To so knjige za vse hude bejbe!

09. oktober 2022

To so knjige za vse hude bejbe!

09. oktober 2022
Foto: Unsplash

Že veste, da obstaja povsem nov žanr knjig, in sicer gre za “knjige za hude bejbe” (Hot Girl Books)? 

Prepoznamo jih lahko po kompleksnih protagonistih in lepi naslovnici. Glavni junaki so lahko hude bejbe, toda tako kot pri vseh ostalih trendih, gre tudi tu za občutek in ne za neke stroge kriterije, ki bi temeljili na fizični privlačnosti. 

Začelo naj bi se z Marilyn Monroe, hudo bejbo, ki so jo ujeli tudi med branjem. Monroe so fotografirali med branjem Uliksesa irskega pisatelja Jamesa Joycea, ki velja za enega najuglednejših književnikov 20. stoletja. Monroe naj bi tako prva predstavila idejo, da so lepe ženske lahko tudi pametne in uživajo v branju. 

Kendall Jenner s knjigo Melisse Broder. (Foto: Profimedia)

Danes temu sledijo manekenke Gigi Hadid, Kendall Jenner in Kaia Gerber, ki so jih paparaci ujeli med branjem in tako naznanili, da je knjiga novi modni dodatek. Kaia Gerber ima svoj knjižni klub, Dua Lipa in Lorde pa svoje oboževalce redno obveščata o knjigah, ki jih priporočata.

Toda sčasoma se je spremenilo razumevanje hudih bejb, ki berejo. Te ženske niso hude, ker so objektivno lepe, temveč so hude, ker berejo. Na drugi strani pa knjige, ki jih te ženske berejo, niso popularne zaradi lepih bralk, temveč zaradi svoje vsebine, malo pa tudi zaradi svoje naslovnice. 

Katere knjige torej berejo hude bejbe?

Gre za romane o ženskah in njihove zgodbe. Lahko so memoirji, eseji, fikcija ali poezija, toda ne glede na žanr lahko začutimo, da je del zgodbe avtobiografski. Glavne junakinje teh knjig so suhe, lepe, toda na način, ki je privlačen ženskam. Niso popularne in oboževane s strani moških, temveč so privlačne, ker so kul, izobražene, pogosto so umetnice, pisateljice in podobno.

Obenem so čustveno šibke, obtežene z različnimi travmami in kompleksi in zaradi svojega vedenjskega vzorca niso zares všečne. Če imajo kakšne duševne bolezni, te niso diagnosticirane ali poimenovane in posledično so še vedno lahko videne kot privlačne in funkcionalne. 

Foto: Georgiadoesbooks / Instagram

Priporočila lahko najdemo na Instagramu in TikToku, svoj seznam knjig za hude bejbe pa ima tudi Goodreads. Na njem lahko najdemo knjige pisateljic Sally Rooney, Ottesse Moshfegh, Dolly Alderton, Zadie Smith, Eve Babitz, Melisse Broder, Britt Bennett, Halle Butler, pa tudi knjigo Stekleni zvon Sylvie Plath, Daisy Jones in skupina The Six Taylor Jenkins Reid, ter klasike, kot so Jane Eyre Charlotte Brontë ter Tolstojevo Ano Karenino

Navkljub seksu ne gre za erotiko ali romance

Knjige prej omenjenih pisateljic in pisateljev resda vsebujejo tudi intimne prizore, toda če pričakujete vroče opise, potem te knjige niso za vas. Seks, opisan v omenjenih romanih, je namreč prava zmešnjava želja, pričakovanj in čustev, ki se ne končajo vedno na vrhuncu.

Zato novoustvarjenega žanra knjig za “hude bejbe, ki berejo” ne smemo enačiti s Petdeset odtenkov sive ali z romani z razgaljenimi škotskimi vitezi na naslovnici. 

Foto: Unsplash

Seveda se je začelo na TikToku 

Menedžerka za kampanje pri založniški hiši HarperCollins Kimberly Allsopp pravi, da je tak trend izredno pomemben, saj je promoviranje knjig prek priporočil prijateljev najpomembnejše. Toda za vse tiste, ki nimajo časa za svoje knjižne klube, sta TikTok in Instagramov #bookstagram odlično nadomestilo. 

“Bookstagram in TikTokerji imajo čudovito podporo vrstnikov in so vključujoče skupnosti, ki delajo pomembno razliko pri tem, da se o knjigah govori ter se jih kupuje.”

Kimberly Allsopp

Čeprav nekateri kritizirajo novo nastali žanr, pa Allsopp meni, da je žanr dobrodošel del evolucije žanrov, ki je napredoval oziroma se pomešal z žanrom “knjig za žalostne punce”, med katere bi lahko umestili Girl, Interrupted, po kateri je bil posnet tudi film Nore in svobodne

@bookedwithjulia hot girls who read club #booktok #hotgirlsummer #bookshelf #bookrecommendations #fyp #books ♬ This Charming Man (2011 Remaster) – The Smiths

Avtorice in avtorji imajo že vzpostavljen določen kult osebnosti – tisti starejši ali že pokojni so znani po tem, da so posebni, nenavadni. Pokojno Eve Babitz so na primer fotografirali, ko je gola igrala šah s francoskim slikarjem Marcelom Duchampom, Ottesse Moshfegh je naznanila, da je bitje iz druge dimenzije. Mlajše pisateljice in pisatelji pa so znani po tem, da so aktivni na družbenih omrežjih, predvsem na Twitterju. 

Foto: livs.bookshelf / Instagram

Morda gre pri knjigah za hude bejbe zgolj za trend, pri katerem želijo ženske na družbenih omrežjih doseči določen učinek, ali pa gre za to, da si ljudje želijo biti bolj izobraženi in načitani.

Knjige se na eni strani izbira zaradi njihovih naslovnic, ki ustrezajo estetiki naših družbenih omrežij, po drugi strani pa zaradi tega ne smemo zanemariti kvalitete teh romanov. Tudi največji akademiki in izobraženci so že prebrali knjige zaradi njihove popularnosti in branje knjige, ker se ujema z našo skodelico za kavo, prav nič ne zmanjša kvalitete in vrednosti teh knjig.

Style. Več novic

New Report

Close