Zakaj uporaba stare sončne kreme ni pametna ideja

20. julij 2023

Zakaj uporaba stare sončne kreme ni pametna ideja

20. julij 2023
Foto: Pexels

Zakaj uporaba stare sončne kreme ni pametna ideja

20. julij 2023
Foto: Pexels

Kolikokrat ste, namesto da bi kupili novo sončno kremo z zaščitnim faktorjem, posegli po starem izdelku?

SPF zaščita je v poletnih dneh pomembna za vsakodnevno varovanje naše kože, a marsikdo, v želji za prihrankom, sončne kreme uporablja dlje od predvidenega roka trajanja. Racionalna raba kozmetike je seveda pohvalna, a pri uporabi izdelkov s SPF zaščito ni priporočljiva.

Izdelki z zaščitnim faktorjem vključujejo kreme za sončenje, losjone, balzame za ustnice in druge izdelke, ki zagotavljajo zaščito pred sončnimi žarki.

Foto: Pexels

Kot vsi lepotni izdelki imajo tudi izdelki s SPF zaščito določen rok uporabnosti, ki praviloma traja do treh let in je po navadi naveden na embalaži ter označen z ikono odprte posode in številko 6M, 12M ali 18M. Številke označujejo, koliko mesecev je izdelek uporaben po odprtju.

To pomeni, da se ne morete zanašati na zastarelo zaščito pred soncem, saj se lahko po preteku roka uporabe zaščitne lastnosti izdelka zmanjšajo.

Foto: Pexels

Kreme za sončenje naj bi bile torej učinkovite do roka uporabnosti, a ker so pogosto izpostavljene vročini, neposredni sončni svetlobi in vlagi, se lahko zgodi, da se tudi trajanje njihove učinkovitosti skrajša.

Če je krema za sončenje vodena, čudnega vonja ali nenavadnega odtenka, potem ji je najbrž potekel rok trajanja in vas ne bo več učinkovito zaščitila pred sončnimi žarki. Za brezskrbno poletje je zato SPF izdelke priporočljivo hraniti na suhem, hladnem in temnem mestu, navedene oznake o roku trajanja pa upoštevati.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close