Pevkini oboževalci so povzročili potres

01. avgust 2023

Pevkini oboževalci so povzročili potres

01. avgust 2023
Foto: Profimedia

Pevkini oboževalci so povzročili potres

01. avgust 2023
Foto: Instagram @taylorswift

Oboževalci priljubljene pevke Taylor Swift, so bili nad pesmijo “Shake it off” tako navdušeni, da so povzročili seizmične aktivnosti.

Medtem ko je Taylor Swift pela “Shake it Off,” so njeni oboževalci dobesedno stresli Zemljo. Pevkin koncert v središču Seattla prejšnji konec tedna je tako močno stresel tla, da je na bližnjem seizmometru zabeležil signale, približno enake potresu z magnitudo 2,3, so povedali seizmologi.

“To je zagotovo največji koncert, ki smo ga imeli v zadnjem času,” je dejal Mouse Reusch, seizmolog pri Pacific Northwest Seismic Network, ki spremlja potresno dejavnost na pacifiškem severozahodu. “Govorimo o 70.000 ljudeh ter vsej glasbi in pripomočkih, povezanih s koncertom.”

Foto: Instagram @taylorswift

Tako imenovani “Swift Quake” je zabeležil največji pospešek tal približno 0,011 metra na sekundo na kvadrat, je povedala Jackie Caplan-Auerbach, seizmologinja z univerze Western Washington.

Seizmologi uporabljajo pospešek za merjenje tresljajev tal, ki se nato pretvorijo v bolj običajno Richterjevo lestvico, običajno meritev za potrese.

Seizmometri lahko zaznajo tresljaje tal vseh vrst – tudi od avtomobilov in goveda, ki teče – toda magnituda “Swift Quaka” se lahko primerja s profesionalnim nogometnim “Beast Quake,” ki se je odvil leta 2011. Takratna seizmična aktivnost se je sprožila, ko so navijači Seattle Seahawks skakali v slavju po touchdownu Marshawna Lyncha v zadnji minuti.

Reusch iz Pacific Northwest Seismic Network je dejal, da je bila takratna aktivnost blizu potresa z magnitudo 2,0. “Swift Quake” je zabeležila ista seizmična postaja.

Foto: Instagram @taylorswift

Tresenje tal je bilo več kot “dvakrat močnejše” kot na tekmi Seahawks leta 2011, je dejala Caplan-Auerbach. Čeprav je bilo to le za 0,3 magnitude več kot leta 2011, je to dvakratna razlika po Richterjevi lestvici, ki je logaritemska.

Verjeten vzrok je bila kombinacija glasbe iz ozvočenja koncerta in oboževalcev Taylor Swift – včasih znanih kot Swifties -, ki so plesali v skladu z njo, so povedali seizmologi.

Foto: Instagram @taylorswift

Dva vzporedna koncerta v Seattlu sta na seizmometru zabeležila skoraj enak vzorec, je dejal Reusch, kar nakazuje, da sta bila tudi seta na koncertu skoraj enaka. “To me je presenetilo, da lahko vidimo nekaj tako koherentnega,” je dejal. “Eden izmed potresov je bil zamaknjen za približno 26 minut, ker je s koncertom zamujala.”

Po podatkih, ki so jih delili s The Timesom, je tresenje na obeh predstavah dvakrat doseglo vrh, prvič okoli 19.30 in drugič okoli 21.30. Ni bilo takoj jasno, katere Taylorine pesmi so povzročile največje tresljaje. Poleg pesmi Shake It Off so bile na seznamu še Love Story, Bad Blood in Anti-Hero.

Na isti lokaciji bo 14. septembra nastopala tudi Beyoncé, in tudi to bodo zagotovo opazovali, je povedal Mouse.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close