To so 4 koraki do zdravih partnerskih odnosov

03. junij 2022

To so 4 koraki do zdravih partnerskih odnosov

03. junij 2022
Foto: Unsplash

Družbena omrežja, na katerih spremljamo znane osebnosti, so polna drame. Naši možgani so tako prisiljeni v iskanje drame v našem razmerju, čeprav lahko to uniči naše razmerje.

Drama in težave so kot hitra prehrana – vemo, da je nezdravo za nas, toda iz nekega razloga vseeno uživamo v njej. Naši možgani se tako sprogramirajo v razmišljanje, da se v našem razmerju mora nekaj dogajati, da morajo biti trenja in težave, o katerih lahko dramatično razlagamo svojim prijateljem. 

Namesto takšnega razmišljanja raje sledimo naslednjim načinom, kako se rešiti nepotrebne drame. 

1. Umirite toksične misli o svojem partnerju

Če o svojem partnerju kar naprej razmišljate, kako je len, neodgovoren, ni vreden zaupanja … kakšna čustva imate do njega? Seveda slaba in neprestano boste razmišljali o tem, da ste v zvezi z nekom, ki je len in neodgovoren.

Ves čas boste imeli občutek, da ste pristali v zvezi z nekom, ki vas omejuje, vas drži nazaj in do njega boste imeli zamero, vaše prepričanje, da je partner res tak, pa se bo le potrjevalo, saj boste pri njegovem vedenju videli le potrditve za svoja prepričanja. 

O svojem partnerju morate razmišljati realistično. Na tak način se bo izboljšala tudi komunikacija med vama, lažje bosta reševala težave in povečala se bo intima v odnosu. Pri tem je pomembno, da se sami zavedate, kakšen vpliv na vaš odnos imajo vaše misli.

Foto: Pexels

2. Bodite prijazni in ustrežljivi brez razloga

Svežino v odnosu boste ohranili tako, da čez teden za partnerja naredite nekaj dobrega. Lahko ga zmasirate, jim kupite njihove najljubše prigrizke, predvajajte njihovo najljubšo glasbo … možnosti je ogromno.

3. Bodite pozorni na zlorabo alkohola in drog

Alkohol in druge substance lahko sprostijo človeka, toda v takšnem stanju lahko popustijo zavore in partnerju lahko rečete kaj, kar bi sicer zamolčali, ali obratno, partner vas prizadene. To je nepotrebna drama, ki se ji lahko izognemo. 

4. Bodite empatični in poskrbite, da so pogovori konstruktivni

Če je v vašem odnosu napetost ali težava, ki jo je potrebno rešiti, potem je odgovornost na obeh, da jo rešita. Običajno je to s pogovorom. Ne krivita en drugega, saj se tako ustvari še več drame. Namesto tega se ozrite vase in poskusite razumeti, kako razmišlja vaš partner.

Foto: Unsplash

Med pogovorom ostanite mirni, racionalni ter iskreni. Več mirnosti kot pokažete, večja je verjetnost, da vaš ego ne bo uničil vašega razmerja. 

Naši možgani so tako zelo navajeni negotovosti in drame, ki smo se jih naučili iz prejšnjih odnosov, pa tudi v našem otroštvu prek naših staršev, da mir za mnoge pomeni dolgčas. Zapomnite si, da mir in dolgotrajen dolgčas v resnici pomenita stabilnost, za katero je dobro, da jo ohranimo.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close