Ste ljubitelji črne kave in temne čokolade? To imate v genih!

08. januar 2022

Ste ljubitelji črne kave in temne čokolade? To imate v genih!

08. januar 2022
Foto: Pexels

Raziskovalka kofeina Marilyn Cornelis je raziskala povezavo med ljudmi, ki imajo radi črno kavo in temno čokolado. Rezultati? Takšni ljudje imajo manjše tveganje za razvoj različnih bolezni.

Raziskave so pokazale, da uživanje treh do petih skodelic črne kave na dan zmanjša tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni, različnih bolezni srca, različnih vrst raka ter sladkorne bolezni tipa 2.

Seveda je pri tem pomembno tudi, na kakšen način pijemo črno kavo – brez mleka, sladkorja ali drugih sladil je veliko bolj zdrava. Črna kava je povsem brez kalorij, medtem ko kakršnikoli dodatki vsebujejo kalorije, ki pomembno vplivajo na učinek, ki ga ima kava na naše telo, pravi raziskovalka Marilyn Cornelis

S svojimi kolegi je ugotovila, da je razlog, zakaj nekateri spijejo nešteto skodelic kave na dan, medtem ko drugi nobene, tudi genetsko pogojen. 

Foto: Pexels

“Ljudje z določenim genom hitreje metabolizirajo kofein, zaradi česar stimulativni učinki kave hitreje izzvenijo in zato morajo spiti več kave,” pravi Cornelis. To pojasni, zakaj lahko nekateri spijejo veliko skodelic kave in se počutijo povsem v redu, medtem ko drugi že po prvi skodelici občutijo tresavico in anksioznost. 

S svojo ekipo raziskovalcev je ugotovila tudi, da tisti s hitrim metabolizmom preferirajo grenko, črno kavo, brez kakršnikoli dodatkov. Podobno so našli tudi povezavo med hitrim metabolizmom in temno čokolado in nesladkanim čajem. Tisti s hitrejšim metabolizmom imajo raje nesladkan čaj in pa temno čokolado namesto bolj mlečne. 

Avtor: Profimedia

Če ste ljubitelji grenkih okusov, imate radi adrenalin

Toda Cornelis in kolegi menijo, da pri preferiranju temne čokolade in nesladkanega čaja ne gre za okus, temveč za povezavo med tem, kaj grenkoba predstavlja. Po njenem je povezava med črno kavo in temno čokolado v tem, da grenkobo povezujejo z adrenalinom in mentalno pripravljenostjo, ki jo želijo od kofeina. 

Cornelis meni, da ljudje grenkobo kofeina povežejo z učinkom stimulacije, ki ga občutijo pitju kave. Posledično se naučijo grenkobo temne čokolade in čaja povezati s kofeinom in učinkom budnosti in pripravljenosti. 

Znanstvenica napoveduje, da bodo prihodnje študije lahko pokazale, da posamezniki, ki so nagnjeni k uživanju kofeina, tudi sicer uživajo bolj zdravo življenje.

Style. Več novic

New Report

Close