Recenzija: kako v poplavi športnih znamk najti dobre pajkice?

09. februar 2023

Recenzija: kako v poplavi športnih znamk najti dobre pajkice?

09. februar 2023
Foto: Profimedia

Kot powerlifterka in aktivna športnica je eden izmed največjih izzivov, s katerim se srečujem: kako najti dobre pajkice? In na kaj biti pozorna, ko jih kupujem?

V zadnjih letih se zdi, da imamo na trgu pravo poplavo pajkic, športnih in običajnih. In če se prvič srečujete z nakupom teh, je izjemno težko razločiti, katere so prave. Sploh, ker se mnoge pajkice oglašujejo za športne, čeprav to sploh niso. Sama se s športom ukvarjam že več kot 5 let, kar pomeni, da sem že preizkusila in strgala številne pajkice. Samo v moji omari se jih trenutno nahaja 20.

V vsem tem času pa sem se seveda naučila, katere pajkice so dobre, katere slabe in za katere ne bi zapravila niti centa več.

Kaj vse morajo športne pajkice imeti?

Če začnemo s samo osnovo, kaj morajo športne pajkice sploh imeti, da jih smatram za kvalitetne?

Eden izmed najpomembnejših faktorjev pri športnih pajkicah je pas. Pas mora biti dovolj tesen in visok, da si jih ne bom popravljala celoten trening. Torej, ko kupujete pajkice, preverite, da je pas širok, običajno rebrast in se na samem vrhu zoža (ker imamo ženske večinoma pas ožji kot boke). Lelosi je na primer ena izmed znamk, v kateri nikoli ne bom trenirala, ker njihov pas nikakor ni elastičen in se mojih bokov ne oprime.

Če se bolj ukvarjate s tekom, hojo in aktivnostmi, ki se ne odvijajo v fitnesu, iščite pajkice, ki imajo skozi pas speljano vrvico, da si pas lahko zavežete in zagotovite, da pajkice ostanejo na mestu.

Druga izjemno pomembna stvari pri pajkicah je njihova prosojnost oz. ali so pajkice “squat proof”? So pajkice dovolj debele, da ko boste izvajale počepe ali predklone, vaša zadnjica in spodnjice pa ne bodo vsem na ogled?

Če kupujete pajkice na spletu, je to težko preveriti, a kar se tega pogoja tiče, se sama pogosto izogibam pajkic, ki imajo na zadnjici šiv. Tako imenovane “butt-scrunch” pajkice so veliko bolj nagnjene k temu, da so na zadnjici prosojne ter, da se med vašim treningom tudi strgajo (sama sem to doživela z že več pajkicami). Zato predlagam, da iščete pajkice, ki so brezšivne, ali pa imajo na zadnjici običajen, debel šiv, katerega namen ni poudarjanje zadnjice.

Pri kratkih hlačah je za fitnes tudi pomembna dolžina, saj se pri prekratkih hlačah dogaja, da vam hlačnice med aktivnostjo zlezejo gor, pri močnejših dekletih pa to povzroči neprijetno drgnjenje stegen. Pri nakupu kratkih hlač priporočam, da iščete notranji šiv vsaj 10 centimetrov.

Katere pajkice priporočam?

Na samem trgu športne opreme je pajkic nešteto. Že samo na slovenskem trgu se za prevlado bori kar nekaj znamk. Tri od teh sem preizkusila tudi sama: Bandasy, Aeon in Peach Booty Plan. In tudi od vsake znamke sem kupila kar nekaj kosov.

Začela bom s Peach Booty Plan, ker je edina znamka, s katero nimam nikakršnih težav. Material vseh kosov je kvaliteten, prijeten na otip, strgal pa se mi ni še noben. Od spodnjih delov imam sicer samo kratke hlače, a pajkice so narejene iz istega materiala – ta ni nikakor prosojen, zato med počepi nikoli nisem zaskrbljena. Kljub temu, da so bile njihov primaren produkt sprva elastike in programi, je njihova športna oprema ena izmed kvalitetnejših.

Druga znamka, ki zaseda kar nekaj moje omare, je Aeon Athletics. Kljub temu, da sem bila nad Aeonom sprva navdušena in so mi pajkice prvih nekaj mesecev odlično služile, so se te kaj hitro strgale. Ene izmed teh so bile “butt-scrunch”, zato krivim za ta problem sebe, a druge so se mi po slabem letu začele parati po šivih. Nad njihovimi nedrčki nimam pritožb, a pri pajkicah vsekakor priporočam, da naročite številko večje, če se odločite zanje (in vsekakor običajne brezšivne modele).

Znamka, s katero sem imela največ težav, je na žalost Bandasy. Je ena izmed znamk, ki kljub temu, da se promovirajo kot športna znamka, trdijo, da so njihove pajkice “namenjene samo za prosti čas in nikakor za telovadbo.” Vse njihove pajkice, ki sem jih do sedaj preizkusila, so prosojne in so se mi izjemno hitro strgale, o enakih težavah poročajo tudi moje znanke. O kvaliteti, ki jo obljubljajo v svojih objavah, ni ne duha ne sluha. Nakupa Bandasy pajkic nikakor ne priporočam.

Ena izmed dokaj popularnih in izjemno kvalitetnih mednarodnih znamk je tudi Gymshark. Največji delež mojih pajkic predstavlja ravno ta znamka, v vseh letih, pa se mi niso strgale niti ene njihove pajkice. Če ste pripravljeni zapraviti kak evro več za poštnino, vsekakor pokukajte v njihovo ponudbo. Med drugim predlagam tudi AYBL, Alphalete ali Pursue Fitness.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close