Recept za punč, popoln za letošnje praznike!

04. december 2022

Recept za punč, popoln za letošnje praznike!

04. december 2022
Foto: Pexels

Enostavno se ne moremo upreti mamljivi aromi toplega punča, ki vas bo pogrel to zimo.

Zima je kot nalašč za uživanje v toplih napitkih. Ob raznovrstnih čajih, vročih čokoladah, kuhanem vinu in ginu je težko izbrati najljubšo pijačo. Vendar na tem seznamu ne bi smeli izpustiti te tradicionalne božične pijače.

Govorimo seveda o punču, mi pa smo našli najokusnejši recept.

Punč je nepogrešljiva zimska pijača, prihaja pa iz daljne Indije. Ta aromatična pijača je bila prvič omenjena v 17. stoletju, ko je njena priprava temeljila na vinu in brandyu.

Čez nekaj časa je brandy nadomestil rum, ta recept za punč pa se je ohranil še danes. Priprava punča je razmeroma preprosta, poleg glavnih sestavin pa lahko izberete dodatke po svojem okusu.  

Vse, kar potrebujete za pripravo okusnega punča, je vino, rum, črni čaj in začimbe.

Sestavine:

  • 500 ml črnega čaja,
  • 1 l rdečega vina (merlot ali druga sorta),
  • 2 pomaranči,
  • 1 limona,
  • 1 cimetova palčka,
  • 3 nageljnove žbice,
  • 1 zvezdasti janež,
  • 100 g sladkorja,
  • 50 ml ruma (bolj kakovosten),
  • polovica vanilijevega stroka.

Postopek priprave:

  • Skuhajte črni čaj, nato pa narežite štiri rezine pomaranče, ostalo ožamite. Enako storite z limono.
  • Nato v posodi za kuhanje zmešajte črni čaj, vino, limonin in pomarančni sok, rezine pomaranče, nageljnove žbice, zvezdasti janež, po dolgem prerezano vanilijo in cimetovo skorjo, ki jo nalomite.
  • Najpomembneje je paziti, da mešanica ne zavre. Ko je dovolj segreta, jo odmaknite od vira toplote.
  • Nato vzamete posodo, v katero boste dali sladkor in ga namočite v rum ter prižgite ogenj. Medtem ko se greje, vlijete v kuhano mešanico.
  • Pred serviranjem vse skupaj dobro premešamo. V kozarce lahko dodate še več začimb po želji.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close