V slovenski McDonald’s je končno prišel prvi rastlinski burger

12. september 2023

V slovenski McDonald’s je končno prišel prvi rastlinski burger

12. september 2023
Foto: Profimedia

V slovenski McDonald’s je končno prišel prvi rastlinski burger

12. september 2023
Foto: Profimedia

McDonald’s v Sloveniji predstavlja McPlant, inovativen burger z rastlinskim zrezkom, ki so ga ekskluzivno za McDonald’s razvili pri Beyond Meat.

McPlant je po okusu in videzu tipičen McDonald’sov burger, le da je narejen brez mesa. V vseh restavracijah McDonald’s po Sloveniji ga bo mogoče poskusiti od 12. septembra dalje, in sicer v dveh različicah – klasični in sezonski s svežo omako iz avokada.

Srce novega McPlant burgerja je sočen in okusen rastlinski zrezek, narejen na osnovi grahovih beljakovin in riža. Zrezek ne vsebuje umetnih barvil in konzervansov, po videzu in okusu pa se skoraj ne razlikuje od zrezka iz mlete govedine, ki ga dobite v klasičnem McDonald’sovem burgerju.

Foto: Profimedia

A pozor

Kljub temu da je McPlant rastlinska verzija McDonald’sovih najboljših burgerjev, ne nosi oznake vegetarijanske ali veganske prehrane. Originalni McPlant namreč vsebuje tudi nerastlinske sestavine (sir čedar in majonezno omako z vsebnostjo jajc), pri obeh pa obstaja tudi možnost stika z mesom med pripravo v kuhinji. Rastlinski zrezki se namreč pečejo na istem žaru kot mesni izdelki, čeprav ne ob istem času in vedno s čiščenjem plošče žara med peko enih in drugih.

“Čeprav je možnost stika izjemno majhna, želimo 100-odstotno stati za svojimi besedami in ostati taki, kot nas naši gostje poznajo – iskreni,” so pojasnili pri McDonald’su.

V McPlantu se poleg rastlinskega zrezka, sira in izvirne omake nahajajo še rezina paradižnika, solata, dve rezini kisle kumarice, sveža rdeča čebula, gorčica in kečap.

So pa ob prihodu McPlanta predstavili še sezonsko verzijo, ki je povsem rastlinska, saj so vse sestavine v njem rastlinskega izvora, omaka pa je narejena iz avokada. McPlant avokado je po sestavinah sicer pravi veganski burger, v katerem sta poleg omake iz svežega avokada in rastlinskega zrezka še rezina paradižnika in hrustljava zelena solata, vendar ga niso označili kot takšnega, saj obstaja možnost, da pride med pripravo na žaru rastlinski zrezek v stik z mesom.

Gre za sezonsko različico, ki bo na voljo vsaj do januarja prihodnje leto, nato pa bodo predstavili novo – po vsej verjetnosti takšno, ki bo prav tako lahko primerna za vegane.

Foto: Profimedia

S čim so nadomestili goveji zrezek?

V McPlantu se nahaja rastlinski zrezek svetovno priznanega proizvajalca Beyond Meat, ki po okusu, videzu in teksturi posnema meso: narejen je iz zelenjave, a je enako okusen in sočen kot njihovi mesni burgerji.

“Ko ga poskusiš, kar ne moreš verjeti, da v njem ni sočen sesekljani goveji zrezek, kakršnega dobiš, na primer, v Big Macu, temveč 100-odstotni rastlinski zrezek,” pravijo McDonald’su in dodajajo, da je McPlant rastlinska verzija njihovih najboljših burgerjev.

“Namenjen je vsem, ki uživate v Big Macu in drugih naših burgerjih, a bi radi kdaj pa kdaj svoj mesni obrok nadomestili z rastlinskim.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close