Pozabite na partnerja – pojdite na zmenek sami s sabo!

17. november 2022

Pozabite na partnerja – pojdite na zmenek sami s sabo!

17. november 2022
Foto: Unsplash

Ne glede na to, ali ste samski ali ne, zmenki s seboj so stari in hkrati novi trend, ki ljudi spodbuja, da si privoščijo malo sočutja in lepih stvari.

Zmenki s samim seboj so odličen način, da napolnimo svoje čustvene baterije in dvignemo svojo samozavest, menijo strokovnjaki za zmenke. Investiranje vase in čas, ki ga preživimo sami, sta zelo pomembna.

Pogosto se šele takrat zavemo, kaj nam je zares pomembno, poleg tega pa si s tem, ko počnemo nekaj, kar nam je v užitek, tudi napolnimo baterije. Če torej izvisimo na zmenku in ostanemo sami ali pa se kar tako odločimo za obisk fine restavracije ali ogled filma v kinu, je to odličen način, da zresetiramo svoje možgane in se bolje spoznamo. 

Zakaj so takšni zmenki pomembni?

Foto: Profimedia

Začeli boste ceniti svoj čas

Če zares cenite čas, ki ga preživite sami, boste imeli tudi višje standarde za ljudi, s katerimi želite preživeti svoj čas. V zveze se ne boste več spuščali zaradi potrebe po partnerju, ki bi odpravil vašo osamljenost, temveč boste izvedeli, kaj vas osrečuje in se naučili uživati v samoti.

Posledično se boste naučili reči ne, kadar vam nekdo ne ustreza, a želite zapolniti svoj prosti čas. Prav tako bo veliko lažje zavrniti tista povabila za slučajno druženje, ki prispejo zadnji trenutek, poleg tega pa boste imeli višje standarde za kvaliteto zmenkov. Morda boste ugotovili, da ne potrebujete partnerja, s katerim bi šli na dopust ali se lotili nove aktivnosti – vse to lahko počnete tudi solo. 

Prioritizirali boste svoj čas v samoti

Začeli boste ceniti svojo družbo, kar bo izboljšalo tudi vaše mentalno zdravje. V času, ko ste sami, boste lahko sprocesirali vse občutke, za kar zaradi napornega družabnega urnika sicer ne bi imeli časa. Če imate občutek, da ste neprestano pod stresom, utrujeni in na preži, potem zagotovo potrebujete nekaj časa zase, da se umirite in predelate vse skupaj.

Foto: Pexels

Na zmenek s seboj lahko greste tudi, če ste v zvezi

Zmenki s seboj so način prioritiziranja svojih potreb in samostojnost in to se ne konča, ko ste enkrat v zvezi. Zmenki so lahko večerja v restavraciji, kadar je vaš partner zaposlen, branje knjige, medtem ko si privoščite vročo kopel, karkoli vas sprosti in razvedri. Razmerje ni pogodba, s katero podpišete, da morate preživeti vsak trenutek s svojim partnerjem, zveza je lahko še boljša, če nekaj časa preživita vsak zase. 

Skrb zase ni nujno draga

Čeprav “self-care” in koncept zmenkov s seboj lahko pomenita solo dopust v tujini ali večerjo v Michelinovi restavraciji, ni nobene potrebe po ekstravagantnih in dragih zmenkih. Veliko bolj pomembno je, da se osredotočimo na čuječnost, na stvari, pri katerih ne gledamo na telefon, na stvari, ki nam dajo malce prostora, da razmišljamo in si pustimo čutiti. Lahko gre za poslušanje glasbe, za sprehod, za kopel, branje knjige, obisk muzeja, kuhanje večerje ali peko peciva, možnosti je neskončno.

Avtor
Piše

B. P. v

Style. Več novic

New Report

Close