Čokoladni svet blizu Gradca, kjer lahko izbirate med več kot 500 okusi

14. oktober 2023

Čokoladni svet blizu Gradca, kjer lahko izbirate med več kot 500 okusi

14. oktober 2023
Foto: Unsplash

Čokoladni svet blizu Gradca, kjer lahko izbirate med več kot 500 okusi

14. oktober 2023
Foto: Pexels

Ne veste, kaj bi počeli ta vikend? Odpravite se v Avstrijo, v čokoladnico Zotter, kjer se boste do onemoglosti posladkali s številnimi vrstami čokolad, ogledali mini živalski vrt in z otroci ali sami zabavali v doživljajskem parku.

Le nekaj kilometrov stran od Gradca se nahaja čokoladnica Zotter, ki jo je daljnega leta 1987 skupaj z ženo Ulrike ustanovil Josef Zotter. Pot do čokoladnice, ki stoji na vrhu hriba v mestu Bergl, poteka mimo prelepih avstrijskih vasic s prikupnimi hišami z do potankosti urejenimi dvorišči in okolico.

Čokoladnico, ki jo dopolnjuje čokoladni muzej, trgovina ter (predvsem izredno draga) gostinska ponudba, vsako leto obišče več kot 220.000 ljubiteljev sladke pregrehe.

Foto: Zotter

Še največji `čokoladoljubi` boste nad količino in ponudbo organskih čokolad povsem impresionirani. Ob vstopu (vstopnice za vsak slučaj rezervirajte predhodno prek spleta), si najprej ogledate film, ki vas popelje skozi zgodovino blagovne znamke Zotter ter v latinskoameriške države, kjer proizvajajo organska kakavova zrna in kjer se začne pot izdelave čokolade po principu od zrna do tablice.

Foto: Zotter

Ogled čokoladnice poteka od začetka do konca izdelave čokolade, se pravi od okušanja različnih vrst surovih kakavovih zrn, fontane s pravo čisto čokolado, ki je nepredstavljivo grenkega okusa in mnoge zavede, da si natočijo polno žlico, a ob prvem okušanju pridejo ne neljubega spoznanja, da je to vse prej kot čokolada, kakršno poznajo.

Med ogledom proizvodnega obrata boste spoznali vse sestavine, ki jih primešajo, da dobi kakavova pasta sladek okus ter videli, kje in kako nastajajo čokoladne tablice ter druge čokoladne sladice vseh vrst in okusov.

Foto: Zotter
Foto: Zotter

Izbirate lahko med več kot 500 okusi

V čokoladnici nenehno razvijajo nove vrste in okuse čokolad, karkoli si lahko zamislite. Skoraj da ni kombinacije okusov ali sestavin, ki jih ne bi proizvajali ali preizkusili v preteklosti. Za okuse, ki jih ne proizvajajo več, imajo celo simbolično pokopališče s pravimi spomeniki z letnico nastanka in `upokojitve` določenega okusa.

Trenutno imajo v ponudbi več kot 200 različnih okusov čokoladnih tablic in več kot 30 čokoladnih kreacij, med njimi vročo čokolado, praline, lizike, bombonjere in bonbone. Samo v tem letu so predstavili 22 novih okusov, skupaj pa imajo v ponudbi okrog 500 različnih okusov! Za vsakega se najde nekaj, kajti v ponudbi imajo tudi precej veganskih čokolad in čokolad, ki ne vsebujejo glutena.

Foto: Zotter
Foto: Zotter
Foto: Instagram @zotterschokolade

Ko se boste sprehodili po proizvodnji, v kateri je mimogrede precej stvari izdelanih ročno, je na vsakem koraku čokolada v neomejenih količinah. Naj vam damo uporaben nasvet: ne pretiravajte, kajti čisto na koncu se nahaja pravi čokoladni raj, kjer lahko preizkušate ogromno različnih čokolad in verjemite, še največjim čokoholikom je je na koncu preveč.

Preizkuševalnica vključuje čokoladne fontane, manjše gondole, tobogan za bombone, tekoči trak all you can eat ter robota, ki ti preda izbrano čokolado. Med okušanjem pa lahko občudujete skoraj 27 hektarjev veliko posestvo, ki vključuje živalski vrt in doživljajski park.

Foto: Zotter

Družinsko podjetje Zotter stavi na kakovost, raznolikost, inovativnost in trajnost. Zavezani so k izdelavi 100 % organskih izdelkov, trajnosti, pravični trgovini in številnih drugim družbeno odgovornim sistemom in aktivnostim ter so ena najboljših čokoladnic na svetu.

Uporabljajo samo ekološke surovine in surovine iz pravične trgovine, poslujejo s 100-odstotno čisto energijo, saj sami proizvajajo električno energijo s fotovoltaičnim generatorjem in imajo vozni park električnih vozil.

Njihova ekološka kmetija obsega 80 hektarov, s katere pridobivajo številne sestavine za brezplačno ekološko kosilo za 200 zaposlenih. Ustvarili so številne projekte razvojne pomoči, sadili drevesa v deževnih gozdovih in so prejemniki evropske poslovne nagrade za trajnostni razvoj v Avstriji.

Foto: Zotter
Foto: Zotter

Doživetje v objemu narave

Za popolno doživetje in resnično prijeten družinski ogled čokoladnico spremlja še `užitni živalski vrt` kakor pravijo prečudovitem posestvu, na katerem lahko pobožate alpake, zajčke, osla, si ogledate še koze, ovce, vodne bivole, jelenjad, race, goske, purane in druge živali.

Foto: Zotter

Otroci se lahko zabavajo na številnih lesenih igralih, doživljajski park pa dopolnjujejo še raznolike atrakcije, skulpture, vrtovi in ribniki, fotovoltaične instalacije, parkur gibalnih spretnosti, pustolovsko igrišče, zeliščni zid, veliki tobogan ter številne druge zanimivosti. Priporočamo vam, da si vzemite ves dan in ga preživite v objemu narave in na prijetnih (sladkih) kotičkih posestva Zotter.

Foto: Zotter

Čokoladnico lahko obiščete od torka do nedelje, med tednom od 10. do 18. ure, med vikendi in med prazniki pa od 10. pa vse do 19. ure. Mi smo obisk planirali v soboto v zgodnjih urah, da smo se izognili gneči. Priporočamo pa vam, da dobro zajtrkujte, kajti tako boste lahko pojedli več čokolade, saj je je na prazen želodec težko veliko pojesti.

Foto: Zotter
Foto: Zotter
Foto: Zotter

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close