žita, kot so pira, kvinoja, oves, rjavi riž ter ajda, vsebujejo ogromno vlaknin, proteinov ter mikrohranil, ki so dobra za naše telo.

Foto: Unsplash

Tracy Parker, dietetičarka pri British Heart Fundation, pravi, da raziskava potrjuje že znani splošni nasvet, naj ljudje zmanjšajo uživanje soli ter naj uživajo hrano, nasičeno s kalijem. “Enostaven način, da povečamo količino kalija v našem telesu, je s petimi porcijami sadja in zelenjave na dan. Druga živila, kot so stročnice, ribe, oreščki, semena ter mleko imajo prav tako visoko vsebnost kalija ter nizko vsebnost soli in lahko priporomorejo k zdravju srca.”

Pri tem pa Parker dodaja, da za ohranjanje našega zdravja ni pomembno le to, kaj je na našem krožniku, temveč tudi to, kaj je v našem kozarcu. Opozarja namreč na omejevanje uživanja alkohola, pa tudi na fizično aktivnost, s katero prav tako znižamo krvni pritisk ter zmanjšamo verjetnost za srčno kap ali infarkt.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close