Za najbolj uspešen zakon so pomembne te tri stvari

19. oktober 2022

Za najbolj uspešen zakon so pomembne te tri stvari

19. oktober 2022
Foto: Instagram @emitaz

Najbolj uspešni zakoni nastanejo, ko oba partnerja počneta te tri izjemno specifične stvari.

Ko ste začeli hoditi s svojim partnerjem, ste verjetno imeli o njem povedati čudovite stvari. Opazili ste vsako gesto in vsak sladek kompliment. Prevrtimo naprej za nekaj let in morda sta si oba na poti nabrala nekaj modric in prask v razmerju, zaradi česar se je težko osredotočiti na dobre stvari. Lahko se znajdete v zagati in si predstavljate, da vašemu partnerju ni mar, čeprav mu je.

Ali ta negativna perspektiva škodi razmerju? To pravi znanost.

Kako negativna perspektiva vpliva na vaš odnos

Dr. John Gottman opredeljuje negativno perspektivo kot prevladujoč občutek negativnega odnosa, kjer so celo nevtralna ali pozitivna dejanja vašega partnerja v vašem umu izkrivljena, da jih dojemate kot negativna.

To se pogosto kaže v občutkih osamljenosti, nemoči in sčasoma enega ali obeh partnerjev, ki se oddaljita drug od drugega.

Foto: Unsplash

Ko so vaši občutki pretežno negativni, lahko vsako dejanje, ponudbo za pozornost, šalo ali napako interpretiramo skozi to novo negativno lečo, tudi če ni tako mišljeno.

Če se neprestano počutite, kot, da na svojega partnerja gledate iz negativne perspektive, dr. Gottman predlaga, da nikoli ni prepozno, da ponovno oživite svoj zakon s pozitivnimi čustvi drug do drugega. To zahteva namerno prizadevanje, da o partnerju razmišljate v ugodnejši luči.

Uspešni pari ustvarjajo kulturo dobre volje v svojem odnosu in si namerno prizadevajo videti drug drugega skozi rožnata očala.

Kako pa pravzaprav izgleda pozitivnost v odnosu?

Tri ključne stvari za uspešen zakon, polje ljubezni in sreče so:

1. Začnite svoje stavke z: “Všeč mi je, ko …”

Poskusite začeti svoje stavke (tudi pritožbe) z “Všeč mi je, ko …” Na primer, namesto z “Zakaj nisva šla pred kratkim na zmenek?” poskusite z “Všeč mi je, ko greva skupaj ven.”

“Se spomniš, ko sva tisto noč šla v tisto restavracijo? Zelo sem se zabavala. Ponoviva to!”

Foto: Unsplash

2. Zapišite si, kaj cenite na njem

Poskusite narediti seznam vseh majhnih stvari, ki jih opazite, da vaš partner počne ali reče. Dr. Gottman spodbuja pare, naj ujamejo svojega partnerja, ko dela nekaj prav.

Začnite zjutraj in nadaljujte zvečer, kot da bi spremljali njihove dobre navade. Na primer: skuhal kavo, pripravil mi je kosmiče, me poklical popoldne, plačal račun, ko sem pozabila …

Zavedanje teh majhnih trenutkov zgradi navado, da na svojega partnerja gledate pozitivno. Ko bo čas, da izrazite svojo hvaležnost, se boste lažje spomnili enega od mnogih trenutkov.

Seveda so to lahko tudi negativni trenutki, vendar poskušajte svoj um aktivno vključiti v spominjanje dobrih.

3. Podpirajte svojega partnerja

Poiščite trenutke, da partnerju poveste, kako neverjetno, pogumno in seksi je bilo določeno vedenje. Na primer, ko stori dobro dejanje, mu povejte, kako dober človek je ali “Hvala, ker si prišel z mano v sredo po nakupih, čeprav ti je bilo dolgočasno. Vesela sem, da si prišel.”

Foto: Pexels

Vaš odnos je vaša odgovornost. Imate priložnost prilagoditi pripoved, ki si jo želite povedati o razmerju.

Ta pripoved je pomembna, ker vpliva na intenzivnost vajinih argumentov in navsezadnje na vajin dolgoročni uspeh kot par.

Komuniciranje postane lažje

Ko ste opravili vse te vaje, postane lažje izraziti svojo pritožbo ali pozitivno potrebo, ker imate perspektivo svojega partnerja, ki je morda bolj podobna perspektivi, ki jo ima sam o sebi.

Na primer, ko ste v pozitivni perspektivi, ste bolj nagnjeni k temu, da prosite za pomoč nekoga, do katerega ste zgradili spoštovanje in ljubezen. Če ves dan cenite partnerjev trud, se vam zdi lažje, da svojemu najboljšemu prijatelju približate svoje potrebe po toplini in naklonjenosti.

Če ves dan ne bi bili pozorni na partnerjeva dejanja, bi lahko vaša zahteva prikrila njegovo dobro vedenje. Vaš partner morda misli, da niste opazili njihovega truda, da je skrben in pozoren. Nevede ustvarjate kulturo negativnosti. Torej, pozornost je pomembna.

Zveni veliko, kar bi morali imeti v mislih? Morda na začetku, vendar ne pozabite, da je Gottmanov moto “majhne stvari pogosto” — to vključuje opazovanje majhnih stvari in biti hvaležen zanje.

Če želite zgraditi kulturo dobrih čustev v vašem domu in v zakonu, morate začeti prevzemati odgovornost za svojo miselnost. Kamor gre razum, bodo sledile besede in dejanja.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close