So ženskam všeč dolge brade?

13. september 2022

So ženskam všeč dolge brade?

13. september 2022
Foto: Pexels

Ali ženske dojemajo brade kot znak moškosti ali le kot leglo bakterij? Znanost odgovarja.

Brade so ene izmed izjemno pogosto raziskanih tem na človeškem telesu. Znanstvenike že od nekaj zanima, zakaj imajo dlake na obrazu tak učinek na človeštvo.

V zadnjih letih so brade postale izjemno pogoste in priljubljene, kar so opazile tudi uporabnice foruma Starševski čvek. Ena izmed uporabnic je zapisala, da ima vedno več mladih moških brade: “Polno mladih moških ima take konkretno kosmate brade. Ne mislim tisto, ko je par dni staro. Ampak take konkretne, dolge dlake. A je vam ženskam to všeč? Meni ni. Se vedno sprašujem, koliko ostankov hrane, švica, tekočin je tam notri.”

Leglo bakterij

Mnoge uporabnice so se z avtorico strinjale, da jim dolge brade na moških niso všeč. “Potem nisem edina. Sem mojega vprašala, kaj on pravi na to, pa je njemu tudi čisto mimo. Če je videti tako kot da se dva, tri dni ni obril, mi je fajn. Ampak tiste dolge kocine so mi pa res bljak. Pa včasih tako mlad, simpatičen fant, potem pa si pusti dolge kocine, da je kot kak taliban,” je odgovorila ena izmed uporabnic.

“Ja, bljak! Fuj in fej, meni je to tudi ogabno! Kamor pogledam, same kosmate brade … kaj jim je? A ne vedo, da je nam ženskam to ogabno?”

pa je svoje mnenje delila druga.

A kljub zgražanju mnogih žensk, so nekateri uporabniki odgovorili, da tega tako ali tako ne počnejo zaradi njih: “Briga nas, kaj je vam ogabno. Brade imamo sami zase, ker za razliko od vas imamo samozavest,” je ostro odgovoril eden izmed uporabnikov.

Foto: IMAXTree

Pritrdilo pa mu je kar nekaj uporabnikov: “Jaz se tudi po več mesecev ne brijem. Brado nosim, ker meni odgovarja, če ženskam to ne izgleda prav, je njihov problem.”

Brade za dolgoletna razmerja

A znanost ni ravno na strani naših uporabnikov, saj so v raziskavi leta 2017 ugotovili, da so brade videne kot bolj privlačne na moških. Predvsem pri dolgoročnih razmerjih.

Vse to pa se v resnici spreminja s popularnostjo brad – ko so bile kratke in polne brade redkejše, so se zdele privlačnejše. Podobno, ko so si vsi pustili brado in so čisto obriti obrazi postali redki, je postala privlačna gladkost.

A raziskava Univerze v Queenslandu razkriva, da nekatere ženske brade vidijo kot odvratne. Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Royal Society Open Science, nekatere ženske, ki se jim zdijo bradati moški manj privlačni, brade odvračajo zaradi možnega tveganja prenašanja klopov, hroščev in uši.

Foto: IMAXTree

“Ugotovili smo, da gnus žensk do ektoparazitov – kot so bolhe, ki živijo na koži – negativno vpliva na preference do moških z brado,” pravi Barnaby Dixson, ki je vodil raziskavo. Z drugimi besedami – za ženske, ki se jim gnusijo klopi, je manj verjetno, da se jim bodo brade zdele privlačne, saj menijo, da se v njih skriva umazanija.

“To je lahko posledica povečanih kulturnih trendov za moške in ženske, da si odstranjujejo dlake na več predelih telesa, vključno z obrazom, prsmi, rokami, nogami in sramnimi predeli,” pravi Dixson.

Brade so bolj privlačne

Po drugi strani pa so imele ženske, ki so imele visoko stopnjo gnusa do patogenov, dejansko raje moške z bradami, kar avtorji menijo, da je lahko zaradi teorije o parazitskem stresu. Ta teorija trdi, da so ljudje, za katere je verjetneje, da so se srečali s stvarmi, zaradi katerih zbolijo, bolj privlačni, saj so verjetno bolj odporni na ta določen patogen.

Foto: IMAXTree

Ta študija je anketirala več kot 900 žensk o tem, kako privlačni so se jim zdeli bradati in obriti moški za dolgoročna in kratkoročna razmerja. Na splošno so ugotovili, da so ženske brade višje ocenile pri privlačnosti v primerjavi z gladko obritimi obrazi, zlasti pri ocenjevanju možnosti za dolgoročne in ne kratkoročne zveze.

Rezultati mnogih raziskav so torej mešani, nekatere brade privlačijo, druge ne. Moški s svojim obrazom počnite kar želite, kot kaže znanost, boste že našli žensko, ki ji bo to všeč.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close