5 znakov, da se ne gibljete dovolj

08. februar 2023

5 znakov, da se ne gibljete dovolj

08. februar 2023
Foto: Pexels

Včasih si želimo le ležati v postelji in gledati serijo ali film, in če dežuje, je ta želja še večja. A na dolgi rok lahko telesu začne primanjkovati gibanja.

Včasih, predvsem pozimi, ljudje preživimo veliko več časa znotraj naših domov. A če se predolgo neaktivni, nam telo lahko prične sporočati, da se ne gibljemo dovolj. To so znaki, da je morda čas, da postanete bolj aktivni.

Otekle oči

Sedeči način življenja je eden glavnih vzrokov zadrževanja vode. Tedaj se pojavijo zabuhle ali zatečene oči, ki so posledica daljšega zadrževanja telesa v vodoravnem položaju. Po mnenju portala Bright Side je najboljša rešitev vadba joge, nekateri od priporočenih gibov pa so halasana ali plug, paschimottanasana ali intenzivno raztezanje hrbta, čakrasana ali most, salamba sarvangasana ali sveča in salamba sirsasana ali stoja na glavi.

Foto: Pexels

Zaprtost

Za redno odvajanje blata je pomembna tudi telesna dejavnost. Če večino časa preživite sede, bo trajalo dlje, da se hrana premika skozi debelo črevo. Posledično je količina vode, ki jo telo absorbira iz blata, omejena, kar vodi do zaprtja. Zato redno gibanje izboljša učinkovitost prebavnega trakta.

Že preprosti petminutni raztezi večkrat na dan lahko preprečijo zaprtje.

ženska v joga pozi na robu čolna, pred jezerom
Foto: Pexels

Pozabljivi ste

Če se vam pogosto zdi, da vam je kakšna misel ušla, bi morda morali razmisliti o aktivnosti. Ena študija je pokazala, da ljudje, ki vodijo neaktiven življenjski slog, kažejo strukturne spremembe v možganih v območju medialnega temporalnega režnja.

Ta reženj je odgovoren za našo sposobnost pomnjenja. Dokazano je, da telesna aktivnost izboljšuje spomin, zato ob prvi priložnosti vstanite in se sprehodite.

Bolijo vas kolena

Telesna aktivnost je skrivni ključ, ki bo zmanjšal bolečine v nogah. Zakaj? Z vadbo lahko ublažimo simptome artritisa in osteoartritisa, zlasti ko gre za aerobno vadbo. Bolnikom s kroničnimi bolečinami v kolenih in nogah na splošno se pogosto svetuje program vadbe, saj ta krepi mišice in jih naredi bolj prožne.

ženska v plank položaju
Foto: Pexels

Hrepenite po sladkarijah

Telesna aktivnost je popoln način za odpravo želje po sladkorju ali sladkem nasploh. Povečuje energijo in sprošča endorfine, ki spodbujajo splošno srečo. Hormoni sreče pa občutno zmanjšajo željo po sladkorju. Zadostna količina gibanja čez dan bi torej lahko odpravila slabo voljo, brez slabe volje pa niti ne boste potrebovali nečesa, kar bi vas “razvedrilo”.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close