Zaradi vašega psička ste tudi vi bolj privlačni (in 8 drugih dejstev o privlačnosti)

05. december 2022

Zaradi vašega psička ste tudi vi bolj privlačni (in 8 drugih dejstev o privlačnosti)

05. december 2022
Foto: Profimedia

Znanost privlačnosti je vedno zanimiva tema. Kdo si ne bi želel vedeti, kaj ga dela bolj privlačnega in kaj manj?

Znanost o privlačnosti bo vedno tema, ki bo spodbujala intenzivno radovednost in razprave. Ali lahko dokončno rečemo, kaj naredi osebo privlačno? Ali pa se razlikuje od osebe do osebe? Znanost kaže, da čeprav je del privlačnosti mogoče pripisati osebnim željam, pa dobršen del igra tudi kombinacija genetskih in bioloških dejavnikov.

Tu je devet znanstvenih dejstev o privlačnosti, ki bodo za vedno spremenila vaše razmišljanje o tem:

1. Res imate “tip”

Študija iz leta 2015 je pokazala, da je 50 odstotkov osebnih preferenc glede obrazov edinstvenih, na posameznikove preference pa močno vplivajo njegove življenjske izkušnje.

Raziskovalci z Wellesley Collegea so preučevali obrazne preference 547 parov enojajčnih dvojčkov in 214 parov dvojajčnih dvojčkov. Čeprav sta imela dvojčka podobne (ali enake) gene in enako družinsko ozadje, sta imela pogosto zelo različne estetske preference potencialnih partnerjev.

2. Ženske so nore na moške s psi

Moški, morda je čas, da investirate v kužka. Študije kažejo, da so moški trikrat bolj verjetno dobili telefonsko številko ženske, ko so bili v spremstvu psa.

Foto: Profimedia

3. Vonj ima lahko veliko vlogo pri tem, kdo se nam zdi privlačen

V študiji iz zgodnjih devetdesetih let so raziskovalci odkrili, da imajo ženske raje telesne vonjave moških, katerih sestava MHC se razlikuje od njihove.

Kakšna je sestava MHC? MHC pomeni glavni histokompatibilni kompleks in je velik niz molekul, ki nadzorujejo večji del imunskega sistema. Študije so pokazale, da imajo moški raje spolne partnerje z drugačno sestavo MHC od njihove lastne.

V študiji iz leta 1995 so raziskovalci prosili skupino študentk, naj dve noči vonjajo majice, ki jih nosijo študentje, brez deodoranta, kolonjske vode ali dišečih mil. Ženske so v veliki večini izbrale srajce, ki jih nosijo moški z različnimi MHC kot njihovi.

4. Fizična privlačnost prispeva k temu, kako mislite o tej osebi na splošno

Ko vidite nekoga privlačnega, mu verjetno samodejno dodelite seznam pozitivnih lastnosti: prijaznost, inteligenca in uspeh. V konceptu, imenovanem “The Halo Effect,” ljudje ponavadi pripisujejo pozitivne osebnostne lastnosti ljudem, ki se jim zdijo fizično privlačni.

Foto: Profimedia

5. V rdečem ste videti bolj seksi

Izkazalo se je, da rdeča barva povzroči, da moški čutijo večjo ljubezen do žensk.

Avtorji študije o barvah menijo, da bi pristranskost lahko pripisali družbeni pogojenosti, vendar ima tudi globlje biološke korenine. Na primer, samice pavijanov in šimpanzov med ovulacijo pordečijo in tako pošljejo signal, ki pritegne spolne partnerje.

To podpira teorijo, da bi moške lahko pritegnile ženske, oblečene v rdeče, ker se zdijo bolj plodne. Pravzaprav so ločene študije pokazale, da ženske na vrhuncu plodnosti pogosteje nosijo rdeče ali roza.

6. Večina žensk ima raje strniščne brade

Glede na študijo iz leta 2013, ki so jo izvedli na Univerzi v Novem Južnem Walesu, imajo ženske zelo natančno izbrano preferenco dlak na obrazu: močno strnišče.

Raziskovalci so skupini žensk pokazali fotografije 10 moških. Vsak moški je bil prikazan na štiri različne načine: čisto obrit, s petimi dnevi rasti brade (rahlo strnišče), 10 dni rasti (močna rast) in s polno brado.

Raziskovalci verjamejo, da so ženske bolj privlačili moški s strnišči, ker so zaradi dlak na obrazu moški videti bolj zreli in moški; vendar zaradi preveč dlak delujejo dominantno in agresivno. To je popolno ravnovesje!

Foto: Profimedia

7. Kontracepcija lahko vpliva na to, kdo se vam zdi privlačen

Raziskovalci so preučevali privlačnostne preference skupine žensk pred in po tem, ko so začele jemati peroralne kontraceptive. Ko so ženske začele jemati kontracepcijske tablete, so ugotovile, da jih privlačijo moški z manj moškimi lastnostmi.

8. Vaše oči imajo morda ključ do ravni vaše privlačnosti

Dodajte to na seznam stvari, ki vas bodo večno skrbele. Študije so pokazale, da lahko obroč temne barve, ki obdaja vašo šarenico – imenovan limbalni obroč – določa, ali se osebi zdite takoj privlačni ali ne.

Raziskovalci s kalifornijske univerze v Irvinu so odkrili, da so se moškim zdele ženske s temnimi limbalnimi obročki privlačnejše od tistih z neopaznimi limbalnimi obroči.

Glede na Psychology Today limbalni obroči služijo kot “iskren signal” mladosti; s staranjem zbledi v barvi. Torej, temnejši kot so videti, mlajši se zdimo.

Limbalni obroči so veliko bolj izraziti na svetlejših očeh, kar lahko prispeva tudi k družbenemu dojemanju, da so zelene in modre oči privlačnejše.

Foto: Pexels

9. Telesna govorica je izjemno pomembna

Če ste morda mislili, da so pozornosti deležne samo izjemno privlačne ženske, ste se motili.

Študija, opravljena na Univerzi v Missouriju, je pokazala, da bi ženskam “povprečnega videza” lahko pristopili do štirje moški, če bi uporabile 35 gest govorice telesa, vključno z nasmehi z dvignjenimi obrvmi, kratkimi, švigajočimi pogledi, upogibi rok, tresljaji las, itd.

Prav tako ni smiselno, da bi k ženski, ki ne počne ničesar, moški sploh pristopil. Torej, aktivna telesna govorica je vaš ključ do flirtanja!

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close