Spoznajte trik 50-30-20, s katerim boste lažje upravljali svoj denar

14. februar 2024

Spoznajte trik 50-30-20, s katerim boste lažje upravljali svoj denar

14. februar 2024
Foto: Spotlight/launchmetrics

Spoznajte trik 50-30-20, s katerim boste lažje upravljali svoj denar

14. februar 2024
Foto: Spotlight/launchmetrics

Če ste si to leto zadali, da boste bolj finančno stabilni, privarčevali za daljše potovanje ali dizajnersko torbico, o kateri hrepenite zadnjih nekaj let, upoštevajte pravilo 50-30-20.

Naši načrti, cilji in želje se skozi leta in odraščanje spreminjajo. Le eden pa skoraj vedno ostaja enak in sicer, da je naš znesek na računu pozitiven in zadovoljiv. V življenju se moramo naučiti številnih stvari, pri čemer je denar tisto, o čemer s(m)o včasih najmanj poučeni.

Ni le dobra služba ali plača tisto, kar zgolj odloča o vašem stanju na bančnem računu, ampak tudi in predvsem upravljanje s financami. Odkrijte odličen trik za upravljanje z denarjem, pri katerem ne boste imeli občutek, da boste za nekaj prikrajšani. Spoznajte proračunsko načelo 50-30-20!

Foto: Instagram @shepelevich

Kaj predstavlja številka 50?

Polovico svojega mesečnega prejemka namenite za vse potrebne življenjske stroške. Mednje sodijo osnovne življenjske potrebe kot so najemnina, hrana, komunalne storitve in prevoz. Potrudite se, da izračunate te stalne stroške in zagotovite, da imate dovolj sredstev za njihovo pokritje. V kolikor stroški segajo čez 50 %, skušajte najti način, kako jih oklestiti. Preostanek vašega mesečnega prihodka razdelite na 30 in 20 enot oz. odstotkov.

Foto: Instagram @michellesalasb

Kaj predstavlja številka 30?

Znesek, ki predstavlja 30 % vašega prihodka, je namenjen za vaš življenjski slog. Ta del proračuna nam omogoča uživanje v prostem času, hobijih, družabne dogodke in nakupom ‘za dušo’. ˙Pomembno je, da pazite, da ne prekoračite te meje, da ne bi posegli v drugi dve kategoriji in da je nikakor ne dajete na prvo mesto.

Foto: Instagram @mliandrea

Kaj predstavlja številka 20?

Zadnji del prihodka namenite za varčevanje, pri čemer je v ospredju varčevanje na dolgi rok in finančna varnost. Del 20 % od mesečnega dohodka je tako namenjeno za varčevanje, oblikovanje nujne rezerve ali odplačilo dolgov v nepričakovanih situacijah, prav tako pa večje nakupe stanovanjske opreme ali daljših potovanj.

Finančni trend ‘loud budgeting’

Tako razdeljen proračun ni vaš sovražnik, ker si postavite omejitve, ampak orodje za uresničevanje vaših želja. Bodite prilagodljivi in ​​si razdelite proračun glede na svoje potrebe, pri čemer pa se izogibajte drastičnim odstopanjem, ki vas bodo oddaljila od finančne stabilnosti.

Prav tako se naučite, da brez slabe vesti zavrnete druženje s prijatelji, ker niste pripravljeni ali ne morete odšteti določenega zneska za večerjo ali karto za koncert. To je del filozofije trenda, ki se je pojavil na TikToku in hitro postal viralen.

Trend, imenovan ‘loud budgeting’, kar bi lahko prevedli kot glasno govorjenje o denarju, temelji na ideji, da se ljudje odkrito in pošteno izražajo o svojih financah ter se izogibajo zapravljanju denarja za nepotrebne ali luksuzne stvari.

Foto: Instagram @the.good_taste

Trend se je konec lanskega leta pričel kot šala, ko je komik in pisatelj Lukas Battle v svoji objavi na TikToku opisal glasno načrtovanje proračuna kot nov koncept za boj proti tihemu razkošju. Ko je njegova objava dosegla več kot milijon ogledov, so se začeli vrstiti komentarji in podpora, izraz pa je začel pridobivati ​​na priljubljenosti.

Na prvi pogled se ideja sliši odlično, še posebej če upoštevamo, da je glasni luksuz in razkošje, ki cveti na Instagramu, eden od dejavnikov, ki vpliva na slabšo samozavest in zaskrbljujoče primerjanje ter celo depresijo uporabnikov. Težava je, da je trend površen in ne ponuja ali nakazuje pravih rešitev za osnovne finančne težave, prav tako pa je povsem nesmiselno, zakaj bi morali izumljati izraz za tiste, ki za nekaj nočejo ali ne morejo porabiti denarja.

Mi rešitev vidimo v spopadanju s situacijo in realnostjo, izobraževanju na področju financ ter ne izpostavljanju denarja kot edine blaginje in sredstva za srečo v življenju, četudi brez njega v resnici ne moremo.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close