V zapor, ker imate domačo žival?

20. julij 2022

V zapor, ker imate domačo žival?

20. julij 2022
Foto: Unsplash

Iranska policija je v mestu Teheran nedavno objavila, da je sprehajanje psov v javnih parkih prepovedano in kaznovano z denarno kaznijo.

Iranski parlament bo morda kmalu potrdil predlog zakona o zaščiti pravic živali v javnosti, ki bi v celoti omejil lastništvo hišnih ljubljenčkov. Po predlaganem zakonu bi bilo za lastništvo hišnih ljubljenčkov potrebno dovoljenje, ki bi ga izdala posebna komisija.

Najnižja kazen bi znašala okoli 790 evrov za “uvoz, nakup in prodajo, prevoz in zadrževanje” vrste živali, vključno z običajnimi hišnimi ljubljenčki, kot so mačke, želve in zajci, piše BBC.

“Razprave o tem zakonu so se začele pred več kot desetimi leti, ko je skupina iranskih zakonodajalcev poskušala promovirati zakon o zaplembi vseh psov, ki končajo v živalskih vrtovih ali jih pustijo v puščavah,” je za BBC povedal predsednik iranskega veterinarskega združenja in nasprotnik predloga zakona, Payam Mohebi. Dodaja, da so nekateri predstavniki zagovarjali tudi fizično trpinčenje lastnikov hišnih ljubljenčkov, a jim ta načrt na srečo ni uspel.

Foto: Unsplash

Pse dojemajo kot nečiste

Psi so bili vedno pogosti na iranskih podeželskih območjih, vendar so živali v 20. stoletju postale tudi simbol urbanega življenja. Iran je bil leta 1948 ena prvih držav na Bližnjem vzhodu, ki je sprejela zakone o dobrem počutju živali, vlada pa je financirala prvo ustanovo za pravice živali. Tudi kraljeva družina je imela pse za hišne ljubljenčke.

Toda islamska revolucija leta 1979, ki je strmoglavila vladarja Mohammada Rezo Pahlavija, je spremenila številne vidike življenja Irancev in njihovih psov. V islamski tradiciji živali veljajo za nečiste.

V novem režimu so psi postali simbol “zahodnega sveta”, ta vpliv pa so poskušali zatreti, piše BBC. Čeprav ni strogih predpisov o lastništvu psov kot hišnih ljubljenčkov, policija aretira ljudi, ki sprehajajo ali vozijo svoje pse v avtomobilih, ker imajo pse za simbol vesternizacije. Iranski veterinar Ashkan Shemirani dodaja, da so oblasti ustvarile celo “zapor” za zasežene hišne ljubljenčke, kjer so psi več dni prikrajšani za potrebno hrano in vodo, njihovi lastniki pa se soočajo z vrsto pravnih težav.

Foto: Pexels

Svojo vlogo pri novem zakonu so imele tudi gospodarske težave Irana po letih zahodnih sankcij. Oblasti so za več kot tri leta prepovedale uvoz hrane za hišne živali, kar je pomenilo dvig lokalnih cen, zlasti po vzpostavitvi tako imenovanega podzemnega trga.

Lastnik veterinarske klinike v mestu Mašhad je za BBC povedal, da so odvisni od ljudi, ki tihotapijo hrano, in da so cene zdaj petkrat višje kot pred nekaj meseci. Dodaja, da k temu pripomore tudi slaba kakovost lokalno pridelane hrane, ki ne ustreza standardom, tovarne pa uporabljajo poceni meso ali ribe in celo sestavine, ki jim je potekel rok uporabe.

Enaka usoda za vse živali

Čeprav je Iran rojstni kraj perzijskih mačk, bi lahko bil novi zakon namenjen tudi njim, nekje pa so omenjeni celo krokodili. Mnogi veterinarji se strinjajo, da za tem zakonom ni nobene logike, Mohebi pa je predlagani zakon označil za sramotnega.

Foto: Unsplash

“Če parlament sprejme predlog zakona, se nas bodo naslednje generacije spominjale kot ljudi, ki so prepovedali pse, ker so psi, in mačke, ker so mačke,” je Mohebi povedal za BBC. Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov so zaskrbljeni za njihovo prihodnost, nekateri pa se bojijo zaprositi za dovoljenje, ki ga lahko zlahka zavrnejo, njihovi ljubljenčki pa tako končajo na ulici.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close