Večina Slovencev trpi za tem pomanjkanjem. Ste med njimi?

02. november 2022

Večina Slovencev trpi za tem pomanjkanjem. Ste med njimi?

02. november 2022
Foto: Profimedia

Na Inštitutu za nutricionistiko opozarjajo, da ima v jesensko-zimskem obdobju kar okrog 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije pomanjkanje vitamina D.

Razlog za tako veliko pomanjkanje je ta, da so prehranski vnosi tega vitamina pri odraslih pogosto prenizki za pokrivanje potreb.

Na Inštitutu za nutricionistiko so zato objavili posebno orodje – zelo kratek vprašalnik o pogostosti uživanja nekaterih živil, s katerim lahko uporabniki primerjajo oceno količine zaužitega vitamina D s priporočili po tem vitaminu za zdrave odrasle, poroča STA.

Foto: Unsplash

Od novembra do aprila se naravni proces praktično ustavi

Vitamin D je pomemben za zdravje okostja, medtem ko se o njegovem pomembnem vplivu na delovanje imunskega sistema v javnosti več govori šele v zadnjih letih.

“Ob zadostni izpostavljenosti dovolj intenzivni sončni svetlobi nastaja vitamin D v človeški koži, medtem ko se od novembra do aprila zaradi nizke intenzitete UV-B sončnih žarkov na našem geografskem območju ta proces praktično ustavi, ne glede na to, koliko se izpostavljamo zimskemu soncu,” so na inštitutu opozorili v sporočilu za javnost.

Sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev z vitaminom D na inštitutu povezujejo z zelo nizkimi prehranskimi vnosi vitamina D. Po podatkih inštituta ga mnogi povprečno s prehrano zaužijejo manj kot tri mikrograme na dan, pozimi pa bi ga za pokrivanje potreb morali vnesti vsaj 20 mikrogramov (800 IU).

Foto: Unsplash

Epidemija covida-19 vplivala na večje dodajanje

Rezultati raziskav pa kažejo, da se je s pojavom epidemije covida-19 bistveno povečal obseg dodajanja tega vitamina z zdravili ali prehranskimi dopolnili. “Ocenjujemo, da je prejšnjo zimo vitamin D prehrani dodajala približno polovica odraslih,” je izpostavil vodja raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje na Inštitutu za nutricionistiko Igor Pravst.

V okviru projekta Nutri-D razvijajo tudi novo presejalno metodo za identifikacijo oseb z visokim tveganjem za pomanjkanje vitamina D, pri kateri se upošteva življenjski slog in druge dejavnike tveganja.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close