Zakaj nekaterim parom uspe tudi po varanju?

10. maj 2022

Zakaj nekaterim parom uspe tudi po varanju?

10. maj 2022
Foto: Unsplash

Za mnoge je varanje razlog za razhod, drugi se odločijo dati partnerju drugo priložnost, a jim ne uspe. Zakaj pa se pri nekaterih zdi, da je po varanju razmerje celo boljše?

Mnogi se, ko izvejo da jih je partner prevaral, znajdejo pred dilemo: partnerja pustiti ali nadaljevati razmerje? Varanje običajno uniči zaupanje in varnost v razmerju, saj je težko zaupati nekomu, ki nas je izdal.

A če je zgodovina razmerja dolga in težka, je to pogosto težko preprosto odmisliti in se s človekom raziti. Po drugi strani pa, ali je razmerje po varanju sploh mogoče?

Foto: Unsplah

Pot je dolga

Za mnoge že samo misel o varanju zbudi močna čustva, a v moderni in vedno bolj odprti družbi, ki normalizira terapijo, so ljudje vedno bolj pripravljeni govoriti o svojih čustvih. To pa se pozna tudi na področjih razmerij, saj so mnogi pari pripravljeni vložiti energijo v popravljanje razmerja s terapijo.

Vsekakor pa to ne pomeni, da je prebolevanje nezvestobe kakorkoli postalo lažje. “Pot do okrevanja je zelo dolga,” razlaga licenciran zakonski in družinski terapevt David Klow, za revijo SELF. “Pari lahko ostanejo in tudi ostanejo skupaj po varanju, vendar je potrebno ogromno truda, da se zaupanje popravi.” Klow sicer razlaga, da si velika večina po nezvestobi ne opomore, “vendar tisti, ki si, pridejo iz tega močnejši.”.

Foto: Unsplash

A terapevt poudarja, da pri svojih klientih opaža, da traja minimalno leto, običajno dve, da si par opomore.

Težko vemo, kako pogosto

A v resnici težko izvemo, koliko parov sploh ostane skupaj, saj gre za občutljivo temo, o kateri ne govorijo. “Mnogi pari zato drugim ne razlagajo, da je do nezvestobe sploh prišlo in se sami trudijo naprej,” razlaga psiholog Joseph Cilona. “Kljub statistiki, bi sklepal, da več parov po nezvestobi ostane skupaj kot ne.”

Vlogo pri tem igrajo različni dejavniki, na primer ali ima par hišo ali otroke. “Če par še ni poročen, ali pa sta komaj začela živeti skupaj, potem ne čutita velike potrebe po tem, da bi zaupanje ponovno gradila,” razlaga Joseph.

Foto: Pexels

Kaj je potrebno?

Strokovnjak še razlaga, da se mora zgoditi veliko stvari, da se lahko razmerje začne ponovno graditi. “Prvo in najpomembnejše je, da se oseba, ki je varala, z osebo, s katero je varala, nikoli več ne vidi.” In četudi je to sodelavec ali sodelavka, je za razmerje ključno, da nista v stiku. “Če ne, zapravljata svoj čas,” dodaja Klow.

“Partnerja morata biti med seboj popolnoma iskrena,” razlaga Cilona. “Tisti, ki je bil nezvest, mora biti pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja popolnoma iskreno. Nekateri ljudje si želijo vedeti popolnoma vse o aferi. Kdaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, koliko časa je trajalo. Vsa ta vprašanja jim pomagajo pri premiku naprej v razmerju.”

Ponovna gradnja razmerja

Pobiranje po nezvestobi v razmerju je pravzaprav gradnja skoraj novega razmerja. “Najhujši del nezvestobe je izdaja. Prevaran partner ima pogosto težave s tem, kako bo sedaj vedel, kaj je res in kaj ne. Njihova sposobnost presoje in zaupanja je poškodovana,” pravi Klow.

Za ponovno izgradnjo tega zaupanja in presoje mora biti partner, ki je varal, pripravljen storiti in pokazati vse. “Zaupanje med njima se mora zgraditi popolnoma na novo. Občutek je, kot da tisti, ki je varal, prestaja pogojno kazen.”

Nekateri partnerji bodo zahtevali tudi predajo gesel in vseh uporabniških imen, zato da vedo, da lahko partnerju ponovno zaupajo. “Predaja gesla sporoči partnerju ‘lahko mi popolnoma zaupaš, da tega ne bom storil več’. Je dober korak k zaupanju,” razlaga Kowel.

Prav tako pa se morajo vse težave, ki so obstajale prej v razmerju, nasloviti. “Težave v razmerju niso izgovor za varanje, a so pogosto vodilo. Če vse te težave naslovita in jih popravita, ste lahko potolaženi, da je manj verjetnosti, da se bo varanje ponovno zgodilo,” utemeljuje Kowel.

Foto: Unsplash

V razmerju sta vedno dve osebi in tudi za težave in pomanjkanje komunikacije, sta odgovorna oba. Pomembno je, da naslovita vse mogoče težave, preden se v razmerju premakneta naprej.

“Na koncu procesa morata oba svoje prejšnje razmerje preboleti in odvreči. Sedaj gradita novo, bolj funkcionalno razmerje in zapuščata vse težave, ki so tam bile prej,” še razlaga Kowel. Pari se lahko iz nezvestobe vrnejo z boljšim občutkom kdo so in kdo je njihov partner, kar razmerje okrepi. A za to je potrebno veliko dela, veliko komuniciranja in veliko zaupanja.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close