To je 2-minutni trik za sprostitev, ki ga uporabljajo tudi vojaki

21. marec 2023

To je 2-minutni trik za sprostitev, ki ga uporabljajo tudi vojaki

21. marec 2023
Foto: Pexels

Če pomaga vojakom, bo tudi nam.

Gre za stari trik, s katerim se sprostimo in pomirimo, če smo anksiozni ali pod stresom, pomaga pa tudi pri dobrem in kvalitetnem spancu. Za kaj torej gre?

Vojaška metoda spanja je tehnika, pri kateri se osredotočimo na to, da hitro zaspimo. Nekateri pravijo, da s pomočjo tega trika lahko zaspijo v dveh minutah. Metoda je bila “ustvarjena” posebej za ameriške vojake, namenjena pa je temu, da se ti tudi v ekstremnih razmerah lahko sprostijo in hitro zaspijo. 

Foto: Pexels

Tehnika je podobna tehniki skeniranja telesa, pri kateri sistematično sprostiš svoje telo – od vrha glave do konice prstov na nogah. 

Najprej začnemo z obrazom – sprostimo čelo, nato oči, lica in čeljust, pri tem pa se osredotočamo na naše dihanje. Ramena spustimo tako nizko kot lahko. Pozorni moramo biti, da sprostimo napetost v rokah, dlaneh in prstih, ki naj bodo sproščeni ob telesu. Predstavljajte si, da občutite toploto, ki potuje od glave, prek ramen do prstov na rokah.

Postopoma sproščajte vsak del telesa ter počasi in globoko dihajte. Z dihanjem sprostite tudi svoj prsni koš ter si predstavljajte, da se toplota širi dol po telesu. Nato sprostite vsako nogo posebej in si predstavljajte toploto, ki se širi prek vaših stegen, kolen, meč, do stopal in vseh vaših prstov na nogi. 

Foto: Pexels

Sprostiti morate tudi svoje misli. To storite tako, da si predstavljate, da ležite v kanuju na zelo mirnem jezeru. Tam ni ničesar, razen modrega neba brez oblačka. Ali pa si zamislite, da ležite v viseči mreži v popolni temi in ne vidite ničesar. V primeru, da vas nekaj zmoti, si deset sekund ponavljajte besede “ne razmišljaj”. 

Po šestih tednih vsakodnevnega relaksacijskega treninga, naj bi tehnika delovala pri 96 odstotkih vseh, ki so se te metode lotili. Nekateri, ki so se v življenju srečali s hudo nespečnostjo, poročajo, da s to tehniko lahko končno dobro spijo, toda obenem pravijo, da je bilo potrebne kar nekaj vaje in treninga, da so zares videli učinke. 

Glede na to, da za uspešno izvedbo trika potrebujemo dve minuti, se gotovo izplača.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close