Zakaj je poročni šopek dražji od klasičnega namiznega šopka?

30. maj 2023

Zakaj je poročni šopek dražji od klasičnega namiznega šopka?

30. maj 2023
Foto: Sanjski šopek

Glavni razlog je vsekakor ta, da gre za unikatno delo poročnega florista in eno izmed glavnih stvari, ki bo ostala celo življenje na fotografijah.

Ko pride do poroke, so določene stvari preprosto dražje, in s poročnim šopkom ni nič drugače. A v ozadju je več kot le končni izdelek, ki ga bo nevesta držala v roki in ga še leta kasneje občudovala na fotografiji in obujala spomine na najlepši dan svojega življenja.

Da ne bo več dilem, zakaj je cvetje, še posebej pa poroči šopek za poroko, dražje od klasičnega namiznega šopka, je Metka Sporiš iz Sanjskega šopka nanizala nekaj razlogov, zakaj so poročni šopki dražji od klasičnih šopkov.

Višja kakovost cvetja in bolj temeljita priprava

Naloga poročnega florista je, da izbere najboljše in najbolj kakovostno cvetje, ki je primerno za določen letni čas in se ga lahko skreira tako, da ne bo potreboval preveč vode ter bo komplementiral nevestinemu stilu. Višja kakovost cvetja = višja cena, pojasnjuje Metka.

Foto: Sanjski šopek

Potem pa je tu še priprava poročnega šopka, ki vzame veliko več časa kot priprava običajnega. Metka pripravo razdeli na več faz:

  1. faza je spoznavanje neveste – kakšen je njen stil, kakšno bo imela poročno obleko, frizuro in kakšne želje ima. Del tega je tudi dogovor, kakšne cvetlice bodo izbrane za šopek.
  2. faza je priprava ponudbe in razmišljanje o kreaciji. Gre za čas, ko si Metka v glavi ustvari načrt in razmišlja, kako bi pripravila šopek, ki bo nevesti pisan na kožo.
  3. faza je iskanje cvetja na borzi. Če ima nevesta kakšne prav posebne želje ali si želi barvnih odtenkov, ki so izredno specifični, lahko ta del traja dlje časa.
  4. faza je priprava na kreiranje poročnega šopka, pri katerem Metka uporabi prav posebne tehnike, s katerimi poskrbi, da šopek ostane čim dlje časa svež in obdrži obliko čez cel dan.
  5. faza je čas, ki si ga Metka vzame, da nevesta šopek prevzame ali ji ga dostavi na dan poroke.
  6. in zadnja faza pa je, da Metka nevesto nauči tudi, kako se šopek pravilno nosi, da bo na fotografijah izpadel, kar se da najlepše.

Poročni šopek je unikaten

“Vsaka nevesta ima svoj stil, svoje želje in poročni šopek mora biti narejen z mislijo nanjo. Zato je prav vsak poročni šopek unikatno umetniško delo poročnega florista, za katerega pa mora dobro poznati nevesto in točno vedeti, kakšno obleko bo nosila, kakšno bo imela frizuro in kakšne postave je,” pojasnjuje Metka in dodaja, da je ob tem obvezno poznavanje tudi barvne sheme, saj se morata poročni šopek in dekoracija skladati z vsemi ostalimi elementi.

Foto: Sanjski šopek

Če šopek ne bo pripravljen posebej zanjo, bo na fotografijah lahko izpadel zelo čudno, kot da ni narejen za nevesto, ki ga nosi – tega pa si ne želimo, saj fotografije ostanejo za celo življenje in so glavni spomin na ta prelepi dan.

Glavna razlika med namiznim in poročnim šopkom je ta, da namiznega po nakupu postavite na mizo, zanj pridno skrbite in zdržal vam bo okoli dva tedna. Poročni šopek pa je eden izmed glavnih elementov poročnega dne in spominjali se ga boste celo življenje ter ga občudovali na vseh fotografijah. “Ker so poročni dnevi dolgi in cvetje trpi, ko ni v vodi, mora biti izbrano cvetje zares kakovostno in mora zdržati čim dlje časa,” pojasnjuje Metka.

Foto: Sanjski šopek

Pripravlja se ga noč pred poroko

Če je klasičen namizni šopek oblikovan v petnajstih minutah, se poročni šopek pripravlja zadnjo noč pred poroko ali navsezgodaj zjutraj na dan poroke, pojasnjuje Metka: “Obstajajo prav posebne tehnike, ki bodo poskrbele, da so skupaj prave rože, da bo šopek videti odlično z vseh kotov, florist pa poskrbi tudi, da so vsi listki perfektni in da je vsak cvet, ki sestavlja šopek, popoln.”

Na koncu se poročni šopek poprši s prav posebnim sprejem, ki poleg kakovostnih rož in posebne tehnike poskrbi za še dodatno zaščito pred ovenelostjo. Seveda pa vsak poročni florist uporabi še kakšen poseben trik, s katerim šopek izpade še bolj čudovit, dodaja Metka.

Foto: Sanjski šopek

Pa cena?

Na koncu je cena odvisna od vsega naštetega, cene pa variirajo glede na velikost šopka, vrsto cvetja, do tega, kako zahtevni so barvni odtenki. Poročni šopek je pomemben del poroke, za katerega je smiselno odšteti kakšen evro več.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close