Zaradi tega trika Italijanke niso nikoli na dieti

27. februar 2024

Zaradi tega trika Italijanke niso nikoli na dieti

27. februar 2024
Foto: Profimedia

Zaradi tega trika Italijanke niso nikoli na dieti

27. februar 2024
Foto: Profimedia

Trik, ki vam vzame le 15 minut.

Ste že kdaj opazili, da Italijani brezskrbno uživajo v testeninah, pici in drugih kulinaričnih dobrotah svoje dežele, pri čemer jim uspeva ohranjati vitko postavo? Kot kaže je njihova skrivnost sila preprosta: osvojili so navado 15-minutne hoje po obrokih.

Pravijo ji la passeggiata in gre pravzaprav za lahkoten sprehod po večerji, ki je predvsem na jugu Italije postala že nekakšna tradicija. Italijani se la passeggiate poslužujejo skozi vse leto, še posebej pa je priljubljena nedeljska večerna passeggiata, zlasti poleti.

Čeprav je to ležeren sprehod, se mnogi Italijani tudi zanj radi oblečejo in nekoliko uredijo – navsezadnje gre za Italijo, kjer obožujejo modo. Čeprav je la passeggiata kratek sprehod, ki ponavadi traja okrog 15 minut, pa ima za Italijane tudi socialni pomen, saj v tem vidijo priložnost za druženje s prijatelji in družino.

Foto: Unsplash

Prednosti hoje po obroku

Prednosti hoje po obrokih so tudi znanstveno dokazane. Rezultati številnih raziskav so pokazali, da trije dnevni sprehodi, ki trajajo po 15 minut, zmanjšujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni, izboljšujejo prebavo, pomagajo ohranjati zdravo telesno težo, poleg tega pa je to odličen način za lajšanje simptomov tesnobe, stresa in depresije.

Še najbolj pa naj bi bil koristen sprehod po večerji, saj ta ugodno vpliva na naš bioritem in pripomore k boljšemu spancu, izboljša prebavo in pospeši metabolizem – vse to brez občutka naporne vadbe.

Foto: Profimedia

Bi morali na sprehod takoj po obroku?

Preden se odpravite na la passeggiato, poslušajte svoje telo. Ste se preveč najedli? Če je odgovor pritrdilen, s sprehodom počakajte približno 15 minut, da ne boste želodca še preveč razdražili.

Če se boste na sprehod odpravili po obilnem obroku, hodite počasi, predvsem pa ne hodite predolgo. Tek se po obilnem obroku vsekakor odsvetuje. Za izboljšanje prebave in ohranjanje zdrave telesne teže se zato poslužujte kratkih in lahkotnih sprehodov, kot to počnejo Italijani!

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close