Odpira se Center Rog: kaj bomo našli v njem?

18. oktober 2023

Odpira se Center Rog: kaj bomo našli v njem?

18. oktober 2023
Foto: Anže Petkovšek

Po skoraj dveh letih se bo odprl povsem prenovljen Center Rog, ki bo postal mesto v malem. V njem bomo našli “labe”, trgovine, butike in tudi knjižnico.

Če ste se v zadnjih tednih kaj sprehodili med Petkovškovim nabrežjem in Trubarjevo ulico, potem ste verjetno že opazili prenovljen Center Rog, ki na zunaj kaže povsem drugačno podobo, kot smo je bili vajeni.

Pravijo, da bo postal mesto v malem, ki se bo odprlo 26. oktobra. To vse bomo našli v njem:

Foto: Anže Petkovšek

“Labi”

V njem bo devet “labov” oziroma skupnih proizvodnih delavnic: mizarska, kovinarska, keramičarska, steklarska, kuharska in tekstilna delavnica, delavnica za 3D tisk, laserski razrez in elektroniko oziroma tako imenovani fablab, delavnica za izdelovanje nakita in obdelavo žlahtnih kovin ter laboratorij za zelene tehnologije.

V Rogu o “labih” pravijo: “V proizvodnih laboratorijih se lahko s pomočjo opreme in strojev lotiš različnih izdelovalniških izzivov. V njih se lahko ukvarjaš s povsem konkretnimi in otipljivimi izzivi – od popravila različnih predmetov do izboljšav in izdelave novih, inovativnih in družbeno koristnih izdelkov.”

Za pomoč bodo na voljo tudi mentorice in mentorji, ki bodo uporabnike vodili skozi usposabljanja za različne stroje in pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev.

V labih bodo potekali tudi vodeni tečaji, delavnice za otroke in odrasle, mojstrski tečaji, usposabljanja za delo s strojno opremo ter otroška počitniška varstva.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Market

V Rogu bo prostor tudi za “market”, ki ga bodo dopolnjevale trgovine Tvornica (prostor, ki povezuje domače oblikovalce), Juvelirij (ustvarjalni in prodajni prostor, kjer nastaja in se prodaja nakit), Made in Rog (prodaja izdelkov, ki so nastali v Centru Rog) ter trgovina LJFW (Ljubljanski teden mode).

Tu bodo še kavarna Specialka (podjetja GOAT STORY), Galerija Fotografija (prva privatna galerija v Sloveniji, specializirana za fotografijo), restavracija TaBar (ki se z Ribjega trga seli v Center Rog) ter Grashka deli. Gre za delikateso raznovrstne in inovativne rastlinske hrane, obdelane z naravnimi postopki fermentacije, dimljenja in dehidracije. Delikatesa je svoja vrata odprla že včeraj.

Knjižnica

Tu bo še knjižnica Rog iz mreže Mestne knjižnice Ljubljana, ki bo na skoraj 300 kvadratnih metrih ponujala 18.000 enot knjižničnega gradiva. Dostopna bo tudi za gibalno ovirane in osebe z vozički. Nova knjižnica je nadomestila Knjižnico Poljane in Knjižnico Nove Poljane.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Studii in Rezidence

V drugem in tretjem nadstropju bo posameznikom in kolektivom, ki delujejo na področjih, kot so urbano rokodelstva in obrt, produktno in modno oblikovanje, arhitektura in inženirstvo ter uporabne umetnosti, na voljo devetnajst delovnih studiev. Prostori bodo v krožni rabi za omejeno časovno obdobje in jih je v uporabo mogoče pridobiti na podlagi prijave na razpis.

V najvišjem nadstropju Roga je pet bivalnih delovnih prostorov namenjenih bivanju in delu tujih gostov s ciljnih področij Centra Rog. Po principu mednarodnih izmenja v teh prostorih bodo gostili tuje ustvarjalce, raziskovalce in predavatelje, kar slovenskim ustvarjalkam in ustvarjalcem omogoča bivanje in delo v sorodnih kreativnih centrih po svetu.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Park izbrisanih

Ob Centru, na strani nekdanje tovarne koles na Trubarjevi ulici, bo zrasel tudi 8.000 kvadratnih metrov velik park, Park izbrisanih. Park, kjer bodo postavili spomenik v obliki črke Ć, bo dostopen ves čas vsem prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane.

V njem bodo rasle užitne rastline in sadna drevesa, imeli bodo več visokih gred, v katerih bodo pridelovali zelenjavo in dišavnice, ki jih bodo uporabljali v kuharskem labu in gostinskih lokalih. V parku bodo tudi javne polnilnice za električna kolesa.

Foto: Anže Petkovšek

Center Rog se bo odprl 26. oktobra, dan kasneje pa bodo imeli lokali ob Petkovškovem nabrežju dan odprtih vrat. Odprtje knjižnice napovedujejo za konec oktobra, v delavnicah pa bodo začeli delati novembra.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close