Zakaj ženske zanimajo uspešni moški?

03. oktober 2022

Zakaj ženske zanimajo uspešni moški?

03. oktober 2022
Foto: IMAXTree

Zdi se, da če niste uspešni, težko najdete partnerja. Zakaj je temu tako?

Pri mnogih ženskah je uspešnost postala eden izmed skoraj nujnih pogojev pri iskanju partnerja, kar pa je opazil tudi eden izmed uporabnikov Starševskega čveka, ki je preostale uporabnice vprašal: “Zakaj vas zanimajo uspešni moški?”

Kako bo pa skrbel za družino?

Mnoge uporabnice so odgovorile, da je uspeh znak odgovornosti in sposobnosti. Prav tako pa je to tudi znak, da bo lahko skrbel za družino. “Če iščeš partnerja na dolge proge, je zelo pomembno, da je uspešen, kajti potem bo tudi življenje temu primerno. Če dobiš ‘povprečneža’, 1500 eur plače, potem bo tudi tvoje življenje ‘povprečno’. Nič ni narobe s povprečnem življenjem, kajti tega tudi večina živi. Če pa imaš ti kot ženska kaj več za ponuditi, pa si menda ne boš izbrala nekoga na plačilni listi s takšnimi prihodki, a ne?” je odgovorila ena izmed uporabnic.

“Ker je to edino, kar šteje! Kako pa bo skrbel za družino? Z mišicami?”

je odgovorila druga.

Nekatere pa so odgovorile, da jih zanimajo uspešni ljudje na sploh, saj so zanimivi. “Energija, ki jo oddajajo taki ljudje, je privlačna. Hočeš nočeš, taki imajo vedno veliko zanimivega za povedati in se znajo obnašati. So spoštljivi, ne tunkajo druge dol, da bi sebe privzdignili. Že to, da niso toksični, je ohoho danes. Unicorn,” je napisala ena izmed uporabnic, a dodala, da s takim človekom ne bi bila v zvezi.

“Si pa ne predstavljam imeti uspešnega človeka kot partnerja. Teh nikoli ni, jaz pa rabim 300 % pozornosti in prisotnosti. Če ga ni po par tednov, ni to to. Uspešneži so pa vedno na poti.”

Foto: Unsplash

Ženske so odvisne od moških

Psiholog dr. Nick Neave pravi, da je razlog za to, da ženske, ne glede na to, kako uspešne so, še vedno iščejo moške, od katerih so lahko odvisne. “Preprosto, ženske so vnaprej programirane, da se počutijo odvisne od moških. In tudi dandanes so ženske morda bogatejše in uživajo vse pasti uspeha, vendar se globoko v svoji psihi bojijo, da ne morejo preživeti same. Te ženske morda napredujejo po karierni lestvici in zaslužijo več kot moški v svojem življenju, a ko gre za odnose, so moški še vedno glavni adut,” odgovarja.

Sam pravi, da je njegovo raziskovanje preteklosti pokazalo vzorec, v katerem ženske iščejo zaščito pri moških – a ne vedno fizično. Tudi finančna varnost in družbena dominantnost sta znak, da se bo pri njem lahko počutila varno.

Foto: IMAXTree

“Ženske bodo vedno izbrale moč nad privlačnostjo. Preprosto, ženskam je videz moškega manj pomemben od moči zaslužka in družbenega položaja,” še razlaga.

Evolucijska psihologija ni tako natančna

A novinarka in avtorica več knjig o razmerjih Maura Kelly odgovarja, da to nikakor ni res. “Skeptična sem. O evolucijski psihologiji imam mešane občutke. Po eni strani lahko pomaga razložiti nekatere zanimive stvari. Po drugi strani pa je lahko utrujajoče redukcijska – in nekateri evolucijski psihologi se mi lahko zdijo prav tako podobni jamskim človekom kot jamski ljudje, za katere se zdi, da jih tako zanimajo.”

Prav tako dodaja, da je v starih časih – na katere se sklicuje dr. Neave – bila prav tako pomembna fizična moč. “Seveda moški, ki nam bodo najbolj pomagali preživeti v današnjem svetu, ne potrebujejo surove moči – odlična služba je boljši znak, da bodo dober partner. Ampak, če bi nas naši prazgodovinski možgani res toliko nadzorovali, ali ne bi še vedno iskali surove moči? Ali se nam ne bi to še vedno zdelo najbolj privlačno?”

Foto: Pexels

Sama žensko zanimanje za uspešne moške utemeljuje z pohlepom in družbenim pritiskom. Za katera pravi, da sta močnejša od kateregakoli biološkega instinkta. “Ker ve, da imajo moški – iz razlogov, ki so verjetno povezani z biologijo, vsekakor pa tudi s kulturnimi standardi in družbenimi pritiski – raje mlade ženske. Zato razmerje izkoristi, medtem ko je dobiček še dober, in si naredi veliko zalogo denarja – in veliko plastičnih operacij, zahvaljujoč njegovi kreditni kartici – do trenutka, ko njen stari umre.”

Znanost pravzaprav v resnici še ni dodobra raziskala, kaj točno ljudi privlači na drugih, poleg fizičnih atributov. A zdi se, da ljudje na splošno stremimo k posameznikom, ki jim gre dobro v življenju in so finančno varni. Morda si le preprosto želimo življenja, pri katerem nas ne skrbi, če bomo prišli čez mesec.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close