To je največja napaka, ki jo ženske delajo v razmerju

18. marec 2024

To je največja napaka, ki jo ženske delajo v razmerju

18. marec 2024
Foto: Instagram @shepelevich

To je največja napaka, ki jo ženske delajo v razmerju

18. marec 2024
Foto: Instagram @shepelevich

Moški ženskam najpogosteje zamerijo, da preveč ‘visijo’ na njih. Odnos nevede dušijo s prevelikimi pričakovanji, predvsem pričakovanjem, da bo moški zapolnil praznino v njihovem življenju.

Seveda moški tega ne bo pojasnil na ta način, ali pa le zelo redko, še to pa samo v primeru, če zna dobro ubesediti svoje občutke in želi biti do partnerke iskren. Samo v slednjem primeru pa lahko ženska ozavesti, kdaj na moškega preveč pritiska in popravi eno od glavnih lastnosti, ki najbolj odbijajo moški spol.

Eric Charles, psiholog in avtor odličnega bloga za odnose med spoloma z naslovom A New Mode pravi, da bo moški svoje nezadovoljstvo največkrat izrazil z odmikom. Opazno bo, da se je ‘potegnil nazaj’, da manjkrat piše ali pokliče, da je vse manj rad v vaši družbi in išče izgovore, zakaj se z vami ne more videti. V kolikor ne živita skupaj, vas bo redkeje prvi kontaktiral in na splošno bo videti manj zainteresiran.

Foto: Instagram @deniscebulec

Charles pravi: če se pravočasno zaveste, kaj delate narobe in ‘ustavite konje’, lahko še rešite zvezo! Dodaja, da ženske sicer povsem razume: njihovo ‘visenje’ na moškem in čustvena potreba sta pravzaprav izraz iskrene in globoke želje, da bi z izvoljencem ustvarila več bližine in navezala pristnejše odnose.

Toda če to delate narobe oziroma s partnerjem še nista na ravni, ko bi se o odnosu lahko iskreno pogovorila, boste svojega moškega zanesljivo odbile. Konec zveze se tedaj že kaže na obzorju.

“Osvobodite se svoje potrebe, da visite na moškem in ste odvisne od odnosa,”

svetuje ta psiholog.

Foto: Instagram @franelle

Zveza kot rešilni obroč

“V zahodnem svetu imamo vse polno dražljajev, a večina ljudi je v resnici zelo osamljenih. Ljubezenska zveza se zato zazdi kot neke vrste rešilni obroč, ki nas bo odrešil obupa, osamljenosti in občutka nezadostnosti. Ko se samski osebi, ki trpi zaradi občutka odsotnosti pristne povezave s sočlovekom končno pokaže možnost za zvezo ali globlji odnos, je tako sestradana in obupana, da se v celoti vrže vanj in se odnosa oklene, kot bi bil edini vir radosti v njenem življenju; in pogosto žal tudi je tako, da taka ženska odnos z moškim vidi kot rešilno bilko.”

Prav to pa je tisto, kar ubije zvezo. Obup in pretirano visenje na nekom ter čustvena potreba, ko nam ‘mora’ drugi nenehno izkazovati svojo pozornost ali pripadnost, iz zveze dobesedno izčrpa vsako veselje in spontanost. Oklepanje je miselno stanje, ki se ga lahko osvobodite, meni Eric Charles.

“To lahko naredite le tako, da zavestno začete živeti bolj uravnoteženo in izpolnjujoče življenje. Zveza je najbolj radostna, če je samo ‘češnja na torti’. Vsak pa mora stati na svojih nogah in šele, ko je vaše življenje tako izpolnjujoče, da dejansko ne potrebujete partnerja v njem, ste se šele sposobni zares povezati s partnerjem na najgloblji in najbolj pristni ravni, ker ste osvobojeni svoje potrebe po njem.”

Foto: Instagram @katee.bartlett

Najdite srečo izven partnerstva

Podobno tudi občutek, da sami po sebi niste dovolj, ubija vsako zvezo ali njen potencial. Zveza v takem primeru osebi služi kot mašilo, s katerim se uspe počutiti zadostna.

“Vsak mora biti samozadosten, da lahko v zvezo prinese najboljši del samega sebe,”

kratko in natančno razloži Charles. “V nasprotnem primeru namreč izsesate vse življenje iz razmerja, namesto da bi vanj vnašali živost.”

Nič ni narobe, če se od časa do časa naslonimo na partnerja. A ko nam postane njegova prisotnost v življenju edini vir sreče in izpolnitve, bo to začutil in se odmaknil ali celo prekinil zvezo. Tako se naši najhujši strahovi uresničijo – ponovno smo sami in zapuščeni.

Ključ do rešitve je torej naslednji: bodite sami sebi dovolj in najdite srečo ter zadovoljstvo predvsem zunaj partnerstva, šele potem boste, kakorkoli se že sliši kontradiktorno, sploh sposobni za partnerstvo in iz njega dobivali najboljše.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close