ZDA: “Pištole za vse, reproduktivne pravice za nikogar”

27. junij 2022

ZDA: “Pištole za vse, reproduktivne pravice za nikogar”

27. junij 2022
Foto: Unsplash

Vrhovno sodišče je odločilo, da pravica do splava ni več ustavna pravica Američank. Odločitvi glasno nasprotujejo ženske po vsem svetu.

Ameriško vrhovno sodišče je v petek razveljavilo ustavno pravico do splava, ki je bila dosežena leta 1973 in jo Američani poznajo kot pomemben dosežek iz sojenja Roe proti Wadu. Odločitev glede ustavnosti splava je odslej odločitev posameznih zveznih držav. Številne so takoj izkoristile priložnost in že nekaj ur kasneje je bil splav v zveznih državah Utah in Ohio nezakonit. 

Splav bo tako postal nezakonit v približno polovici vseh zveznih držav – opravljanje splava je po zakonu prepovedano ne glede na obdobje nosečnosti, prav tako je splav prepovedan v primeru posilstva ali incesta. 

Ljudje po celih ZDA protestirajo zaradi te odločitve. (Foto: Profimedia)

Klinike, na katerih izvajajo splav, se lahko tako kaznuje s kaznimi do sto tisoč dolarjev in deset let zaporne kazni za zdravnike. Ženske sicer splav lahko legalno opravijo v zvezni državi, kjer je to zakonito, toda to bo pomenilo naporna in dolga potovanja, pri tem pa bodo še bolj zapostavljene marginalizirane skupnosti žensk.

Splav bo ilegalno gotovo še obstajal, toda s kriminalizacijo splava se onemogoči varno izvajanje prekinitve nosečnosti, da pravice do odločanja glede lastnega telesa sploh ne omenjamo. 

Številni odločitev pozdravljajo

Ljudje torej verjamejo, da bo prepoved splava zmanjšala število splavov, številni pa odločitev pozdravljajo z besedami, da “zaupajo ženskam, da nadzorujejo, kdaj dovolijo moškemu, da ejakulira”, kot da posilstva in nezaželene nosečnosti ne obstajajo.

Ženske imajo oziroma bi morale imeti pravico do odločanja o lastnem telesu in imele možnost varnega splava, če si otroka ne želijo. Namesto prepovedi splava bi morali poskrbeti za večjo dostopnost kontracepcijskih sredstev, izobraževanja o spolnosti, omogočanje starševskega dopusta, ureditve stanovanjske politike za mlade, zmanjšanje plačnih razlik in drugih dejavnikov, ki vplivajo na odločitev žensk o tem, ali želijo otroka obdržati ali ne. 

Ljudje po celih ZDA protestirajo zaradi te odločitve. (Foto: Profimedia)
Ljudje po celih ZDA protestirajo zaradi te odločitve. (Foto: Profimedia)

Kaj pravijo ženske?

Na odločitev vrhovnega sodišča so se odzvale številne ženske po vsem svetu. Nekatere so opisale svoje izkušnje z nosečnostjo in svoje izkušnje s splavom. Spregovorile so tudi številne znane osebe, med drugimi tudi Billie Eilish, ki je na britanskem glasbenem festivalu Glastonbury postala najmlajša solo izvajalka. “Danes je res res temačen dan za ženske v ZDA. Rekla bom samo to, da o tem v tem trenutku ne zmorem več razmišljati,” je povedala dvajsetletna pevka. 

Na istem festivalu je spregovorila tudi pevka Olivia Rodrigo, ki je povedala, da je pretresena, obupana in prestrašena. “Veliko žensk in veliko deklet bo umrlo zaradi tega,” je dodala.

Na Twitterju so se oglasile tudi pevka Taylor Swift, igralki Elizabeth Banks in Patricia Arquette ter druge, ki so opozorile tudi na obravnavanje ženske avtonomije v primerjavi s problematiko posedovanja orožja, ki je v ZDA še vedno zakonito, čeprav je ZDA država z največ strelskimi napadi. 

“Vsi dobijo pištolo, toda nihče ne dobi telesne avtonomije. Amerika,” je zapisala igralka Elizabeth Banks. 

Pištole lahko nosijo vsi, splav pa strogo omejen

Sicer pa je ameriško vrhovno sodišče razburilo že en dan prej, ko je razveljavilo zakon zvezne države New York o nošenju pištol v javnosti. Zakon je zahtvel, da morajo državljani, ki želijo nositi pištolo v javnosti, prej dobiti dovoljenje lokalnih oblasti in ob tem so dokazati, da se soočajo s hudo grožnjo.

Po odločitvi vrhovnega sodišča bo lahko vsak nosil pištolo ali drugo orožje brez utemeljitve.

Temu primeren je bil zato tudi tvit voditelja Andyja Cohena, ki je ob petkovi odločitvi glede splavov dejal:

“Kakšen žalosten dan za to državo. Pištole za vse in brez reproduktivnih pravic. Sprevrženo,” je zapisal.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close