Raziskava: meditacija pozitivno vpliva na vaše zdravje

18. januar 2023

Raziskava: meditacija pozitivno vpliva na vaše zdravje

18. januar 2023
Foto: Profimedia

Budistični menihi so opravili raziskavo, ki je potrdila, da redno meditiranje izboljša črevesno mikrobioto in zmanjša možnosti bolezni.

To je praksa, ki jo obožujejo mnoge zvezde, kot sta na primer Tom Hanks in Lady Gaga, da bi povečali svojo osredotočenost in poskrbeli za umirjenost v pogosto zaposlenem, raztresenem svetu.

Zdaj so raziskovalci odkrili dokaze, da lahko pogosta večletna meditacija pomaga spremeniti človeško črevesje – okrepi imunski sistem telesa in zmanjša tveganje za anksioznost, depresijo in bolezni srca. V majhni študiji o budističnih menihih so raziskovalci ugotovili, da lahko globoka meditacija pomaga uravnavati črevesni mikrobiom in zmanjša tveganje za telesno in duševno bolezen.

Foto: Profimedia

“Bogata mikrobiota v črevesjih menihov je bila povezana z zmanjšanim tveganjem za tesnobo, depresijo in srčno-žilnimi boleznimi ter bi lahko okrepila imunsko funkcijo,” so zapisali raziskovalci. “Na splošno ti rezultati kažejo, da ima meditacija pozitivno vlogo pri psihosomatskih stanjih in dobrem počutju.”

Meditacija se vedno bolj uporablja za pomoč pri zdravljenju zlorabe substanc, travmatičnega stresa, motenj hranjenja in kroničnih bolečin. Toda do zdaj ni bilo jasno, ali bi lahko spremenila tudi sestavo črevesnega mikrobioma.

Da bi to ugotovili, so raziskovalci pod vodstvom šanghajskega centra za duševno zdravje na šanghajski medicinski fakulteti Jiao Tong analizirali vzorce blata in krvi 37 tibetanskih budističnih menihov iz treh templjev in 19 posvetnih prebivalcev sosednjih območij.

Starodavni medicinski sistem

Tibetanska budistična meditacija izvira iz starodavnega indijskega medicinskega sistema, znanega kot ajurveda, in je oblika psihološkega treninga, pravijo raziskovalci. Menihi v študiji so to vadili vsaj dve uri na dan od treh do 30 let.

Nihče od njih v preteklih treh mesecih ni uporabil sredstev, ki lahko spremenijo količino in raznolikost črevesnih mikrobov – antibiotikov, probiotikov, prebiotikov ali protiglivičnih zdravil. Obe skupini sta bili usklajeni glede na starost, krvni tlak, srčni utrip in prehrano.

Foto: Profimedia

Analizirali so vzorce blata

Analiza vzorcev blata je pokazala pomembne razlike v raznolikosti in količini mikrobov med menihi in njihovimi sosedi.

“Bakterije, obogatene v meditacijski skupini na rodovni ravni, so imele pozitiven učinek na človekovo telesno in duševno zdravje,” so zapisali raziskovalci. “Ta spremenjena sestava črevesne mikrobiote bi lahko zmanjšala tveganje za anksioznost in depresijo ter izboljšala imunsko funkcijo v telesu.

“Skupaj je bilo več bakterij, obogatenih v skupini za meditacijo, povezanih z lajšanjem duševnih bolezni, kar kaže, da lahko meditacija vpliva na nekatere bakterije, ki imajo lahko vlogo pri duševnem zdravju.”

Raziskovalci so uporabili napredno analitično tehniko za napovedovanje, na katere kemične procese bi lahko vplivali mikrobi. To je pokazalo, da je bilo več zaščitnih protivnetnih poti, poleg metabolizma, okrepljenih pri menihih, ki so izvajali meditacijo.

Ugotovitve tudi kažejo, da lahko meditacija zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, so povedali raziskovalci. Analiza krvnega vzorca je pokazala, da so bile ravni povzročiteljev, povezanih s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, pri menihih bistveno nižje kot pri njihovih sekularnih sosedih.

Foto: Profimedia

Raziskovalci so opozorili, da je bila študija opazovalna in da je bilo število sodelujočih majhno, vsi udeleženci so bili moški, ki živijo na visoki nadmorski višini, zaradi česar je težko potegniti trdne ali splošne zaključke. Morebitne posledice za zdravje je mogoče sklepati le iz predhodno objavljenih raziskav, so dodali.

Vendar pa so raziskovalci na podlagi svojih ugotovitev dejali, da si vloga meditacije pri preprečevanju ali zdravljenju duševnih in telesnih bolezni zasluži nadaljnje raziskave.

“Ti rezultati kažejo, da lahko dolgotrajna globoka meditacija blagodejno vpliva na črevesno mikrobioto, kar telesu omogoča ohranjanje optimalnega zdravstvenega stanja,” je zaključila ekipa.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close