“Slovenke niso posebej prepoznavne po svoji lepoti”

17. januar 2024

“Slovenke niso posebej prepoznavne po svoji lepoti”

17. januar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

“Slovenke niso posebej prepoznavne po svoji lepoti”

17. januar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Tako neposredno in brez občutka je o naravni lepoti Slovenk zapisal eden od uporabnikov foruma Starševski čvek. Nekdo drug je komentiral, da če ženska ni naravna, je niti ne pogleda. Kaj menite vi?

Ob zgornji izjavi sem se nemudoma spomnila na sloviti prizor iz filma Borat, v katerem je glavnega akterja Ali G-ja upodobil komik Sacha Baron Cohen, in na komentarVrni se v Slovenijo”. Če morda ne veste, kaj je bil fokus tega komentarja, naj vam pojasnimo, da v bistvu podobno mišljenje, kot zgornji citat, da Slovenke nismo lepe.

Zakaj tako zmotno in predvsem žaljivo prepričanje? Kako lahko nekdo tako grdo govori o ženskah, še posebej o sonarodnjakinjah? Najprej, lepota je zelo subjektivna in ni vsesplošnega pravila in prepričanja, kaj je lepo in kaj grdo. Vsekakor v lepotnem svetu veljajo nekateri okviri, ki pa iz leta v leto (na srečo) postajajo ohlapnejši. Drugič, ljudje smo si različni in imamo različne lastnosti, smo eden drugemu bolj ali manj všečni. Tretjič, lepota ni in ne bi smela biti ključnega pomena v življenju in definirati tako žensk kot moških.

Foto: Instagram @gentlesleague

“Razumem, da želijo posnemati skandinavski ali nemški pristop do življenja, vendar ženske iz teh regij imajo boljšo kožo in lase in na splošno boljše izgledajo. Mislim, da je zato, ker imajo ‘balkanski kompleks,’ kar pomeni, da si močno želijo biti drugačne od njih in se zato bojijo uporabiti ličila, čeprav bi si želele izgledati bolje,” je še zapisal ta isti komentator.

Pod njegovo objavo se je seveda usul plaz očitkov in nasprotovanj. “Zakaj dajete Slovenke tako v nič? Že po višini smo super, lepe poteze, nizki glasovi, zadržano obnašanje. Primerjajte z drugimi ljudstvi, pa ne samo nekaj filmskih igralk, splošno populacijo primerjajte,” se je glasil eden izmed odgovorov, precej uporabnikov foruma pa se je usmerilo predvsem na področje ličenja in naravne lepote, pri čemer so bila mnenja deljena.

Foto: Instagram @ @maralafontan

Balkanski kompleks

Če se vrnem na avtorjevo mišljenje, da imamo Slovenke po njegovem “balkanski kompleks”, pa se z njim celo strinjam. A samo v poimenovanju tega trenda, ki je v praksi ravno obraten. Mlade punce se namreč vse bolj zgledujejo po balkanskih ženskah, ki resda dajo veliko več na videz kot Slovenke, a ta njihov značilni videz temelji na principu več je več.

Na ulicah in družbenih omrežjih je namreč opaziti vse več punc in žensk, ki so izgubile vizualno identiteto ter unikatnost, v želji po posnemanju ‘turbofolk trenda’ močno naličenih obrazov s (opazno preveč) poudarjenimi umetnimi ustnicami, popolno naslikanimi obrvmi ter kodri, padajočimi na tako zagorel obraz, kot bi bile na neskončnem dopustu. Vse iste, podobne jajce jajcu.

Foto: Unsplash

“Kozmetična industrija to samo izkorišča, drugače so se pa ličile že ženske v starem Egiptu in v podobnem obdobju prav tako na Kitajskem tisoče let pred našim štetjem, kulturno smo sprogramirani, da nam nenaličena ženska deluje nekako nepopolna in neurejena,” je komentiral debato o naravni lepoti in ličilih še eden izmed uporabnikov foruma. Dodal je: “Diskretno ličenje je pač kulturni kod, tega smo navajeni, to nam je lepo, v profesionalnem kontekstu je skoraj nujno, so izjeme, ampak večina žensk z diskretnim ličili zgleda lepše in bolj privlačno.”

Mnenja o ličenju in naravni lepoti so od nekdaj mešana in dejstvo je, da smo ljudje vizualna bitja in želimo biti všeč drugim in tudi sebi. Predvsem zadnje je ključnega pomena, še najbolj, če sovpada z našo notranjostjo in samozavestjo. Ljudje pa bodo vedno kritični in je treba ob takšnih izjavah le zamahniti z roko, da se takšna mnenja ne sprevržejo v stereotipe in splošno (primitivno gostilniško) mišljenje.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close