Zakaj se ta mesec vse vrti okrog moških?

04. november 2022

Zakaj se ta mesec vse vrti okrog moških?

04. november 2022

Vstopili smo v mesec november, ki za vsako leto moški praznujejo tako, da si ne brijejo brk. Pa veste, zakaj?

Mesec oktober je obarvan roza, saj je posvečen ozaveščanju o raku dojk. Mesec november pa je posvečen našim boljšim polovicam – moškim. Mesec november, ki je bil proglašen za movember, je mesec, ki je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate, mod, na duševno zdravje in preprečevanje samomora.

Movember je mednarodno gibanje, katerega cilj je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime.

Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi.

Foto: Pexels

Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških

Moški si ne brijejo brk

Simbol novembra so, kot smo že omenili, brki. Zaradi tega veliko število moških sprejema izziv puščanja brade in brkov ter sledi trendu “november brez britja” (orig. “no shave november). Za nekatere od vas to morda ni nič novega, zato si puščanje brkov in brade ne bo pomenilo bistvene spremembe podobe. Na drugi strani pa je veliko tistih, ki jim je to velik izziv.

Prvih nekaj dni pogosto predstavlja največji izziv, saj mnogi ob rasti brade občutijo srbečico. A za dober namen, se da potrpeti, kajne?

Moški niso nepremagljivi

Moški se pogosto radi pretvarjajo, da so nedotakljivi in ​​močni, zato so redki tisti, ki redno skrbijo za svoje zdravje. Rekli bi, da nimajo navade prositi za pomoč, preden zares začutijo, da nimajo druge izbire. Prav zato je cilj te akcije vključiti čim več moških v redne preventivne preglede, da bi bile možnosti za ozdravitev čim večje in da bi našli ustrezno terapijo.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših; več kot dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okrog 1.500 moških. Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa PSA.

– opozarjajo na NIJZ

Strokovnjaki priporočajo obvezen letni pregled od 50. leta naprej. Moški, ki imajo večje tveganje za raka, bi morali vsekakor hoditi na preglede po 40. letu. Veliko bolje je preprečiti kot zdraviti.

Vendar bolezen včasih pride izjemno zahrbtno, zato je najpomembnejše poslušati svoje telo. Rak prostate se praviloma razvija počasi, kar je dobra novica za zdravljenje, po drugi strani pa slaba novica za prepoznavanje simptomov. Ti pa so v zgodnjih fazah bolezni precej subtilni.

Če torej opazite katerega od simptomov, kot so: težave z uriniranjem, pogosto in lažno uriniranje ali bolečine med uriniranjem, hitro ukrepajte. Pomislite na svoje zdravje, saj nima cene!

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close