Style delovni dan v družbi novega jeklenega konjička

06. december 2023

Style delovni dan v družbi novega jeklenega konjička

06. december 2023
Foto: Saša Despot

Style delovni dan v družbi novega jeklenega konjička

06. december 2023
Foto: Saša Despot

V delovni dan nas je popeljal lepotec, ki se ga ne morete naveličati, četudi ste v njegovi družbi 24 ur na dan.

Lepotec, ki vas ne bo napadel, zakaj ste toliko nakupili, ampak prijazno odprl vrata prtljažnika, lepotec, s katerim boste neizmerno uživali tudi na poti v službo, četudi jo zaznamuje dolgotrajno čakanje v gneči in hupanjem z vseh strani, ter lepotec, ki vas bo zapeljal kadarkoli in kamorkoli. Naj vam ga predstavimo.

To je novi Mercedes-Benz GLA, ki je kompakten, agilen, eleganten in vsestranski. Združuje lastnosti športnega terenskega vozila, medtem ko ostaja zvest svoji vlogi mestnega vozila. Popolna kombinacija za vse aktivne ženske, ki so ujete v vrvežu mesta in neštetih obveznostih, a so hkrati avanturistične in spontane ter se rade podajo na življenjsko dogodivščino ali (pre)potreben oddih na podeželje.

Foto: Saša Despot

8:00 – O, pozdravljen lepotec!

Razumemo, čisto prevečkrat smo zapisali to besedo, ampak resnično je novi Mercedes-Benz avto, ki ga ne morete spregledati na cesti. Njegov močan značaj dopolnjuje nova maska hladilnika z navpičnimi rešetkami in vodoravno prečko, prenovljen sprednji odbijač z vidno zaščito pa nakazuje na terenske značilnosti vozila GLA. Pri nemški znamki najvišjega kakovostnega razreda so posodobili še značilne serijske visokozmogljive žaromete LED in zadnje luči LED.

Notranjost je prav tako impresivna kot zunanjost. Če ste se kdaj že usedli v kakšnega od Mercedes-Benzovih modelov, potem veste o čem govorimo. Mehkoba, udobje in eleganca so besede, s katerimi lahko opišemo notranjost novega avtomobila GLA in vse to se čuti tudi med vožnjo.

Foto: Saša Despot

Armaturno ploščo sestavljajo velik dvojni ekran, 7-palčni kombinirani inštrument in 10,25-palčni medijski prikazovalnik ter vizualno dovršeni detajli kot so del armature nad predalom, ki je odet v emblem znamke ter kromirane ventilatorske šobe.

Pri nemškem velikanu, katerega glavni oblikovalec zunanjosti avtomobilov je slovenski oblikovalec Robert Lešnik, so veliko pozornost namenili logotipu, ki je v notranjosti še posebej poudarjen in izpostavljen. Volan trenutne generacije je serijsko oblazinjen z usnjem, z možnostjo izbire umetnega usnja. Če ste bolj zmrzljive sorte, vam predlagamo, da izberete AMG linijo, pri kateri je volanski obroč še ogrevan.

Foto: Saša Despot

In ker ženske avto izbiramo večinoma glede na udobje in videz (ter po novem tudi opremo za varnost), ne moremo mimo barvnih možnosti notranjosti. Komfortni sedeži iz usnja ali tkanine izdelane izključno iz recikliranih materialov so na voljo v črni ali žajbljevo sivi barvi, notranjost pa je na voljo v črni, kavno bež in žajbljevi sivi barvi. Pri liniji AMG je na voljo še kombinacija živo rdeče in črne, ki poosebljajo strastno doživetje pri vožnji GLA.

Čutno doživetje med vožnjo ustvarja 10 barvnih shem ambientne osvetlitve z možnostjo individualizacije ter opcijski sistem za prostorski zvok Burmester® v povezavi z najnovejšo generacijo sistema MBUX, ki poskrbi za poglobljeno avdio izkušnjo Dolby Atmos s prostornostjo, jasnostjo in globino zvoka. Za trenutek smo se med predvajanjem uspešnic Harryja Stylsa počutili kot da poje na sedežu poleg nas.

8:30 – Na poti v službo

Mi smo testirali model GLA 200 z bencinskim motorjem in avtomatskim menjalnikom, ki smo ga na poti na uredništvo seveda popeljali še na bencinsko črpalko. Točenje bencina je bil zgolj izgovor, da si na poti privoščim še okusno kavo in preverimo, koliko pogledov bomo deležni, saj je poraba majhna.

Foto: Saša Despot

Za zmanjšanje porabe in emisij so bencinski motorji v novem modelu GLA povsem elektrificirani. Ponudba vključuje štirivaljne pogonske enote s 7- ali 8-stopenjskimi menjalniki z dvojno sklopko DCT, ki so na voljo kot serijska oprema. Blagi hibridi so opremljeni z dodatnim 48-voltnim električnim napajanjem v vozilu za jermensko gnani zaganjalnik-alternator. Če se to sliši prezapleteno, naj zgolj poudarimo, da je zagon motorja skoraj brez vibracij in zvoka.

12:00 – Interaktivna asistenca za brezskrbno vožnjo

Ženske se nerade ukvarjamo z avtomobili, spremljanjem servisov, registracije in drugih zadev, v katerih moški nadvse uživajo. Mi smo praktične, iznajdljive, zato je aplikacija Mercedes me, ki so jo zasnovali pri Mercedes-Benzu, vaša nova najljubša mobilna aplikacija. Z njeno pomočjo lahko spremljate vse podatke o avtomobilu, z njim avtomobil celo upravljate. Odpiranje oken, prižig, pregled goriva in stanje pnevmatik so le nekatere izmed številnih uporabnih lastnosti aplikacije.

Servis bo s pomočjo aplikacije postal vaša najljubša obveza, saj bo vse opravljeno skorajda avtomatsko. Ko bo prišel čas za servis, bo vaš avtomobil vnaprej poslal informacijo o predvidenih vzdrževalnih delih neposredno vašemu izbranemu servisnemu partnerju Mercedes-Benz, ta pa bo kontaktiral vas preko, z vaše strani izbranega komunikacijskega kanala, ter vam poslal ponudbo z opisom zahtevanih del ter predvidenim stroškom.

Foto: Saša Despot

Upravljanje “Mercedes me”, kot se sistem uradno imenuje, je enostavno in do njega dostopate s pomočjo vašega računalnika, pametnega telefona, tablice in celo pametne ure. In ker smo na uredništvu nenehno zaposleni, velikokrat na tereni in poti na različne sestanke in dogodke, nam je več kot odlično služila tudi `pisarna v malem`.

Pisarniška funkcija In Car Office” je zmožna, na primer, uporabiti lokacijske podatke koledarskih vnosov in jih samodejno prevzeti v navigacijski sistem vozila. Vas skrbi, ker zaradi gneče na cesti zamujate konferenci klic? Mercedes-Benzova aplikacija poskrbi tudi za to, daj se lahko na podlagi koledarskega vnosa pridružite telefonski konferenci.

14:30 – Varno po opravkih

Če so vam kdaj rekli, da ste slaba voznica, brez skrbi. Mercedes-Benz GLA bo poskrbel, da vam nikoli nihče več ne bo mogel reči tega. Mirno lahko rečemo, da je to popoln avtomobil za vse, ki niste tako zelo samozavestni v vožnji, saj ponuja širok spekter varnostnih asistenčnih sistemov.

Nas je poleg vzvratne kamere in kamere na križiščih pri navigaciji najbolj navdušil asistent za ohranjanje smeri prek aktivnega krmilnega asistenta. To pomeni, da bo pri prehajanju na drug pas brez vključenega smerokaza avto avtomatsko zavil nazaj na prejšnji pas in ohranjal linijo vožnje, če se boste preveč približali bankini.

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot

Za varnost v prometu skrbi tudi samodejno zaviranje ob prehitrem približanju sprednjega vozila, na stranskih ogledali boste zgledali rdeč trikotnik, ki vas vizualno ter zvočno opozarja na vozila v mrtvem kotu, prav tako pa se vam na ekranu pred prehodi za pešce izpiše opozorilo, če bi mimoidoče slučajno spregledali. Skupaj z avtomatskim menjalnikom boste lahko med vožnjo veliko bolj sproščeni in se povsem posvetili vožnji in uživanju med zavijanjem po ozkih in živahnih prometnih ulicah.

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot

15:30 – Zabava med čakanjem

Zaposlene mame boste navdušene nad opcijskim individualnim paketom za storitve Mercedes me z naborom mini iger, s katerimi lahko preganjate dolgčas med čakanjem na otroke, ki jih vsakotedensko razvažate na različnih dejavnosti. Igre so zasnovane posebej za zaslone na dotik in gumbe za upravljanje na dotik na volanu. Kompaktno športno terensko vozilo se tako z nekaj kliki spremeni v mobilno igralno konzolo. Trenutno so na voljo klasične igre, kot so Sudoku, Shuffle Puck, Pairs, Match 3 in kviz.

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot

16:00 – Končna postaja

Kar težko je zaobjeti vse, kar ponuja novi Mercedes-Benz GLA. Naj vam zaupamo, da smo se kar težko poslovili od njega in v njegovi družbi nadvse uživali. Ima vse, kar potrebuje zaposlena ženska ali mlada mamica, saj je tudi za otroški sedež več kot dovolj prostora. Udobje, mehkobno in brezskrbno vožnjo, vizualno privlačno podobo, asistenco v obliki aplikacije in celo zvokovno upravljanje, ki je prilagojeno vam in vašim navadam.

Foto: Saša Despot

Svojega lepotca si lahko izberete na spletni strani znamke Mercedes-Benz, v salonu vozil Mercedes-Benz na Baragovi 10 v Ljubljani ali pri pooblaščenih prodajalcih vozil po Sloveniji.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close