Umrla je pionirka punk mode, Vivienne Westwood

30. december 2022

Umrla je pionirka punk mode, Vivienne Westwood

30. december 2022
Foto: Profimedia

Svet je izgubil še eno legendarno modno oblikovalko.

“Vivienne Westwood je danes umrla mirno in obkrožena z najbližjimi,” so sinoči sporočili na uradnem Twitter profilu slavne modne oblikovalke in dodali: “Svet potrebuje več ljudi, kot je ona, da ga spremenijo na bolje.”

Vivienne Westwood je zaslovela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je svet presenetila z vnosom punk mode v mainstream modo. Bila je zaslužna za podobo skupine Sex Pistols, po tem uspehu pa je ustvarila lastno blagovno znamko, ki ima danes trgovine po vsem svetu.

Foto: Profimedia

Z modo je želela spodbuditi spremembe

Rodila se je kot Vivienne Isabel Swire in že kot najstnica sanjala o poklicu modne oblikovalke, a ker ni verjela, da bi ji lahko uspelo, je zapustila umetniško šolo in se odločila, da postane osnovnošolska učiteljica.

Kasneje je spoznala svojega prvega moža Dereka Westwooda, od katerega je prevzela priimek Westwood, vendar pa se je zakon končal, ko je spoznala Malcolma McLarena, menedžerja skupine Sex Pistols. Z njim sta zasnovala obleke, ki so jih nosili člani benda.

V modo sta vnašala varnostne zaponke, britvice in verige, s čimer sta želela ljudi šokirati in izzvati reakcijo, obenem pa tudi spodbuditi spremembe.

Foto: Profimedia

Bila je tudi borka za človekove pravice in politična aktivistka. Umrla je stara 81 let.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close