Sojenje, ki ga vsi komaj čakamo: Hermès proti NFT Birkin torbi

08. januar 2023

Sojenje, ki ga vsi komaj čakamo: Hermès proti NFT Birkin torbi

08. januar 2023
Foto: MetaBirkins

30. januarja se začenja sojenje med umetnikom Masonom Rothschildom in hišo Hermès. Francoska znamka toži umetnika zaradi NFT različice priljubljenih torb.

V lanskem letu so bili vsi nori na NFT in Justin Bieber je le eden izmed slavnih, ki je namenil 1,3 milijona dolarjev za Bored Ape NFT.

Takrat je Mason Rothschild oblikoval NFT različice torbic Birkin, ki so pritegnile pozornost medijev in kupcev, ena od ponujenih torbic pa je bila nato prodana za 42.000 dolarjev.

To pa ni ostalo neopaženo pri vodilnih v sloviti francoski hiši, ki so se nemudoma odzvali in zahtevali odstranitev vseh vrečk s platforme Open Sea in družbenih omrežij.

NFT (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, tako imenovani žetoni, ki so v nasprotju s klasičnimi kriptokovanci nezamenljivi in unikatni. Opremljeni so z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti.

Foto: MetaBirkins

Projekt #Metabirkin je bil tako ustavljen, umetnik pa je izjavil, da je ta projekt le njegova umetniška svoboda. Celoten primer je odprl vprašanje svobode izražanja v virtualnem svetu, pa tudi avtorskih pravic

Foto: MetaBirkins

NFT je eksplodiral in ni bilo zakonov, ki bi urejali tovrstne stvari. Zato bo to sojenje še zanimivo. Nazadnje bo razjasnjeno, kaj je v virtualnem svetu dovoljeno in kaj ne, ter kdaj se kaj šteje za kršitev avtorskih pravic.

Rothschild je izjavil, da mu ni žal, da je ustvaril to zbirko, saj je njegova umetniška pravica, da svet okoli sebe interpretira na svoj način. Spremljali bomo razvoj situacije.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close