Veste, kaj pomeni “goblin mode”? To je namreč beseda leta 2022.

06. december 2022

Veste, kaj pomeni “goblin mode”? To je namreč beseda leta 2022.

06. december 2022
Foto: Pexels

Gre za slengovski izraz za uživalsko, leno, neurejeno, samosvoje, tudi pohlepno vedenje, ki ga oseba ne obžaluje in se zanj ne opravičuje.

Angleški slovar Oxford je za prvo besedo leta 2022 razglasil “goblin mode”, saj je tako odločila javnost. Izraz je po spletu prvič začel krožiti že leta 2009, ponovno pa je postal priljubljen po množični vrnitvi ljudi iz karanten, v katerih so pristali zaradi pandemije covida-19.

Številni so namreč po dolgem času, ki so ga preživeli za štirimi zidovi, začeli zavračati zunanji svet in se prenehali ozirati na družbene norme ter pričakovanja drugih, poroča STA.

Foto: Pexels

“Goblin mode” je prejel kar 93 odstotkov glasov, tik za njim pa sta bila izraza metaverse ter #IStandWith – ključnik, ki izraža podporo oziroma solidarnost z nečim.

“Po letu, kakršno je za nami, ‘goblin mode’ odmeva pri nas vseh, ki se počutimo preplavljeni. Pravo olajšanje je priznati, da nismo vedno tisti idealni, organizirani mi, kakršni naj bi se kazali v svojih objavah na Instagramu in TikToku,” je ob tem povedal predsednik Oxford Languages Casper Grathwohl.

Lani pa so za besedo leta pri Oxfordu izbrali vax, skrajšano za vaccine oziroma v prevodu cepivo.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close