Zabava slovenskega DJ-ja, ki traja že 23 let in ji še ni videti konca

15. februar 2024

Zabava slovenskega DJ-ja, ki traja že 23 let in ji še ni videti konca

15. februar 2024
Foto: Matic Kremžar

Zabava slovenskega DJ-ja, ki traja že 23 let in ji še ni videti konca

15. februar 2024
Foto: Matic Kremžar

Vprašanje “Ej, a greš na Sladico?” že več kot dve desetletji ne pomeni le povabila na sladico, ampak na glasbeno poslastico z velikim S.

Za Sladico z velikim S že od daljnega leta 2000 stoji Dj Zeds ali Zvezdan Simič, ki z glasbo in za glasbo diha že skoraj vse življenje. Začel je z vrtenjem glasbe na šolskih plesih, nato pa ga v devetdesetih premamil hiphop, sledile so zvrsti r&b, soul in funk. Kmalu se je porodila ideja o Sladici, ki je bila najprej radijska oddaja, nato pa se je razvila v edinstven glasbeni dogodek, ki povezuje najboljše slovenske glasbenike.

Sladica občinstvo privablja tudi danes, kar 24 let po njenih začetkih. In Zeds ima z njo letos velike načrte, saj se bodo tekom leta zvrstili kar štirje Sladica dogodki, nam je zaupal.

Dj Zeds in njegov Sladica ‘crew’. (Foto: Matic Kremžar)
  • POMLAD: 12. aprila 2024 – Sladica Classics (Cvetličarna). “Sladica Classics je originalni Sladica Party, tak kot je bil prvi, ki se je zgodil leta 2005. R’n’b 90. let, izpod prstov tehnično brezhibnih didžejev, z avdiovizualnimi seti Dj Zedsa, ki so poslastica za uho in oko. Gost DJ Odie prihaja iz Nemčije.”
  • POLETJE: junij 2024 – Sladica Piknik, ki bo letošnja novost, pravi Zeds. “Letos prvič na sporedu, prvi Sladica Open Air, dnevno-večerni Sladica piknik.”
  • JESEN: 27. september 2024 – Sladica Live & Party (Media Center). “Edini letošnji Sladica Live s kompletnim bandom, vsemi našimi pevci in zvenečimi gosti, ki jih še ne moremo razkriti. Po koncertu sledi afterparty do jutranjih ur.”
  • ZIMA: 27. december 2024– Sladica Party (Cvetličarna). “Decembrska Sladica se zgodi na zadnji petek v letu in privabi množico željnih kvalitetne decembrske zabave. Tokrat z nekaj didžeji in vokalisti, ki nastopijo na DJ podlago in še bolj ogrejejo že tako dobro vzdušje.”
Foto: Matic Kremžar

Sladica je stara že skoraj 24 let in po vsem tem času še kar privablja občinstvo. Kako se počutite ob tem, da ji veliko ljudi ostaja zvestih toliko časa, hkrati pa privablja tudi nove?

Vse skupaj se je začelo ob prelomu tisočletja, davnega leta 2000, kot glasbena oddaja na takratnem radiu GAMMA MM. Leta 2005 pa se je zgodil prvi Sladica Party, na katerem je bilo 150 obiskovalcev. Že na drugi sladici 500 in tretji 750, vse ostalo je pa zgodovina. Danes smo že v 19. sezoni. Sigurno so super občutki, ko vidiš poln klub in med Dj-setom vidiš v publiki tudi obraze, ki so bili prisotni že na prvih eventih. In da, veliko novih obrazov vsakič znova.

Ste kdaj podvomili v prepoznavno zvrst Sladice, r&b-ja? Da bi se ga ljudje morda sčasoma naveličali …

Vsake toliko se zgodi, da malce podvomiš v vse skupaj. V nekem obdobju nove dobre muzike in umetnikov, ki jih opredeljujem kot Sladica muziko, ni in ni bilo, pa se pojavita Anderson Paak in Mac Miller. Pa covid in post lockdown obdobje, ko smo se spraševali če bodo ljudje sploh prišli na evente.

Sladica je en tak res poseben event, ki ga sam kot obiskovalec nisem doživel nikjer. Sploh če imaš rad soul, r&b, hiphop, funk … Npr., moj triurni DJ set ima lahko razpon – hitrost med 80 in 180 BMP-ji (udarci na minuto), v katerem se zavrti zadnjih 50 let glasbe, in vse je in-the-mix. V zadnjih letih rad vrtim avdio-video DJ sete. Je pa vsak event malce drugačen. Sladica Classics je originalni Sladica party, ki se zgodi enkrat na leto in kjer smo glasbeno večinoma v r&b-ju konca 80., 90. let in nekaj malega iz novega tisočletja.

Poleg zvrsti ji posebno noto dajejo tudi nastopi v živo. Kako izbirate izvajalce? Je kakšen izvajalec, ki še ni nastopil na Sladici, pa bi si želeli?

Leta 2018 se je zgodila prva Sladica Live z 11-članskim bandom (8 glasbenikov, 3 spremljevalni vokali). Na začetku smo igrali coverje, danes pa je Sladica Live sestavljanka iz avtorske glasbe, coverjev in mashupov. Mashup je sestavljanka dveh ali več komadov, ko je recimo glasba iz ene pesmi, vokal pa iz čisto gruge … Sladica Band je sestavljen iz slovenskih glasbenikov, ki je še danes v celoti enak.

Prav zadnji del dokazuje, da je ekipa tukaj zaradi ljubezni do glasbe, lojalnosti do Sladice in nenazadnje, uigranost in prijateljstvo, ki se je razvilo skozi vsa ta leta: bas kitara – Jani Hace (Siddharta), kitara – Tadej Košir (Muff, Senidah), bobni – Ivo Rimc (Leelojamais), tolkala – Martin Janežič Buco (Hamo & Tribuite to Love), trobenta – Tomaž Gajšt (BigBand – RtvSlo), saksofon – Bojan Zupančič (Vip Band, XQTFZ), klaviature – Erik Marenče. Leta 2021 smo izdali tudi avtorski album Sladica 20.

Ivo Rimc (bobni), Tadej Košir (kitara), Dj Zeds (na sredini), Jani Hace (bas kitara) in Erik Marenče (klaviature).

Na vokalu pa se je poleg stalnih Sladica vokalistov (Marina Martensson (Laibach), Urban Lutman (Batista Cadilac), Lara Love (Leelojamais), Hannah Mancini, Maya, Ghet, Karin Zemljič, … izmenjalo že ogromno pevcev (Tomi Meglič – Siddharta, Masayah, Tokac – Dan D, Gregor Strasbergar – MRFY, Hauptman, Jadranka Juras, Maja Keuc, Murat & Jose, Leyre, Eva Hočevar, … skratka, vsi tisti pevci iz slovenskega prostora, ki soul glasbo nosijo v sebi. Vedno znova želim predstaviti tudi mlajše izvajalce, kot smo to storili pred kratkim, ko smo gostili Masayah, Evo Hočevar in Leyre. Verjamem, da je Sladica ravno pravšnja platforma za kvaliteten prikaz soula/r&b-ja in prepletenost z novimi, mlajšimi vokalisti.

Pevce in pevke, ki nastopajo na Sladici, nismo načrtno izbirali, nekako so so sami pristali na odru Sladice. Seveda jih vprašamo – tisti, ki imajo radi soul glasbo in jo tudi radi pojejo oz. jo že s svojimi bandi in projekti izvajajo, so večinoma takoj za. V vsej zgodovini mislim, da se z dvema slovenskima pevkama na koncu nismo uspeli dogovoriti o sodelovanju, ampak to je bilo veliko časa nazaj, ko smo snemali komade za naše Sladica mikstejpe.

Za Sladica Live z bandom še nihče, ki smo ga vprašali, ni rekel ne. Seveda je še nekaj izvajalcev, ki bi jih radi imeli na Sladici in smo ravno v pogovorih. Upam, da bodo z nami na največjem Sladica Live & Party dogodku do sedaj, 27. septembra 2024 v ljubljanskem Media Centru.

Foto: Matic Kremžar

Ste kdaj razmišljali o tem, da bi jo razširili po regiji, morda še na Hrvaško?

Seveda smo. Do sedaj smo naredili par Sladica Partijev v Mariboru in enega v Zagrebu. V Zagreb nas povabijo kot didžeje in gremo radi gostovati, da bi pa danes tam organizirali Sladica partije pa bolj ne. Imajo nekaj ekip, ki organizirajo svoje evente. Te so sicer bolj komercialni in pogosti, kot je Sladica, ampak saj me razumete, če rečem, da jim ne bi hodili v zelje.

Nekako je organsko samo od sebe, tako kot vse okoli Sladice, prišlo do tega, da smo vezani na Ljubljano. Slovenija je pa majhna država. Če bi delovali npr. v Nemčiji, bi pa imeli veliko turnejo, sigurno (smeh).

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close