Začetek LJFW: na brvi tudi slavni vplivnici in raper Emkej v krilu

03. oktober 2023

Začetek LJFW: na brvi tudi slavni vplivnici in raper Emkej v krilu

03. oktober 2023
Foto: Jure Makovec

Začetek LJFW: na brvi tudi slavni vplivnici in raper Emkej v krilu

03. oktober 2023
Foto: Jure Makovec

Ljubljanski teden mode je prvi dan postregel z nizom devetih modnih revij, na katerih so se predstavili oblikovalci, ki so več pogledih sledili osrednji temi dogodka – trajnosti v modnem oblikovanju.

Gre za prvi večji dogodek v Centru Rog, čeprav novi prostor, namenjen kreativnemu sektorju pa tudi ljubiteljskim ustvarjalcem, uradno še ni odprl svojih vrat.

Ljubljanskem tednu mode so odprli študenti in sicer kar dveh fakultet, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, ki so svoje inovativne in kreacije predstavili kar na Petkovškovem nabrežju. LJFW namreč že tradicionalno ponuja prostor mladim ustvarjalcem in marsikdo izmed sedaj znanih modnih oblikovalcev je svojo pot s študentske revije začel prav na pisti Ljubljanskega tedna mode.

M.Ficton (Foto: Jure Makovec)
M.Ficton (Foto: Jure Makovec)
M.Ficton (Foto: Jure Makovec)
Gaja Prestor na reviji M.Ficton (Foto: Jure Makovec)

Poleg študentov so prvi dan LJFW svoje kreacije predstavili še sestrski duo M.Ficton s futuristično kolekcijo Na Luno in nazaj, Timotej Bistan z drzno združitvijo ekstravagance in mainstreama v kolekciji 2850.30, Pletenine Špenko s kolekcijo Factory Girl, znamko Aprilianearthling Maje Đuranovič pa sta navdihnila Ljubljanica in Ljubljansko barje.

Timotej Bistan (Foto: Jure Makovec)
Foto: Jure Makovec
Pika Zrim na reviji Timotej Bistan
Foto: Jure Makovec

Tanja Uvera je s kolekcijo Beautiful people v modo in njene značilne pletenine prenesla punk subkulturo, presenetila pa tudi z zanimivim izborom modelov in raperjem Emkejem v krilu. Sanija Reja Aske x Sofianogard so se predstavili s kolekcijo Take a chance on me or Frida goes out, ki je poklon stilu, ki izraža zvestobo sebi in ne le trendom. Prvi večer LJFW je zaključila Nika Ravnik s kolekcijo Laluli, ki jo je kreirala z uporabo metode ‘zero waste’ in izrazito skrbjo za planet.

Emkej na reviji Tanja Uvera (Foto: Jure Makovec)
Tanja Uvera (Foto: Jure Makovec)
Tanja Uvera (Foto: Jure Makovec)
AprilianEarthling (Foto: Jure Makovec)

Med modeli na pisti tudi znana imena

Poleg Emkeja so se po brvi v veliki dvorani Centra Rog, ki se razprostira na 700 m² in ponuja lepe razglede na Ljubljanico, sprehodili še Pika Zrim, urednica spletnega mesta Citylife, vplivnica in ena najbolj prepoznavnih 50+ modnih blogerk, je kot model nastopila pri treh kreatorjih – Timoteju Bistanu, AprilianEarthling in Saniji Reji Aske x Sofianogard.

AprilianEarthling (Foto: Jure Makovec)

Po pisti se je prvič v karieri sprehodila tudi vplivnica in glasbenica Gaja Prestor: “Res sem vesela, da sta me M.Fiction povabili med svoje modele. Že lani, ko sem opazovala to dogajanje, sem si namreč potihem zaželela, da bi enkrat kaj takega poskusila tudi sama.”

Tudi raperju Emkeju se je z nastopom na modni reviji Tanje Uvera uresničila dolgo tleča želja: “Od nekaj sem si želel rapati na ‘Fashion Weeku’,” je povedal in dodal, da se je v krilu počutil nekje med Vikingom in Škotom.

Sanija Reja Aske X Sofia Nogard
(Foto: Jure Makovec)

Obiskovalci LJFW si lahko na prizorišču ogledajo tudi tri zanimive razstave. Magični vrt z osredotočenostjo na recikliranje in trajnostni pristop. Pivovarna Laško Union z blagovno znamko Smile je pomagala vzkliti cvetlicam na prav posebni gredici pred Centrom Rog. Narejene so iz recikliranih materialov, v koreninah pa so semena medovitih rastlin, ki bodo vzklile naslednjo pomlad. Jonina Jesen zima 2023 je poseben umetniški projekt Jone Bedjanec, tesno povezan z njeno kolekcijo in se odpre danes. Onda / Emotion pa je avdiovizualna instalacija interdisciplinarnih umetnikov Tine Princ in Gregorja Bajta, ogled je mogoč v sredo in četrtek. Vstop na vse razstave je prost.

Nika Ravnik (Foto: Jure Makovec)
Nika Ravnik (Foto: Jure Makovec)

LJFW se bo nadaljeval danes. Ob 18. uri se prične revija Ane Jelinič, ki ji bodo sledile Tanja Zorn, Oserose, Akinoracelin, S. Oliver, Renata Bedene, MC x Medle, JKH Identity, Nataša Hrupič in Witches Sisterhood by Janja Videc.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close