Slovenska dvojnica slavnih: “Uživam v tem, da se skrivamo in streljamo”

10. oktober 2023

Slovenska dvojnica slavnih: “Uživam v tem, da se skrivamo in streljamo”

10. oktober 2023
Foto: Saša Despot

Slovenska dvojnica slavnih: “Uživam v tem, da se skrivamo in streljamo”

10. oktober 2023
Foto: arhiv Tjaše Perko

Tjaša Perko je priznana slovenska kaskaderka, ki je nastopila že v številnih filmskih uspešnicah. Prejšnji mesec je na velika platna prišel film Plačanci 4, v katerem je zaigrala kot dvojnica Megan Fox.

Ujeli jo boste med nevarnim streljanjem, vožnji na štirih ali dveh kolesih, med skokom s padalom ali z goreče jahte. V filmih, v katerih nastopa kot dvojnica, kaskaderka ali kaskaderska dvojnica. Na videz ji ne bi prisodili tako adrenalinskega – po mnenju mnogih nevarnega, a v resnici niti ne – poklica, še manj ko z njo spregovoriš.

Tjaša je prijetna, sproščena in prijazna, čisto nič zvezdniška, pa čeprav je sodelovala že z največjimi filmskimi zvezdami kot so Salma Hayek, Ryan Reynolds, 50 Cent, Megan Fox, Jason Statham ter sloviti Sylvester Stallone. Trenutno lahko njene kaskaderske podvige vidite v četrtem delu uspešne franšize Plačanci, v katerem je nastopila kot dvojnica Megan Fox.

S Tjašo, ki si življenje deli z nekdanjim smučarjem Rokom Perkom, s katerim ima dva otroka, smo se družili ob poznem zajtrku sredi Ljubljane. Spregovorili smo o (ne)varnosti tega nenavadnega poklica, (ne)zvezdniškem obnašanju hollywoodskih igralcev ter njeni dnevni službi, ki pa je vse prej kot prežeta z adrenalinom.

Foto: Saša Despot

Svet kaskaderstva ni ravno nekaj povsem običajnega in tebi ga je predstavil oče Rok, ki je na sploh prvi profesionalni slovenski kaskader. Kdaj si se pričela ukvarjati s kaskaderstvom?

Stara sem bila sedem let in moj prvi film je bil Felix, ki potem sploh ni izšel. Ravno zadnjič sem našla eno fotografijo. V filmu sem igrala dvojnika enega fantka in za vlogo so me celo postrigli in pobarvali s sprejem na blond. Namesto njega sem morala stati na konju, medtem ko je šel v galop. Mene je ‘tatko’ od majhnega jemal zraven na snemanja in s tem sem odraščala.

Kako si se z očetom pripravljala na svoje nastope?

Z njim sem hodila na snemanja, odvisno je bilo seveda od projekta. Ko sem bila stara okrog 12, 13, ne vem, če se spomnite, je moj oče včasih delal kaskaderske šove po celi Sloveniji. Midva sva natrenirala točko, on je z avtom peljal po dveh kolesih, jaz pa sem medtem splezala na avto. Seveda me je naučil kako odskočit, če se kaj zgodi, na primer poči guma.

To počnem od majhnega in mi je všeč čisto vse, od skakanja, do padanja do voženj. Nič od tega ne treniram posebej, ker v bistvu treniram že vse življenje.  

Kako pa se sedaj pripravljaš za največje projekte?

Za večje filme in projekte dobiš en mesec ali dva prej scenarij in potem treniraš. Za Plačance 4 sem pregledala scenarij in za sceno s pretepanjem trenirala z našim koordinatorjem za pretepe različne udarce in gibanje. Teden dni pred snemanjem sem šla v telovadnico in trenirala kar je bilo načrtovano, ali pa učila igralko določene gibe in elemente. Pri skokih nikoli ne vadim, to samo pridem, pogledam in naredim.  

Potemtakem ne ostane veliko prostora za improvizacije?

Če snemamo pretep, imamo določene okvirne korake, ampak lahko kaj improviziraš. Načeloma je pa to zelo različno, ker je vedno razgibano, vedno je kaj drugače.

Foto: arhiv Tjaše Perko

Kako sploh prideš do vloge v filmu?

Oče, ki je v tem poslu že desetletja, ima svojo ekipo kaskaderjev, in če dobi projekt, izbere ustrezne kaskaderje za določen projekt. Vloge ne dobim samo zaradi njega, ampak me morajo seveda režiserji, ko preverijo, kdo sem in kako delam, potrditi. Včasih pokličejo direktno mene in če je kaj riskantnega, gre z mano in preveri. Seveda pa poteka tudi še avdicija, enako kot za igralce.

Če se dotakneva kar tvojega najnovejšega projekta filma Plačanci 4, kako je potekalo snemanje?

Snemanje je potekalo oktobra do decembra leta 2021. Na snemanju je bilo 250 ljudi, od tega nas je bilo v ekipi 70 kaskaderjev, to je videti prav noro. Imela sem 25 snemalnih dni v Grčiji in Bolgariji, kjer ima ameriška produkcijska hiša Millennium Media svoje studie. Priprave so potekale par mesecev pred snemanjem, potem so sledile intenzivne vaje in snemanje, tudi ponoči. Snemali smo med korono in je bilo kar zahtevno. Testirali smo se dvakrat dnevno in imeli zelo stroge omejitve.

V filmu si odigrala dvojnico Megan Fox. Kakšna je Megan?

Pri Plačancih 4 smo se z igralci sicer zelo ujeli. Z Megan sem delala in sem jo tudi učila. Moram reči, da je je kar malce diva in se je držala bolj zase. Pretepanje ji ni ravno blizu, zato ni želela sodelovati in enkrat je sploh niti bilo na set. Morda so ravno zaradi tega dve sceni s pretepom izrezali, za kar mi je zelo žal in sem bila po ogledu filma kar malce razočarana. Verjetno so težko zakrili, da v kadrih pretepa ne odigra ona.

Zdaj se vedno več govori o kaskaderstvu in dvojnikih. Včasih je bilo to bolj skrito in prikazano kot da so igralci vse akcije počeli sami.

Foto: arhiv Tjaše Perko

Pa ostali igralci, s katerimi si že delala?

Popolno nasprotje je bil 50 Cent, njega bi lahko takoj poklicala za kavo. Skupaj sva bila v hotelu in sva skupaj trenirala. Salma je carica. Ona je Mehičanka in bi jo lahko primerjala z Balkanci, je taka energična in komunikativna. Ryan je kralj, sem bila veliko z njim in je zelo zabaven. Zelo spoštuje svojo ženo Blake, z njo sta bila ves čas ali na telefonu ali je bila ona zraven. Enkrat pri kosilu je dejal, kako moški lahko rečejo, da imajo jajca in da imajo ženske jajca, ker rodijo in skrbijo za vse. Samuel L. Jackson je prav tako legendaren, še posebej njegov smeh.

Kako si prvič dojemala ta svet slavnih?

Prvič sem ta sanjski moment doživela, ko je bilo na kupu veliko slavnih, Salma, Ryan, Antonio Banderas itd. Že prej sem delala z znanimi, npr. Naomi Watts, ampak takrat je bila le ona ena slavna igralka. Dvojniki imamo na setu enako prikolico za make up in oblačila kot zvezdniki, ostali kaskaderji so ločeni. In ko sem prišla ob 5. zjutraj na ličenje (sama pridem prej, da pokrijejo vse tatuje) in videla na steni nalepljene slike znanih, sem se zamislila in počutila neverjetno. Kar naenkrat so potem ti prihajali na ličenje, najprej Samuel, potem Ryan. V sebi sem bila čisto navdušena, a seveda sem se delala umirjeno in sproščeno kot da je to nekaj povsem običajnega.

V filmu Plačanci 4 nisi nastopila zgolj kot kaskaderka, izkusila si se tudi v igranju, kajne?

Tako je, v tem filmu nisem samo dvojnica, imam vlogo, ampak ne govorim. V filmu igram ženo mafijca in v zgodbi me ustrelijo v čelo. V televizijski seriji McMafia sem igrala prav tako imela eno malo vlogo, sicer kaskadersko.

Moje vloge so zelo različne, nisem vedno dvojnica, včasih samo avto vozim ali posnamem zgolj pretep. Enkrat sem samo kaskaderka, drugič dvojnica in tretjič imam vlogo s kaskaderskimi vložki.

Foto: Saša Despot

Te igralstvo kot tako ni nikoli bolj zanimalo?

Eno obdobje me je, takrat ko sva se z Rokom spoznala. Leta 2009 sem se želela prijaviti na izobraževanje na filmsko akademijo v New Yorku. Mislim, da je izobraževanje trajalo pol leta. Iz tega ni bilo potem nič, saj sem zanosila. Rok je nato gradil svojo kariero v smučanju in sem jaz takrat delala manj, vmes sem sicer imela še neke projekte. Z otrokom se prioritete povsem spremenijo, ampak ne bi nič spremenila.

Kot dvojnik moraš ustrezati tudi vsem fizičnim zahtevam, mar ne?

Vizualno moraš biti seveda podoben, deloma te najamejo tudi zaradi tega. Pri Salmi Hayek je bilo tako, da ker je zelo majhna, sem jaz nosila povsem nizke čevlje, ona pa z visoko peto, da sva bile potem približne višine. Ne morem pa biti na primer dvojnica Charlize Theron, ker ima 180 cm. Za lase na primer ni problem, ti pač dajo lasuljo. Moraš pa prav tako naštudirati vse njene gibe, kako se premika in kako hodi.

Te je sploh česa strah?

Ne, niti ne. Včasih sem imela tremo, sploh med odraščanjem, ko sem bila najstnica. Ni me bilo strah, je pa vedno seveda, še posebej pred velikimi skoki, prisoten adrenalin, kar je seveda glavno pri vsem tem.

Vedno gremo namreč vse pred snemanjem pogledati in vse, kar počnemo, je varno. Vedno so na snemanju prisotni rešilci in zdravniki, ti si zavarovan. Če skačeš iz višine, si vedno dvojno pripet, vedno je poskrbljeno za varnost.

Se ti je že kdaj kaj pripetilo, kakšna nesreča?

Nikoli si nisem česa zlomila ali kaj podobnega. Sem pa enkrat malce bolj padla, a ne po svoji krivdi. S kaskaderjem sem se peljala na motorju, morala bi pasti na njegovo stran, pa je on padel name. Bila sem brez čelade in sem udarila z glavo v pesek. Malce se mi je vrtelo in sem en mesec težko hodila, ker me je bolel hrbet, tako da sem morala hoditi na terapije. Smo pa imeli pri filmu Plačancih 4 nesrečo z enim naših kaskaderjem. Pri stopnicah je prišlo do padca in se je precej močno udaril v glavo. Hvala bogu se je vse rešilo. To sem doživela prvič.

Kaj pa ko si postala mama, si imela kakršnekoli zadržke pri izvajanju nevarnejših trikov?

Ne, to ne, mi je pa hudo, ker jih pogrešam, ko sem na snemanju. Veliko več projektov bi lahko vzela, lahko bi bila nenehno na poti, ampak v življenju je potrebno ravnotežje. Vzamem največ dva projekta na leto, pa tudi sedaj, ko je Rok zaključil kariero in je tudi več doma, je lažje.

Cela družina ste adrenalinci, če lahko tako rečemo, tudi sinova zanima svet kaskaderstva?

Stvari se spreminjajo, mene je oče nenehno vlačil s sabo na snemanja, zdaj pa bi me čudno gledali, če bi jih jaz jemala s sabo. Včasih me pridejo obiskati na snemanje. Sta pa že oba igrala v filmu. Izak Svarun je igral dvojnika enega fantka, z mano se je vozil na motorju, tudi Oskar je igral v enem filmu,. Sta vpletena v filmski svet, ampak nista pa v to usmerjena.  

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot

Za kaskaderstvo moraš biti v izredno dobri formi, kako ti vzdržuješ telesno kondicijo?

V športu sem že od majhnega, nehote sem se vedno kaj počela, vse od različnih vadb, bootcampov, fitnesa, v zadnjih letih pa treniram jogo, vzdržljivost in treninge z lastno težo. Prav za Plačance 4 sem na primer tri mesece pred snemanjem, ker sem vedela, da bo veliko padanja, delala na mišični masi, da se mi ne bi kaj zlomilo.

Igralci lahko svoje prizore odigrajo večkrat, koliko poskusov približno imate na voljo kaskaderji?

Na voljo imamo precej manj preizkusov. Ko sem v filmu Varuj mi ženo skočila v vodo z jahte, sem skočila le dvakrat. Skočiš noter, hitro ven, posušiti lase in zamenjati vsa oblačila. Pri pretepih je poskusov več, generalno pa od dva do šest poskusov. Ni tako kot pri igralcih, gremo še enkrat za vsak slučaj. Vedno si rečem, da mi bo šlo v prvo ali drugo, tudi adrenalin te drži. Tako ali tako pa imamo prej vaje, preden se posname.

Foto: arhiv Tjaše Perko
Foto: arhiv Tjaše Perko

Si kdaj želela posneti kakšno določeno sceno, ki je še nisi?

Veliko stvari sem že izkusila, dirkanje z avtomobili, da sem stala na na krmilu med vožnjo z motorjem, pa iz motorja pripela bombo na avto ter seveda streljanje, ki mi je najbolj všeč. Uživam v tem, da se skrivamo in streljamo.

Je nate ali na snemanje morda vplivala nesreča s strelnim orožjem Aleca Baldwina?

O tem je bilo veliko debate. Ta dogodek se je zgodil ravno preden sem prišla na projekt s Plačanci. Tako je, na projektu je vedno tisti, ki je odgovoren za orožje in bombe. Mi imamo v ekipi enega Hrvata, ki ga vedno vzamemo s sabo, ker ga poznamo in mu zaupamo. Oče dela z njim že 20 ali 30 let. To niso neki mulci, ker, kakor sem jaz razumela, je tam bila na setu hči od nekoga. Seveda je bilo tisto obdobje vseeno malce neprijetno.

Tudi sama rada gledaš akcijske filme?

Ti filmi so priljubljeni in delajo bajne zaslužke, a jaz pogledam le filme, v katerih nastopam. Nikoli ne gledam akcij, jaz rada gledam romantične komedije. Sem nežna duša, četudi imam rada pištole.

Video: Arhiv Tjaše Perko

Kaj si si želela postati kot majhna, ker študirala si nekaj povsem drugega, kajne?

Nisem imela točno določenih sanj ali ciljev. Vedela sem, da mi je všeč biti pred in za kamero. Študirala sem na Fakulteti za kemijo, kjer sem zaključila smer varstvo pri delu. Poleg kaskaderstva imam svoje podjetje, ki se ukvarja z drugimi stvari in ne s filmom, tako da sem sama svoj šef. Kaskaderstvo in igranje pa so seveda moje veselje in moja strast.

Nam lahko zaupaš ali se pripravljaš na kakšen nov projekt?

Na žalost tega še ne morem razkriti, sem preverila, če lahko kaj povem, ampak projekt še ni dokončno potrjen. Nikoli ne veš, dokler nisi tam. Nerada govorim o projektih, ker lahko padejo v vodo. Kar lahko razkrijem, je, da bi se začelo snemati čez 4 do 5 mesecev.

Foto: Saša Despot

V tvojem poklicu je psihično stanje in počutje verjetno prav tako izredno pomembno. Kako skrbiš za zase?

Jaz veliko govorim, se rada pogovarjam in nič ne zadržujem v sebi. Za splošno zdravje pa pazim na prehrano in izvajam jogo. V zadnjem času rada hodim, ampak brez slušalk, telefona in podkastov, poslušam ptiče. Vedno bolj smo v nenehnem hitenju, da gre vse mimo nas. Poskušam se zavedati in ustaviti, čeprav sem sama po sebi hiter človek. To me namreč dela živo. Mislim, da umirjenost pride z leti in si večkrat rečem, da se moram malce ustaviti, a mi duša potem pravi, zakaj se ustaviti, življenje je eno, samo gas.

Celo življenje imam mrzlico, da moram videti svet in da mi bo zmanjkalo časa. Prevelik svet je, jaz hočem zdaj vse videti in doživeti, ko sem mlada in to me včasih kar bremeni. Ko smo nekje, že razmišljam za naprej, kje bomo in kaj, saj ti potovanja širijo obdobja in si bolj razgledan.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki bi si želeli preizkusiti v svetu kaskaderstva?

Vse, kar hočeš početi v življenju, lahko. Jaz pravim, beseda ‘ne morem’ in ‘ne znam’ ne obstaja. Poskusi in če si želiš, ti bo uspelo, samo ne reči ne. Tudi jaz nisem znala vsega, pa sem kdaj zafrknila in sem šla še enkrat ter uspela.

Foto: Saša Despot

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close