Capri – osupljiva narava ali kapitalistični blišč?

29. julij 2023

Capri – osupljiva narava ali kapitalistični blišč?

29. julij 2023
Foto: Tara Kuster

Slikoviti italijanski otok, ki leži v Tirenskem morju, je majhen zemeljski raj s turkizno vodo, skrivnostnimi jamami, čudovitimi zalivi, z osupljivimi pogledi, vijoličnimi cvetovi in barvitimi mesteci. A prav tako je Capri otok prestiža, svetovnih modnih znamk in bizarnih cen, ki segajo do neba, zaradi česar sem se nekajkrat vprašala, zakaj se preprosto ne imenuje italijanski Monte Carlo.

Če odpotujete na jug Italije, je Capri vsekakor destinacija, ki jo morate obiskati. Vsaj tako pravijo. In tudi sama sem se odločila, da se s potovanja ne bom vrnila, preden ne vidim idiličnega otoka v osrčju Mediterana.

Toda moja pot se je skoraj končala že preden se je začela. Trajekt, ki naj bi naju s prijateljico iz pristanišča v Neaplju odpeljal do Caprija, je odplul pet minut čez osmo zjutraj. V elektronskem potrdilu, ki sva ga prejeli ob plačilu trajektnih kart, je pisalo, da morava biti v pristanišču vsaj eno uro prej, da dvigneva karte, do pristanišča pa sva zaradi jutranjih gneč potrebovali 45 minut. To je pomenilo, da se morava vstati okoli šestih. Najkasneje.

Vsi poznamo občutek, ki ga doživimo, ko se zjutraj zbudimo in preprosto vemo, da smo zaspali. Ko sem pogledala na telefon, je bila ura sedem. Skočili sva iz postelje, se oblekli v hodu in čez 15 minut sedeli v avtu. Italijani so znani po hitri in divji vožnji ter glasnemu hupanju in v tistem trenutku sva se spremenili v domačinki.

7.58 sva prispeli v pristanišče, preskočili kolono vseh, ki so šli dvignit karte za trajekt, ki bo odplul šele čez dve uri, preslišali kletvice jeznih Italijanov in se minuto pred odhodom vkrcali.

Po slabih 45 minutah sva pripluli do težko pričakovanega otoka in pred nama je ležalo čudovito in barvito pristanišče. Sedli sva v najbližjo kavarno, naročili dva espressa, ki sva ju zaradi burnega jutra nedvomno potrebovali, ignorirali dejstvo, da sva zanju odšteli 9 evrov, in se odločili, da bova preostanek dneva preživeli v miru.

Foto: Tara Kuster
Foto: Tara Kuster

Panoramska vožnja okoli otoka

V pristanišču sva kupili karti za ladjico, ki vozi okoli otoka. S palube sredi morja je pogled na čudovito otoško naravo resnično impresiven, barve vode pa se od vseh odtenkov modre, preko turkizne, prelivajo vse do zelene.

Panoramska vožnja je odkrivala pogled na številne skrite jame, visoke gore, fascinantna otoška mesteca in značilne skale, imenovane Faraglioni, ki se dvigajo iz morja in so za reklamo za parfum Dolce & Gabbana predstavljale dih jemajočo kuliso.

Foto: Tara Kuster

Mnogi pogled na Faraglione uvrščajo med enega izmed najlepših na svetu, oblika skale na sredini, ki spominja na lok, pa omogoča, da lahko skozi njo pluješ z ladjico. Vodič, ki je opisoval celotno pot v italijanskem, angleškem in španskem jeziku, a se ga je, zaradi slabe izgovorjave ter kombinacije mikrofona in vetra, zelo slabo razumelo, je odkril poetično legendo:

Par, ki se med plutjem pod skalo poljubi, bo ostal večno skupaj. Kar bi bilo za vse zaljubljence na palubi mnogo bolj romantično, če vodič med vožnjo ne bi posnemal zvoka poljubljanja.

Modra jama

Pravijo, da izlet na Capri ni izpopolnjen, če ne obiščete znamenite Modre jame, ki je tudi ena izmed najlepših morskih jam v Italiji. Nekoč je bila okrašena s kipi morskih bogov, morski žarki, ki prodirajo v jamo in sijejo skozi morje, pa ustvarjajo čudovito modro svetlobo.

Foto: Profimedia

Toda za obisk  Modre jame vas mora resnično spremljati sreča. Za ogled morajo biti pogoji popolni – morje mora biti mirno, gladina pa nizka, saj je lahko obisk jame v nasprotnem primeru zelo nevaren. Midve nisva bili te sreče, a tudi če bi jo imeli priložnost videti, bi morali dobro razmisliti – zaradi velikega zanimanja se za vstop v jamo praviloma pred njo čaka kar nekaj ur.

Capri ali mesto prestiža

Po enourni vožnja okoli otoka, velikega le dobrih deset kvadratnih kilometrov, sva se odpravili v mesto Capri, ki se nahaja na vrhu hriba. Vzpon sva resnično podcenili – trajal je približno 20 minut, a je pri značilni poletni italijanski vročini predstavljal pravi športni izziv, ki je zahteval kar nekaj postankov. A morski pogled z mestnega trga, ki predstavlja najbolj turistično točko otoka, upraviči naporen vzpon.

Foto: Tara Kuster
Foto: Tara Kuster

Središče mesta ni majhno, pot s tradicionalnega mestnega trga s cerkvijo pa se začne spuščati proti modernemu luksuznemu predelu z elitnimi hoteli in prestižnimi trgovinami. Trgovine znamk Dior, Gucci, Ralph Lauren, Luis Vuitton, Bvlgari in drugih, niso nekaj, kar sem pričakovala sredi majhnega mediteranskega otoka, ki slovi po naravnih lepotah, toda zdi se, da sem bila edina – v ulici z razkošnimi trgovinami je turistov namreč kar mrgolelo.

Foto: Tara Kuster

Otoški vrtovi

Čudoviti vrtovi z osupljivim panoramskim razgledom, ki se odpira na ocean, znani kot Avgustovi vrtovi, so vsekakor mesto, ki ga morate obiskati, če se znajdete na Capriju. Raznoliko otoško cvetje očara vsakega obiskovalca, pod vrtovi pa se razlega znana vijugasta cesta, ki krasi številne razglednice.

Foto: Tara Kuster

Kopanje v morju ni bilo zastonj

Po zasluženi pici sva se odločili, da bova čas do odhoda preživeli na plaži. Morje je namreč izjemno čisto, nevzdržna vročina pa ustvarja potrebo po ohladitvi. Na internetu sva poiskali najlepše plaže na otoku in se naivno napotili proti eni izmed njih.

Pot do plaže je bila čudovita in domača – kombinacija zelene in modre barve je spominjala na hrvaško obalo – a se je nenehno spuščala. Mimoidoči turist, ki se je vzpenjal, se je pošalil in rekel, da imava še zmeraj čas, da si premisliva in se obrneva, a prepričani sva bili, da po ohladitvi, pot nazaj ne bo tako zahtevna.

Foto: Tara Kuster
Foto: Tara Kuster

Ko sva končno prispeli do plaže, ki se je z razlogom znašla na seznamu najlepših, sva bili presenečeni nad dejstvom, da se v morju nihče ne kopa. Plaža je bila sicer polna, a ljudje so ležali na ležalnikih in srebali penino, ki so jo okoli neprestano nosili natakarji.

Napotili sva se proti morju, odložili brisače in se že začeli preoblačiti, ko naju je ustavil eden izmed natakarjev in nama v presenetljivo dobri angleščini povedal, da je cena kopanja v morju 100 evrov na osebo. Da, plaža je bila privatna in samo za kopanje v morju bi morali plačati 200 evrov. Cena je bizarna, kar je bil tudi razlog za to, da je bilo morje prazno.

Foto: Tara Kuster

Utrujeni sva se napotili nazaj in samo jeza naju je gnala navpično po strmi poti. Vrnili sva se v pristanišče in se skopali na bližnji javni plaži, ki sicer ni bila nič posebnega, toda skok v morje je vsekakor ohladil najino telo in glavo pred vkrcanjem na ladjo, ki naju je odpeljala nazaj v Neapelj.

Potovanja so pogosto odličen opomnik za to, da lahko, kljub vsem slabostim in problemom, resnično cenimo to, kar imamo. Samoumevno se nam zdi, da se v Sloveniji ali na Hrvaškem skopamo v morju kadarkoli si to zaželimo, in prav je tako. Na koncu koncev si morja nihče ne bi smel lastiti.

Otok Capri je čudovita idilična destinacija, ki bo vsakega obiskovalca nedvomno očarala. S svojo neokrnjeno naravo na eni strani vsekakor kljubuje umetnemu blišču na drugi, z osupljivimi lepotami pa me je prepričal, da predstavlja presenetljivi mediteranski biser, ne le kapitalistično letovišče sredi morja.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close