Slovenci in lepotni popravki: Vse bolj odprti za pomoč estetskih kirurgov

Botoks, polnila, liposukcija, povečanje prsi z vsadki, korekcija nosu … Slovenci vse pogosteje iščemo pomoč lepotnih kirurgov, in to tudi vse večkrat odkrito priznamo.

Gube, strije, celulit, povešene prsi, nadležne maščobne obloge, deformiran nos … Prav vsaka od naštetih stvari lahko načne posameznikovo samozavest in vpliva na njegovo samopodobo. Sploh odvečni kilogrami in uvela, povešena koža, ki ostane po eni ali več nosečnostih ali po obilni izgubi kilogramov, so nekaj, kar lahko močno vpliva na kakovost življenja. To so pokazali tudi rezultati spletne ankete, ki smo jo naredili na družbenih omrežjih portala Žurnal24.

Anketa je pokazala ...

73 % sodelujočih v anketi se je že borilo oziroma se še bori z odvečnimi kilogrami. Kar 77 % anketirancev je priznalo, da je to vplivalo oziroma vpliva na njihovo samopodobo.

Anketa je nadalje pokazala, da se 60 % anketirankam zdi, da so njihove prsi prevelike, premajhne ali preveč povešene. 86 % jih motijo tako imenovane maščobne blazinice, ki se najraje naberejo okrog trebuha, na ledvenem predelu, zadnjici in stegnih. 68 % sodelujočih v anketi poroča tudi o težavah s celulitom oziroma strijami.

Veliko lahko naredimo sami, a včasih to ni dovolj

Do neke mere lahko na te nevšečnosti vsekakor vplivamo sami. V boj z odvečnimi kilogrami se podamo v prvi vrsti z uravnoteženo prehrano in redno ter predvsem ustrezno telesno aktivnostjo. Celulita se lahko lotimo z masažo, pitjem zadosti tekočine in nošenjem bolj ohlapnih oblačil, saj tesna upočasnjujejo cirkulacijo.

A kaj naj naredimo z vso tisto odvečno kožo, ki je je z leti vedno več? Ali pa z maščobnimi oblogami, ki so se trdovratno ‘prilepile’ na naše boke, pa nikakor nočejo stran? Kaj naj z gubami, ki kljub pregrešno dragim kremam in negam obraza nikakor nočejo izginiti in se iz leta v leto samo poglabljajo?

Čas za spremembe: Prijavite se na lepotni poseg preoblikovanja telesa

Če se prepoznate v zgornjem zapisu, pa kljub urejeni prehrani in treningom ne vidite napredka, hkrati pa vas spremembe telesa motijo do te mere, da želite spremembo, vam lahko na pomoč priskoči lepotna kirurgija.


Kakšen je odnos Slovenk in Slovencev do lepotne kirurgije?

Smo Slovenci kaj bolj odprti do lepotnih popravkov? Se o lepotnih popravkih tudi pri nas vse bolj odkrito govori ali se jih še vedno skriva? O tem smo govorili z lepotnim kirurgom dr. Igorjem Višnjarjem s Klinike Višnjar.

Ali se je v zadnjih recimo petih letih odnos do lepotne kirurgije spremenil? Kaj opažate v praksi?  

Predvsem vidim, da smo Slovenci in Slovenke bolj odprti v dojemanju posegov, ki jih izvajamo v sklopu lepotne kirurgije. Zdi se mi, da postaja vedno bolj jasno, da popačeni, napihnjeni obrazi, pretirano velike prsi in pretiravanje nasploh nimajo veliko skupnega s posegi, ki jih izvajamo estetski kirurgi, ampak gre za neposrečene rezultate posameznic in posameznikov, ki so imeli morda zgolj slabo izkušnjo.

Moje poslanstvo je v tem, da ljudem pomagam tam, kjer si sami ne morejo pomagati, kljub angažiranosti, redni vadbi in urejeni prehrani. Ohlapne kože po porodih ali zaradi učinkov staranja žal ne moremo učvrstiti z ničimer drugim kot s triki plastične kirurgije. In če je poseg izveden skrbno, natančno in z veliko mero okusa in zmernosti, so rezultati lahko resnično čudoviti in dejansko izboljšajo počutje, samozavest in samopodobo.   

So torej uporabniki lepotne kirurgije – pa naj gre za manjše, kozmetične popravke ali večje kirurške posege – nehali skrivati to, da so si nekaj popravili? Smo že tam, ko odkrito priznajo, da obiskujejo oziroma so obiskali lepotnega kirurga?

Vedno bolj dojemamo, da obisk plastičnega kirurga ni več nekaj, kar bi skrivali, je pa dobro izveden poseg nekaj, kar se ne vidi že na daleč.

Ko govorimo o pomlajevanju obraza, sam vidim ključ v zmernosti, v drobnih, skritih popravkih. V veliko veselje mi je, ko mi stranke povedo, da nihče ni opazil, da so imele pri meni napravljen poseg, hkrati pa so prejele pozitivne komentarje v smislu: “Kako danes dobro izgledaš”, “Imaš novo pričesko?” ali “Si se dobro naspala!”…

Pri preoblikovanju telesa mi mnogo pomenijo proporci in skladnost linij, ki jih želim oblikovati. Ohlapna koža v kombinaciji z odvečno maščobo namreč ruši privlačno linijo telesa, ki naj bi pri ženski mehko prehajala s prsi na ožji pas in nato zaokroženo preko bokov na stegna.

Tehnologija, ki jo uporabljam, mi omogoča, da telo oblikujem še lepše, varneje in s krajšim okrevanjem. Z Vaser liposukcijo in zatezanjem kože s tehnologijo Renuvion lahko ustvarim privlačno postavo, športen trebušček in čvrst izgled skoraj vseh predelov telesa, brez brazgotin. V primerih, ko je odvečne kože enostavno preveč, pa uporabim klasične kirurške tehnike, kot so abdominoplastika, kirurški dvig stegen, nadlahti, ali kirurški dvig obraza (facelift).

Ljudje smo prišli do točke evolucije, če smem tako odgovoriti, kjer znamo spreminjati sebe, tudi s pomočjo lepotne medicine in kirurgije. Če lahko tako kljubujemo na primer staranju, pa naj gre le za nekaj kapljic botoksa ali pa s kirurškimi posegi, kot je facelift, hkrati pa so posegi izvedeni lepo in z okusom, v tem ne vidim težav. 

Kaj je po vašem mnenju razlog za to?  

Ljudje smo socialna bitja in želimo pripadati. Radi smo urejeni, radi izgledamo lepo, ker se velikokrat prav zato, ker smo videti lepo, potem tudi počutimo lepo, prijetno. In, kot že omenjeno prej, ljudje vedno bolj razumejo, da ekstremni popravki nikakor niso nekaj, k čemur stremi estetska kirurgija, temveč da je cilj vsakega dobrega lepotnega kirurga narediti subtilne izboljšave, ki pripomorejo k večji samozavesti stranke in posledično k boljši kakovosti življenja.

Kaj je po vaših izkušnjah največji pomislek oziroma strah, ko se ljudje odločajo za lepotne posege?

Tisto, kar predstavlja največji zadržek pri odločitvi za večje lepotne posege, torej operativne posege, je okrevanje, nekaj strahov je še vedno povezanih tudi z anestezijo. Na prvih posvetih namreč dobim največ vprašanj prav o tem, kako poteka in predvsem koliko časa traja okrevanje po operaciji, in kako nevarna je anestezija.

Tukaj bi rad poudaril, da na naši kliniki uporabljamo najsodobnejšo in predvsem zelo varno anestezijo, in da so vsi strahovi glede anestezije popolnoma odveč.

Okrevanje pa je odvisno od tega, za kakšen poseg gre, koliko regij telesa tretiramo naenkrat, ali delamo en sam poseg ali kombinacijo več posegov … Manjši posegi, npr. korekcijo podbradka,  izvedemo v lokalni anesteziji in je praktično brez okrevanja. Oteklina, ki je prisotna teden ali dva, je praktično zanemarljiva in hitro izzveni.

Okrevanje je najdaljše, če tretiramo več regij telesa hkrati, na primer trebuh, ledveni del in/ali stegna. V tem primeru traja okrevanje od enega do dveh tednov, pri kirurškem dvigu obraza in vratu do tri tedne. Toliko časa tudi priporočamo odsotnost iz službe, sicer pa je posameznik po treh, štirih dneh doma že normalno opravilen (skrb za osebno higieno, priprava hrane, krajši sprehod …). V pooperativnem obdobju sta pomembni dve podrobnosti: kompresijski steznik, ki se ga sicer enostavno skrije pod vsakdanja oblačila, je treba dosledno nositi šest tednov; in pa redno izvajanje limfne drenaže, ki je prav tako pomemben del okrevanja (zmanjšuje oteklino, pospešuje celjenje in na splošno skrajša čas okrevanja).

New Report

Close