Presenetljivo: nekaj pijač je za možgane bolje, kot popolnoma nič alkohola

21. april 2022

Presenetljivo: nekaj pijač je za možgane bolje, kot popolnoma nič alkohola

21. april 2022
Foto: Unsplash

Medicina že dlje časa pravi, da je alkohol slab za naše možgane. A rezultati nedavne raziskave kažejo drugače …

Obstaja nešteto raziskav o alkoholu in njegovih učinkih na naše zdravje. Znanstveno soglasje je, da je preveč škodljivo. Če pijemo preveč in prepogosto, se naši možgani hitreje starajo in izgubijo svojo zmogljivost.

Toda, kaj točno je preveč? Ameriška nevrološka študija razkriva, da ima zmerno pitje pri odraslih pozitiven učinek na kognitivne sposobnosti. Glede na število mitov o alkoholu, je to morda le še en izmed teh?

Foto: Unsplash

Kako uživanje alkohola vpliva na možgane?

Za študijo so raziskovalci analizirali podatke skoraj 20 tisoč odraslih Američanov v okviru raziskave o zdravju in upokojitvi Univerze v Michiganu.

Med anketiranci je bilo 60 odstotkov žensk in 40 odstotkov moških. Povprečna starost je bila 61 let. 35 odstotkov jih je izjavilo, da pijejo alkohol, 85 odstotkov vprašanih pa je menilo, da so lahki do zmerno pivci.

Pri ocenjevanju podatkovnih nizov so raziskovalci ugotovili, da imajo udeleženci študije, ki so rekli, da spijejo en ali dva kozarca alkohola na dan, dolgoročno boljšo kognitivno delovanje možganov.

Preiskovance so spremljali skupno dvanajst let, med katerimi so znanstveniki redno preizkušali njihove umske sposobnosti. Med drugim so merili besedni spomin, psihično stanje in besedni zaklad anketirancev.

Tisti, ki so uživali alkohol zmerno – za ženske je bilo to manj kot osem pijač na teden, za moške manj kot 15 pijač – so imeli boljši spomin za besede in boljši besedni zaklad kot popolni abstinenti.

Foto: Unsplash

Kognitivni učinek: koliko alkohola uživati?

Kljub tem presenetljivim rezultatom bi morali sklepe sprejemati previdno. Številne druge študije namreč jasno kažejo, da lahko že majhne količine alkohola trajno poškodujejo možgane.

Poleg tega raziskava temelji na lastnih poročanjih udeležencev – ni gotovo, koliko alkohola so dejansko popili. Prav tako ni podatkov o drugih življenjskih navadah anketirancev. Na delovanje možganov lahko namreč vplivajo tudi drugi vidiki, kot so prehrana, raven stresa ali genetski dejavniki.

Večina zdravstvenih delavcev verjetno ne bo imela veliko pripomb proti občasnemu kozarcu vina. Toda tisti, ki redno pijejo preveč alkohola, škodujejo svojemu zdravju in ne le možganom, temveč tudi jetrom in srčno-žilnemu sistemu. Zato vseeno ostanite zmerni.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close