Samo to lahko reši vajino razmerje!

11. februar 2024

Samo to lahko reši vajino razmerje!

11. februar 2024
Foto: Instagram @gentlesleague

Samo to lahko reši vajino razmerje!

11. februar 2024
Foto: Instagram @gentlesleague

Ohranite romantiko med vama! Topli pogledi, mimoidoči objemi in poljubi so resnično tisti, ki ohranjajo katerikoli ljubezenski odnos.

Ljudje smo čutna bitja, potrebujemo bližino, ljubezen in dotike. Razmerja zahtevajo precej truda in žal včasih preprosto ne vlagamo dovolj v odnos, ki je najbolj pomemben, in to je ljubezenski.

V poplavi hitenja, številnih opravkov, ukvarjanja z otroci in monotonosti, si ne vzamemo dovolj časa za svojo boljo polovico. Čeprav si morda rečete, pa saj ve, da jo/ga ljubim, si morata to tudi pokazati, ne samo izreči ali imeti to za nekaj samoumevnega.

Foto: Instagram @shepelevich

Morda mislite, da je romantika že zdavnaj iz mode, vendar topli pogledi, mimoidoči objemi in poljubi so resnično tisti, ki ohranjajo katerikoli ljubezenski odnos. To je pokazala ena izmed britanskih raziskav, pri kateri so avtorji želeli dokazati nasprotno (da lahko ljubezenska SMS-sporočila nadomestijo pomanjkanje nežnosti), so se krepko ušteli. Niti milijon smeškov, ki namigujejo na ljubezen, ne more nadomestiti držanja za roke.

V raziskavi so avtorji intervjuvali množico parov in ženske v tridesetih letih ter ugotovili, da je ključ do uspešnega in zdravega dolgotrajnega razmerja namreč v fizičnem izkazovanju ljubezni in skupnem preživljanju časa. Če tega ni, tudi tisoče ljubezenskih sporočil tega ne nadomesti, saj se ljudje odzivajo izključno samo na dotike, gibe, nasmeh in stvari, ki jih lahko vidijo in občutijo samo neposredno.

Foto: Instagram @entlesleague

V študiji o naklonjenem dotikanju, ki sta jo leta 2016 izvedla psihologa Brett K. Jakubiak z univerze Syracuse in Brooke C. Feeney iz laboratorija za odnose Carnegie Mellon, so si pari ogledali 10-minutni posnetek televizijske oddaje in jim naročili, naj se svojega partnerja dotikajo “na topel, udoben in pozitiven način”. Na primer tako, da ga držijo za roko ali objamejo okoli rame, ali pa naj sedijo v njegovi bližini, vendar se ga ne dotikajo in mu ne vračajo telesne naklonjenosti. Po koncu videoposnetka so pari, ki so imeli fizični stik, poročali, da se v svojem odnosu počutijo bolj varne kot tisti, ki ga niso imeli.

O tem, kako pomembna je fizična povezanost veliko govori tudi Esther Perel, belgijsko-ameriška psihoterapevtka in avtorica številnih knjig o erotični inteligenci, ki verjame, “da ima človeška povezanost preobrazbeno moč na vseh področjih našega življenja.” Pravi, da erotika ni seks sam po sebi, ampak so to vitalnost, radovednost in spontanost, zaradi katerih se počutimo žive. Erotiko primerja z umetnostjo, za katero pa je potrebna praksa, zato nikar ne čakajte, da se bo ljubezni ohranila sama od sebe, potrudite se zanjo in jo izkazujte redno in iskreno!

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close