Zakaj ne pogrešate svojega moža?

23. avgust 2022

Zakaj ne pogrešate svojega moža?

23. avgust 2022
Foto: Unsplash

Včasih nas življenje privede do tega, da smo s partnerjem narazen. A kaj to pove o našem razmerju, če ga ne pogrešamo?

Če ste v dolgoletnem razmerju, ste zagotovo že kdaj v življenju s partnerjem preživeli nekaj dni ali tednov narazen. Bodisi zaradi počitnic, ali pa zaradi delovnih obveznosti. In morda se vam je zgodilo, da ste po nekaj dneh ugotovili, da ne pogrešate svojega partnerja.

To se je zgodilo uporabnici Starševskega čveka, katere mož je odšel na službeno pot za pol leta. “Zelo sem bila žalostna, ker ga pol leta ne bom videla. Malo solz je tudi priteklo. Zdaj, po 2 mesecih, pa v bistvu prav uživam. S kolegicami žuriramo, se družimo. Celo posteljo imam zase. Sama v stanovanju. Delam, kar mi srce poželi. Ne rabim nikomur kuhati in mu streči, prati perilo,” je ugotovila avtorica.

In kaj to pomeni za razmerje, če vaš partner odide, vi pa ga ne pogrešate?

Neodvisni ste

Strokovnjak za odnose in urednik spletne strani A Conscious Rethink, Steve Phillips-Waller, pravi, da je najpreprostejša razlaga ta, da ste neodvisni od svojega partnerja. “Lahko počnete, kar želite, ne da bi se prej posvetovali z njim. Lahko živite tako, kot bi živeli, če bi bili samski – pa naj to pomeni, da pozno vstajate, greste na malico s prijatelji, se ukvarjate s svojim hobijem ali hodite po trgovinah.”

Foto: Pexels

Če teh stvari ne počnete tako pogosto, kot bi želeli, ko je vaš mož prisoten, se vam zdi osvobajajoče, da se vam povrne neodvisnost, ko ga ni z vami. Ni vam treba upoštevati njega, njegovih želja ali čustev – vsaj ne toliko, kot na običajen dan. Sami se lahko odločite, ne da bi vas skrbelo, kaj si on misli o tem.

Kaj to pomeni? “Iskreno povedano, to pomeni, da se morata z možem pogovoriti o ponovnem odkrivanju neodvisnosti v zakonu. Če oba počneta večino stvari skupaj, se lahko zdi nekoliko zadušljivo. Izrazite željo, da bi redno preživeli čas za stvari, ki jih želite početi, in preverite, ali si lahko ta čas redno vzamete,” svetuje Steve.

Niste dovolj sami

To je podobno prejšnji točki, vendar bolj natančno govori o tem, kako napolnite svoje čustvene baterije. Čas, ki ga preživite sami v razmerju, je za nekatere bolj pomemben kot za druge zaradi vrste osebnosti, ki jo imate. “Če se identificirate kot bolj introvertni, boste vedeli, kako izčrpavajoče je lahko preživljanje časa z drugimi. Na splošno se boste ob svojem možu verjetno počutili manj izčrpane, vendar bo prišlo do točke, ko si boste želeli, da bi bili sami,” opozarja Steve.

Torej, ko vaš mož odide nekam – zaradi dela ali užitka ali česa drugega -, dobite čas zase, ki ga potrebujete, ki vam ga primanjkuje.

Kaj to pomeni? Če vaš mož ni introvertiran, morda ne razume, da morate na vsake toliko imeti nekaj časa in prostora zase. Ali pa morda ve, a preprosto pozabi, kako pomembno je za vas.

“Poučite ga, zakaj potrebujete nekaj časa zase, in ga redno opominjajte, če polni vaš koledar s kopico dejavnosti. V redu je prositi, da ste sami; ne bi se smeli počutiti krivo za to,”

še svetuje strokovnjak.

Vaše razmerje je naletelo na “grbo”

Odnosi se spreminjajo, imajo vzpone in padce. Uživate lahko v dolgih obdobjih relativne blaženosti, kjer radi preživljate čas skupaj, vaši občutki do moža so v veliki meri pozitivni in vse se vam preprosto zdi “prav”. Tu in tam se še vedno prepirate in stvari niso popolne, vendar so na splošno zelo dobre.

Lahko imate tudi obdobja, ko se zakon zdi kot težko delo. Morda se trudita drug v drugem videti dobro, namesto da bi se osredotočala na vse slabosti. Morda se boste veliko kregali. Morda celo dvomite o poroki.

Foto: Unsplash

“Večina zakonov je prišla do ‘grbe’, kjer v tem drugem stanju preživite dlje časa kot običajno. Morda se boste kot par počutili nekoliko zataknjene. To se običajno zgodi, ko ste skupaj več let. Če ste v zakonu na tej točki, ni čudno, da si oddahnete, ko mora vaš mož za nekaj časa oditi,” razlaga Steve.

Kaj to pomeni? Razen, če je vajin zakon resno zašel v nemirne vode, se morata verjetno le odločiti, da bosta kot mož in žena prebrodila to grbo. Potrebovala bosta trud, komunikacijo in zaupanje. Morda bi celo želeli razmisliti o tem, da bi poiskali zunanjo pomoč, da bi zgladili grbo in olajšali prehod. Strokovno pomoč lahko dobite bodisi kot posamezniki, kot par ali oboje.

Vaš mož je toksičen

Je vaš mož kritičen, nadzorujoč, sebičen, nepošten, ljubosumen? Ali ima druge lastnosti, ki bi lahko veljale za strupene ali čustveno zlorabe? Ali pa je vaš mož kakor koli fizično nasilen? Če je tako, verjetno veliko časa hodite po jajčnih lupinah, v upanju, da ga ne boste izzvali.

Nedvomno čutite veliko olajšanje, ko ga ni tam, ker se vam ni treba sprijazniti s temi lastnostmi in zlorabo, ki izhaja iz njih.

Kaj to pomeni? “Po pravici povedano bi morali resno razmisliti o tem, da bi zapustili ta zakon. Ne glede na to, koliko ste se morda zavezali svojemu možu, ko ste se z njim poročili, če slabo ravna z vami, si te zaveze ne zasluži. Morda mu boste želeli dati priložnost, da spremeni svoje vedenje in si poišče strokovno pomoč, vendar to ne pomeni, da morate ostati z njim, dokler to počne,” odgovarja Steve.

Foto: Unsplash

In če menite, da bi lahko bili v nevarnosti, če poskušate oditi ali mu predlagate, da poišče pomoč, najprej poiščite pomoč sami in preberite naš članek o spopadanju s strupenim partnerjem.

Ne ljubite ga več

Na žalost ljubezen ne traja vedno večno. In če ste se od moža odljubili, ni presenetljivo, da ga ne pogrešate, ko ste narazen. Brez ljubezni se vaš zakon verjetno zdi zelo prisiljen. Strokovnjak razlaga, da se boste morda poskušali pretvarjati, da boste prepričali sebe ali svojega moža, da so stvari v redu, čeprav v zakulisju niso v redu. “Torej, ko ga ni tam, se vam ni treba pretvarjati, vsaj osebno ne.”

Kaj to pomeni? “Zakon brez ljubezni pravzaprav ni nekaj, v čemer bi morali ostati. Kar vam pusti dve možnosti: poiskati način, da se znova zaljubite v svojega moža, ali pa iti vsak svojo pot. Obstaja veliko dejavnikov, ki bodo odločili, ali želite poskusiti prvo, preden se zatečete k drugemu.

Kakor koli že, dobro je, da poiščete pomoč strokovnjaka za odnose, ki vas bodisi vodi nazaj na kraj ljubezni ali vas drži za roko, ko se zakon konča,” še zaključuje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close