Spiralni tart je najlepša jed te sezone!

13. julij 2023

Spiralni tart je najlepša jed te sezone!

13. julij 2023
Foto: Instagram @garethmorgansphoto

Poleg tega, da je poletje čas počitnic in lenarjenja na plaži, nam je pri srcu tudi zaradi vseh živil, ki jih imamo v teh najbolj vročih mesecih priložnost najti na tržnicah.

Za mnoge je najljubša bučka, ki se zasluženo imenuje kraljica poletne kuhinje. Ker je iz njega mogoče pripraviti dobesedno na desetine in stotine različnih jedi, je jasno, zakaj je tako priljubljena, spiralni tart pa je zagotovo eden najlepših načinov njene priprave.

Morda na prvi pogled izgleda precej zapleteno, a v resnici je njegova priprava povsem preprosta, sploh ko vemo, na kaj moramo biti pozorni in katerim pastem se moramo izogniti. Brez skrbi, vse to vam izdamo v nadaljevanju.

Foto: Instagram @garethmorgansphoto

Posebej pomembne so 3 stvari – prva je, da sestavin ne pozabimo začiniti, druga je, da ne pečemo vse zelenjave skupaj, saj korenje potrebuje veliko več časa, in nenazadnje je priporočljivo, da pod tart dodamo peki papir, da nam celotna kulinarična kreacija ne bi razpadla med serviranjem.

Tako, zdaj, ko smo to rešili, se lahko posvetimo pripravi!

Sestavine za testo:

  • 170 g nesoljenega masla, zamrznjenega vsaj 2 uri,
  • 360 g večnamenske moke,
  • 1 čajna žlička soli,
  • 1 jedilna žlica sladkorja,
  • 62 g zelenjavne masti, zamrznjene vsaj 2 uri,
  • 6 žlic zelo mrzle vode.

Zelenjava:

  • 2 zeleni bučki,
  • 2 rumeni bučki,
  • 4 večji korenčki,
  • 1 jajčevec.

Priprava:

1. Za začetek je potrebno zgnesti klasično krhko testo za torte, za katerega smo navedli potrebne sestavine. Če imate svoj preverjeni recept, se lahko držite kar njega. Vsekakor je tukaj testo le osnova.

2. Ko je testo zgneteno in ohlajeno, ga razporedimo po pekaču. Obvezno uporabimo peki papir, priporočljivo pa je, da tart pečemo v modelu s snemljivim dnom, da ga, ko je pripravljen, lažje v celoti odstranimo.

3. Vso zelenjavo narežemo na tanke trakove, pri tem lahko uporabimo lupilec krompirja ali zelo oster nož.

4. Preden začnemo zlagati zelenjavo, moramo korenje rahlo popražiti, da se zmehča na približno enako mehkobo kot sveže bučke.

5. Ko je vsa zelenjava pripravljena, jo naoljimo z olivnim oljem, da se ne sprime in jo poljubno začinimo. Nato jo začnemo zlagati v krog čim bolj na gosto po pravilu, da se vsak krog izmenjuje z drugo zelenjavo (nekateri raje začnejo zlagati od zunaj, drugi od znotraj, a to je pravzaprav manj pomembno).

6. Ko je tart sestavljen, ga pečemo na 180 stopinjah približno 20-25 minut.

7. Pred serviranjem pustimo, da se malo ohladi. Po želji uživamo toplo, ohlajeno, pogreto ali na sobni temperaturi. V hladilniku ga lahko hranimo do 5 dni. Dober tek!

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close